Strona 79 z 414 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189129179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 781 do 790 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Taka stonowana recenzja gościa, który sobie kupił R i zamierza go wykorzystać w fotografii podróżniczej:
    https://delightphoto.zenfolio.com/bl...10/Canon-EOS-R

Mam trochę dość testerów, którzy zaczynają od wyciągnięcia z szafy A7RIII, A7III, Z7 i czegoś tam jeszcze i ruszają z porównaniem do R w całkowitym oderwaniu od celu zakupu.
    Body nie jest idealne ale nie wygląda na bezużyteczne.
    Spoko recenzja. Jak to czytam to coraz bardziej dochodzę do wniosku, że nie da się dzisiaj stworzyć sprzętu, który zadowoli wszystkich. Wiadomo, że większość oczekiwań jest zbieżna, ale czasami ludzie wskazują jako najważniejsze takie cechy, które mnie w ogóle nie interesują.

I tak najwięcej krytyki Rka zgarnia od ludzi robiących zarobkowo video. Brak 4k, 120fps w hd, zły formaty zapisu itd. A fotograficznie? Poza brakiem 2-go slotu sd czego mu brakuje?

Co do backupu na telefonie mam pytanie. Czy to działa w ten sposób, że zdjęcie jest zapisywane na karcie i dopiero z niej wysyłane na telefon? Pytam, bo w takim wypadku nie do końca chroni to przed uszkodzoną kartą jak również spowalnia zapis nowych zdjęć.
    Miłego dnia
    moja www

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Nie ma aparatów idealnych i każdy coś znajdzie. Znam gościa, któremu totalnie nie pasuje wizjer bo smuży i pływa (o ile dobrze zrozumiałem). Inny wziął go na sport i stwierdził, że w tych specyficznych warunkach AF też nie do końca się sprawdza. Jak z autem, jeden woli kombi, a inny małego hatchbacka. Może kiedyś Rki zastąpią lustrzanki, ale w pewnych części zastosowań będzie to bardzo późno.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Nie ma aparatów idealnych i każdy coś znajdzie. Znam gościa, któremu totalnie nie pasuje wizjer bo smuży i pływa (o ile dobrze zrozumiałem). Inny wziął go na sport i stwierdził, że w tych specyficznych warunkach AF też nie do końca się sprawdza. Jak z autem, jeden woli kombi, a inny małego hatchbacka. Może kiedyś Rki zastąpią lustrzanki, ale w pewnych części zastosowań będzie to bardzo późno.
    Lustrzanki stosowane będą pewno długo, sporo ich jest "w rękach ludzi", wielu wystarcza do ich zastosowań/potrzeb.
    Ale producenci muszą coś sprzedawać, to sens ich istnienia

Co można wprowadzić w nowym typie/modelu lustrzanki by klienci chcieli zastąpić stary model lustrzanki nowym modelem ale tak by :
    - nie można było tego uzyskać w nowym typie, w ML
    - nie mieli tego konkurenci w swoich aparatach ML (nowego typu).

By ludzie kupowali a więc producenci mogli zarabiać, (ludzie mieli pracę) trzeba "przekonać" klientów że nowe jest lepsze, że trzeba nowe body i nowe obiektywy, że to wreszcie nas uszczęśliwi
    Zobacz jak w materiałach reklamują ML Nikon, Sony, Canon, jakie przedstawiają perspektywy rozwojowe body i obiektywów.
    Marketing, strategia produktowa, PR to cała wiedza jak przekonywać/zachęcać do kupna wyrobu który w większości przypadków nie jest nam potrzebny, nie będziemy w stanie wykorzystać jego własności/cech, "stare" nam w pełni wystarcza

Myślę że za jakieś 2 lata wyjdzie już ostatnia lustrzanka (bo w końcowej fazie R&D, przygotowania produkcji) i będą już produkowane tylko ML i tylko obiektywy do ML.
    Aż do czasu nowego "skoku", pojawienia się nowej technologii w dziedzinie foto.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 03-11-2018 o 14:29
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

dwa lata - myślę że to nastąpi wcześniej bo już w tym roku wszyscy zamienimy pelnoklatkowe lustrzanki na pełnoklatkowe bezlustra kupimy 50/1.2 i 28-70/2 bo to fajne obiektywy i konkurencja takich nie ma i w końcu można sie wyróżnić i uczynić swoją fotografię wyjątkową

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    dwa lata - myślę że to nastąpi wcześniej bo już w tym roku wszyscy zamienimy pelnoklatkowe lustrzanki na pełnoklatkowe bezlustra kupimy 50/1.2 i 28-70/2 bo to fajne obiektywy i konkurencja takich nie ma i w końcu można sie wyróżnić i uczynić swoją fotografię wyjątkową
    Chociaż fragment tej przepowiedni postaram się spełnić
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    ....

I tak najwięcej krytyki Rka zgarnia od ludzi robiących zarobkowo video. Brak 4k, 120fps w hd, zły formaty zapisu itd. A fotograficznie? Poza brakiem 2-go slotu sd czego mu brakuje?

.....
    Właśnie, stoję przed zakupem i się waham, bo brakuje mu: stabilizacji i joystika w AF, o głupim kole wł/wył zamiast koła PASM nie wspomnę. Cała reszta mi pasuje, x1,7 w 4K i 1 slot mogę przeboleć. Konkurencja to ma.
    Wg Ciebie te braki są nieistotne.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez szandor Zobacz posta
    Właśnie, stoję przed zakupem i się waham, bo brakuje mu: stabilizacji i joystika w AF, o głupim kole wł/wył zamiast koła PASM nie wspomnę. Cała reszta mi pasuje, x1,7 w 4K i 1 slot mogę przeboleć. Konkurencja to ma.
    Wg Ciebie te braki są nieistotne.
    1. Stabilizacja - fakt. W sony jest i działa. Jest to istotny brak. Z drugiej strony do tej pory w żadnym obiektywie nie miałem i mi tego nie brakowało. No może poza 135L - tu by się faktycznie przydała.

2. W zasadzie wszyscy testujący piszą, że wybór punktu af przez ekran dotykowy jest świetny. Mam nadzieję, że tak jest. Mogę żyć bez joya.

3. Bez tego koła też mogę żyć

4. Możliwości video są dla mnie satysfakcjonujące.

5. Ogromny minus to wydajność baterii. W 6d2 robię ponad 2000 zdjęć na jednej.

Jeśli af jest tak dobry jak piszą to pewnie kupię ten aparat lub...przejdę na sony sporo zależy też od tego jak toleruje sigmy, jaką skuteczność ma na jasnych stałkach, jak sobie radzi af gdy jest ciemnej a ludzie się ruszają itp.
    Miłego dnia
    moja www

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Jeśli af jest tak dobry jak piszą to pewnie kupię ten aparat lub...przejdę na sony sporo zależy też od tego jak toleruje sigmy, jaką skuteczność ma na jasnych stałkach, jak sobie radzi af gdy jest ciemnej a ludzie się ruszają itp.
    Jeśli sigmy są ważne to nie Canon, tu nie znasz dnia ani godziny, a zapowiadają regularne uprady softu ....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jeśli sigmy są ważne to nie Canon, tu nie znasz dnia ani godziny, a zapowiadają regularne uprady softu ....
    na 6d2 w LV moje sigmy działają bdb. Liczę, że tu będzie podobnie. Zresztą przed ew. zakupem mam zamiar to przetestować.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    EVF są w trakcie rozwoju.

Nie wiem jaki EVF w Sony używałeś, w A7R3 domyślnie w menu zarówno rozdzielczość jak i odświeżanie ustawione są na standard
    Pełną rozdzielczość 3,7 Mpix oraz pełną prędkość 120/s odświeżania uzyskuje się po zmianie w obu punktach menu na wysoka.

jp
    Nie prawda.
    Albo 120fps (tylko przy ustawionym NTSC) - u „nas” to 100fps albo pełna rozdzielczość przy 60/50 fps.

Opcja jakości obrazu nie ma nic do rozdzielczości. Odpowiada za sposób odczytu matrycy (resampling całości lub czytanie wybiórczo niektórych pikseli)

Co nie zmienia faktu, że jako nowemu użytkownikowi A7R3 i tak się bardzo podoba. W porównaniu do 6500 jest spora różnica.

P,paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 04-11-2018 o 00:38
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Strona 79 z 414 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189129179 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów