Bo to będzie eos-m z bagnetem RF..
Bo to będzie eos-m z bagnetem RF..
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
redukcja ilości bagnetów jest korzystna dla firmy nie wiem jaka będzie reakcj posiadaczy małych bezluster z M ale na dłuższą mete ciągnięcie osobnego bagnety do apsc nie ma wielkiego sensu. prawie idealem byłby jeden bagnet lustrzankowy i jeden bagnet dla bezluster.
R system jest bardziej przyszłościowy niż M i jest w stanie zastąpić DSLR. Logicznie myśląc muszą mieć produkty tańsze, mniejsze, amatorskie i tak jak to jest w DSLR mniejsze, bardziej "plastikowe" obiektywy nie pokrywające FF ale z tym samym bagnetem. Dlaczego Canon ML nie miałby mieć odpowiedników np 1200D i 7D oraz kilku pomiędzy w swojej ofercie? Pewnie dużo zależy od stanów magazynowych i obecnego zaawansowania w projektowaniu nowych szkieł, ale decyzje już są pewnie podjęte. Decyzje odnośnie pełnego zastąpienia DSLR na ML lub pozostawienia DSLR i rozwijania równolegle obu systemów. Ta druga opcja jest prostsza ale bardziej ryzykowna, bo pozycjonowanie nowych korpusów musiało by uwzględniać dwa systemy na raz. Co dać do ML a co do DSLR, czego nie dać , gdzie obciąć parametry w obawie przed kanibalizmem. Prościej to robić w obrębie jednego systemu.
Jeśli założyć, że DSLR zostaje, to jak będzie wyglądać 1DX3? Z mechanicznego lustra większej ilości FPS ciężko będzie wyciągnąć a takie 20 w serii to by się przydało. Mogą dać nowy sensor z dual pixel działającym jak w ML i dać te 20fps w livewiev eye focus itp, 4K/60 crop 1,3 a w 1,7 dać 120fps no ale to raczej nie nastąpi... Prościej jest chyba zrobić ML z wnętrzem 1DX2 w międzyczasie wprowadzając do produkcji nowe, lepsze teleobiektywy. Najważniejsze, że przejściówka działa tak jak powinna więc zmiana samego korpusu jest dla większości mniej bolesna, lub używanie dwóch systemów na raz.
5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT
Sigma wypuszcza każde szkło z kilkoma bagnetami, w całkiem konkurencyjnej cenie. Co za problem dla takiego Canona ciagnąć kilka bagnetów jeśli to przynosi przychód.
Do mojego M50 dokupiłem ten cały adapter żeby podpiąć szkła EF. No i podpiąłem na próbę i tyle. Żadnego sensu w tym nie widzę, to zaprzeczenie kompaktowego systemu. Prawdopodobnie dokupię coś jeszcze z M bo to małe i dosyć tanie.
Wypuszczając kartofla w postaci 6DII Canon wyrekrutował znaczną grupę frustratów - potencjalnych klientów na ML R. Jestem w tej grupie i prawdopodobnie kupię to R jeżeli ostatecznie potwierdzi się, że sensor zachowuje się jak ten w 5DIV. I przyjdzie samemu ciągnąć 2 systemy EF+RF i M z racji różnych zastosowań i możliwości a przede wszystkim masy i gabarytów.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Osobny bagnet na apsc to zdecydowana zaleta. można robić mniejsze szkła.
https://camerasize.com/compact/#333.545,719.608,ha,t
https://camerasize.com/compact/#333.389,719.427,ha,t
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Też niestety obstawiam opcję że, M pójdzie w odstawkę. Może jeszcze jakieś szkło popełnią, żeby trochę kasy od nas wyrwać i skupią się na R. Trochę to jak jakiś ponury żart Canona.
Ostatnio edytowane przez arwic ; 30-09-2018 o 20:15
EOS M50EF-M 11-22mm + EF-M 22mm + EF-S 55-250mm
Ja tam myślę, że EOS M nie zniknie. Raczej docelowo zastąpi linię xxxd i xxd. Choć tak na prawdę możemy sobie tylko spekulować. Sytuacja jest trochę kłopotliwa, bo nie wiadomo w co inwestować. Nigdy nie sądziłem, że Canon będzie ciągnął na 3 bagnety. Prawdopodobnie coś będą chcieli wygasić.
Miłego dniamoja www
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 30-09-2018 o 20:50
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Miłego dniamoja www
EOS M50EF-M 11-22mm + EF-M 22mm + EF-S 55-250mm