Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
Zauważyłem też, że AF ma czasem problem w złapaniu ostrości na linii przebiegającej poziomo. Wystarczy odrobinę pochylić aparat i łapie bez problemu. Problem raczej teoretyczny, bo pojawił się w trakcie testu AF, a nie w sytuacji realnego fotografowania.Jeżeli linia przebiega pionowo, ten problem się nie pojawia.
W 6d2 na LV DPAF też nie łapie ostrości na idealnie poziomej linii. Lekki obrót i po problemie. Po swoich doświadczeniach z 6d2 widzę ogromny potencjał w DPAF pomimo tego, że jeszcze nie jest na takim poziomie żeby go używać w 100% zamiast tradycyjnego AFu. Bardzo brakuje eyeAF a pole łapiące ostrość jest o wiele za duże. Dlatego BARDZO mnie ciekawi jak to wygląda w R - aparacie, który jako pierwszy przyjął ten system łapania ostrości za podstawowy (i jedyny ). Niestety na razie nigdzie nie wypożyczają. Jakby ktoś z okolic Kielc miał to ustrojstwo będę niezmiernie wdzięczny za prezentację

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
Empiryczne potwierdzenie właściwości Dual Pixel i praktycznie każdego innego rozwiązania PDAF na matrycy. Na moim a6300 jest podobnie i żaden producent póki co nie chwali się, że wykrywa również krawędzie poziome.
Dokładnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
I jeszcze spostrzeżenia innej natury:

1. Na Amazon sprzedaje się słabo, kit z 24-105 zwykle zajmuje miejsca w drugiej 50-tce...
2. Są miejsca na globie, gdzie sam korpus kosztuje poniżej naszych 8000 złotych, więc pomijając kwestie fiskalne spodziewałbym się obniżek/cashback.
8k zł? Jeśli AF działa tak jak pisze sven to myślę, że tyle powinien kosztować ten aparat. Trochę drożej niż 6d2. W PL pomijając kwestie ceł, vat-u itd. nie mamy tak na prawdę promocji. Te cashbacki są raczej symboliczne. Spróbuj sobie zresztą ten aparat gdzieś obejrzeć w sklepie. Możesz, ale za szybką ekspozycji