https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Mają zakaz do czwartku.
--- Kolejny post ---
Ja bym raczej powiedział, że są jednofunkcyjne. Kwestia odpowiedniej interpretacji informacji odczytanej z matrycy: raz jako obraz a raz jako informacja o ostrości (albo równocześnie!) O ile na początku Canon nabrał wody w usta na ten temat, to teraz wskazuje na to choćby DPRAW. I na tym polega piękno tego rozwiązania. A podczas śledzenia dzięki temu można jednocześnie analizować obrazy i informację o przesunięciu fazy/ostrości
--- Kolejny post ---
Zysk bierze się jedynie z rozmiaru matrycy. Za parę dni będzie mały i jasny ekwiwalent pięćdziesiątki dla EF-MFakt, że na EOS R się tego nie da podłączyć.
Co ciekawe, na do EOS R będzie można podłączać szkła EF-S. I już widzę super kandydata. 18-135 USM. Bo filmowanie 4K pewnie i tak będzie z cropem ca. 1.6?
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 03-09-2018 o 13:06
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Jak pierwszy raz zobaczyłem Dual Pixel ca. 5 lat temu, to pomyślałem: "Ale gruba przesada!". Potencjalne multum informacji do przetworzenia i do tego droga w produkcji matryca. Ale Canon konsekwentnie to rozwija, a procesory są coraz szybsze. Myślę, że sporego kopa dostanie Dual Pixel w momencie wprowadzenia matrycy "stacked".
W sumie z tego EOS R to najbardziej jestem właśnie ciekaw AF![]()
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 03-09-2018 o 13:23
Pisząc o rozwoju miałem na myśli DP a nie DPRAW (ten ostatni podałem jako przykład, że procesor ma dostęp do informacji z subpikseli podczas odczytu obrazu z matrycy).
Co do różnic w szybkostrzelności DPRAW, nie analizowałem bliżej tematu. Różnica może pochodzić np. z innej architektury, 5dIV ma dwa procesory DiGIC i tym samym 2x więcej kanałów dostępu do matrycy. Nie wiem jak jest w EOS R, być może np. pojedynczy DiGIC 8?
I czy te 5 fps to jest w OVF czy LV? Jeśli pierwsze, to odpada w 5dIV analiza informacji o ostrości z matrycy, z czujników dedykowanych jest szybciej na pewno i robi to drugi procesor.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 03-09-2018 o 13:41
A tak dokiładnie to w LV ze śledzeniem ma 4 kl/sek
Być może to właśnie kwestia potrzebnej mocy obliczeniowej. Jakby nie było to dwie rzeczy się ze sobą wiążą aby można było pracoać sensownie - śledzenie i szybka seria - "i" oznacza koniunkcję czyli jeśli jeden element kuleje funkcjonalność jest upośledzona. Tryby seryjne typu 2 czy 4 klatki na sekundę to wybaczcie ale śmiech na sali. Powtarzamy jak słabe sa firmy od tv a zobaczcie A7III 10 kl/sek i 40 rawów w serii. 5D4 7 kl/sel i 15 rawów. Mówimy o nowym projekcie R i prędkości 2,2 kl/sek..... Tylko jedno mi przychodzi na myśl - CANON udowadnia, że dslr są jednak lepsze... w szczególności dla klientów siedzących tylko w tej firmie ;-)
KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com