Tak wyglądają trzy przykładowe pliki RAW zapisane w formacie *.cr3 czyli tym nowym formacie z kompresją otwarte pod najnowszą wersją Digital Photo Professional o numerze 4.9.0.0 z podkręconym "Shadow" na 5, "Brightness adjustment" na 3 i powyłączanymi wszystkimi ulepszaczami oprócz "Gamma adjustment" który zostawiłem tak jak sobie program życzył. Wybrałem je ze względu na różnicę w ISO no i że było co w nich rozjaśniać:
Pliki RAW pochodzą stąd https://www.photographyblog.com/revi...preview_images gdzie jest napisane:
1.Ahead of our full review, here are some sample JPEG and Raw images and a 4K movie taken with a full production version of the brand new Canon EOS R compact system camera and the RF 24-105mm f/4L IS USM lens.
We've also included the entire ISO range from 100 to 40000, plus the Hi1 and Hi2 settings too.
UPDATE: We've now updated our gallery with more sample images taken with the RF 24-105mm f/4L IS USM and RF 50mm f/1.2L USM lenses, plus the EF 85mm f/1.4 and EF 70-200mm f/2.8 lenses with the use of the new EF-EOS R adapter.
2.
3.
Śmiech to zdrowie, tak więc do oporu śmiać się proszęPatologią i frustracją nazwałbym raczej zamykanie się w szklanej kuli ze "swoim systemem". Tak, wiem... też mam znajomego który ma już bodaj 15-ego nissana bo ufa tej marce od czasu jak zrobił prawo jazdy i kupił swoje pierwsze wymarzone autko w salonie (nówka sztuka). Dla producenta taka osoba to SKARB, choć ja bym użył z goła (lub z ubrana) całkiem innego określenia.
Ostatnio edytowane przez candar ; 18-10-2018 o 19:02
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Weś ić stond ! Daj ludziom kochać to co robią, to co mają i na co ich stać. Idź se kochaj swoje sony i bądź szczęśliwy, ale rób to gdzie indziej.
p.s tu przez takich jak ty czy jakiś tam mike nawet sobie pożartować nie można bo od razu - trole autostrady FANOBOYYYYYEEEE
"Swojego" RAWa do obróbki w LR wziąłem z tego samego źródła: canon_eos_r_24.cr3.
Wybierałem ISO 100 bo klasyczny banding to domena niskich ISO.
Na twoich obrazkach widać, że i na ISO 125 i na ISO 1600 są zielone paski więc to raczej nie klasyczny banding tylko coś innego. W LR jest tak samo jak w DPP więc to nie problem wywoływaczki.
Mam nadzieję, że soft to generuje i poprawią firmware.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Pojawiły się sample porównawcze na dpreview. Generalnie całość wygląda baaaaaaaaaardzo podobnie do 5D mkIV.....
https://www.dpreview.com/reviews/can...sions-review/5
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Z tego co piszą po internetach to AF jest zupełnie wystarczający ale nie łudźmy się standardy 1D to nie są.
Dla mnie bardziej ciekawe są szczegóły dotyczące wizjera. Szczególnie jak pracuje gdy na matrycy jest już mocno podbite iso. To mnie strasznie wkurzało w Sony. Tam przy wysokich iso obraz jest wyraźnie zaszumiony w wizjerze - na mnie działa to destrukcyjnie, bo zamiast skupiać się na kompozycji myślę o technikaliach. To jedna z rzeczy które bardzo mnie dotąd zniechęcały do ML.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner