Skąd wypożyczyłeś R?
Skąd wypożyczyłeś R?
Miłego dniamoja www
Tu mnie zaskoczyłeś, bo do tej pory spotkałem się tylko z opiniami oznajmiającymi ogromny skok AF w precyzji, szybkości itd. w nowszej puszce. Wręcz większość przedstawia a7III jako aparat ze wzorowym AF-em. Również w zastosowaniach ślubnych i portretowych.
Dziś dostałem a7III dosłownie na kilka strzałów z Sony 85/1.8 i nawet bez lampy byłem załamany poręcznościąKilka dni wcześniej ktoś dał mi potrzymać fuji PRO-2 i tam było jeszcze gorzej
po całodziennym reportażu ślubnym zapewne miałbym jakieś skurcze albo paraliż dłoni
A tak bardziej serio to podejrzewam, że trzeba się przez jakiś czas przestawiać i pewnie będzie lepiej.
Nawet w serii 5d tylko środkowy jest podwójnie krzyżowy, czuły od f2.8. Pozostałe są krzyżowe, ale w praktyce średnio użyteczne przy jasnych stałkach. Dlatego AF w bezlustrach to jest kolejny, przełomowy krok. Oczywiście wymaga to jeszcze poprawek, ale wszystko wskazuje na to, że niedługo AF znany z DSLR będzie kilka klas niżej.
Przez 3 lata bardzo intensywnie używałem C5dmkIII z jasnymi stałkami, teraz 6dmkII i wg mnie AF jak na dzisiejsze standardy jest średni w dslr canona. Wiadomo, że w porównaniu do takiego 5d, czy 5dmkII jest duży przeskok w precyzji środkowego punktu AF. Boczne się jednak praktycznie nie zmieniły a środkowy też czasami nie błyszczy
Sytuacje i wydatki w życiu są różne. Nie ma co tego krytykować. Choć przyznaję, że porównywanie AF z 5dmkII do czegoś nowego jest raczej bez sensu.
Miłego dniamoja www
Wiecie co? Toczy się tutaj wojenka Canon vs Sony. Mam radę i wyjście z sytuacji. Kupujcie lustrzanki firmy Nikon. Serio. Semipro (od D750 wzwyż) mają AF jakiej nie mają Canonowskie 5-ki. A taki D850 ma krzyżowe wszystkie i rozłożone szerzej niż jakikolwiek z Canonów. DR ma lepszy nie tylko niż Canon, ale także vs Sony. Dziwię się problemom niektórych, że nie wiedzą czy zostać w Canonie czy przejść na Sony. Nie ma takiego duopolu. Istnieja inne alternatywy (Nikon, bo Pentax chyba jednak nie).
A jeśli miałbym cos wybierac z tych 2 firm to bym się 5 sekund nie zastanawiał, tylko wchodził w Canona. R mk2 zmiecie Sony. O ile już wersja 1 tego nie robi, bo opinie o AF są bardzo dobre. Tylko na razie nie wiem czy słusznie, bo go nie macałem![]()
PS. Z tym DR mocno przesadzacie. To widzi tylko przewrażliwiony perfekcjonista i to oglądając cropa. Klient tego nie zobaczy. To mówię ja, posiadacz puszki z czołowym DR.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 29-10-2018 o 00:49
Nie mam doświadczeń z nikonem, ale faktycznie sporo osób ma opinię podobną do Twojej. Co do "wojenki" - lubię canona, nie mam nic przeciwko sony, mógłbym nawet używać obu jednocześnie, bo adaptery na to pozwalają
Tu, na chwilę obecną, zapraszamy do działu "Spekulacje..."
No właśnie opinie są różne od "średniawki" do zachwytu stawiającego ten AF ponad 1DXII (oczywiście w one shot). Dlatego bardzo chętnie wypożyczę to body i przekonam się osobiście w zróżnicowanych warunkach fotograficznych
Pełna zgoda. Mam wrażenie, że niektórzy każde zdjęcie obrabiają na zasadzie HDR z jednego plikuMam osławione w tym względzie 6dII i akurat do jakości plików mam zero zastrzeżeń. Pięknie się pliki wykręcają w C1.
Miłego dniamoja www
Sytuacja: pomieszczenie, jedna żarówka energooszczędna, przedmiot - czarny skórzany fotel z lekką teksturą, odległość ok. 2m.
5DII z C35/2IS ustawia ostrość wolno ale bezbłędnie (za każdym razem), M50 z tym obiektywem i małym punktem AF poddaje się za każdym razem.
Mały punkt AF w M50 jest większy niż ten w 5DII.
Niby nowocześniejsze rozwiązanie AF ale wymięka. Oczywiście M50 to nie ta liga co R mam nadzieję.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Niezbyt dobry obiekt do testowania AF, ale OK
A z dużym??
Nie jestem pewien, to tylko warstwa prezentacji. W szczególności oznaczenia punktów AF na matówce są mniejsze niż rzeczywisty obszar działania punktu.
Trudno powiedzieć, to tylko soft. Choć w przypadku Eos R pojedyncza fotodioda będzie istotnie większa niż w M50, a zatem np. czułość AF potencjalnie lepsza. Ale dla kolejnych Eos R o większej rozdzielczości matrycy (+50MPx) to już nie będzie prawdą.
Pobawiłem się trochę i wydaje mi się, że jednak kluczowe dla AF w M50 jest ignorowanie linii poziomych i zbliżonych (do 45 stopni). Wtedy zawodzi zupełnie. Jak "zobaczy" inny obiekt od razu chwyta.
W R podobno gęstość siatki punktów AF ma kompensować tą przypadłość.
Większe pole AF to większa szansa na "znalezienie" obiektu odpowiedniego do ustawienia ostrości - działa pozytywnie.
Strefowy AF zawsze sobie coś znajdzie na czym ustawi ostrość, nawet w bardzo ciemnym pomieszczeniu. No ale kontrola wtedy niewielka.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
O obiektywach wiem prawie wszystko