Strona 28 z 414 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez jan)
    ...
    Gdybym "wytrzymał" do teraz to nie wiem co bym zrobił
    jp
    Czuję ze będziesz miał dreczenia i ciągły niepokój. A zakończą się jak sprzedaż co masz niepotrzebne i wrócisz do canona. Za rok będą pojawiać się szkła zeissa albo sigmy do Eos R. Swiadomosc ze jest cos lepszego nie da Ci spokoju.

Pełne uzależnienie

tak sobie czytam bo własnie wrociłem z urlopu na którym z ciekawością obserwowałem te nową technologię i prawie wymarłe lustrzanki - moje obserwacje

1. najwięcej ludzi foci telefonami i nie wygląda aby potrzebowali czegokolwiek innego do selfika albo zdjęcia tu byłem to żarłem
    2. najnowocześniejsza technologę widziałem trzy razy - raz w Manaroli jakiś ślubny robił zdjęcia (miał dwie lub trzy pary do obfocenia i miał podpiętą chyba sigme arta oceniam po obudowie), drugi raz w Manaroli ktoś focił ze statywu nocne fotki i trzeci raz w Dolomitach facet miał A7II i 24-70 2.8? G (coś na kształt, G było duże obiektyw też duży ) i wymieniał baterie bo właśnie padła, pogadałem z nim chwilę powiedział że do A7III nie opłaca mu się apgrejdować, olka widziłem dwa razy (raz taki bardziej lustrzankopodobny raz pen)
    3. lustrzanki pełnoklatkowe widziałem pierdyliard razy - zachód słońca sznureczek fotografów i same lustra, lustra canona, lustra nikona, lustra z dużymi obiektywami, lustra z małymi obiektywami, 4DS stał obok mnie na statywie i nie wyglądal lekko, a amatorskich cropowych lustereczek z kitami to już nawet nie liczę.

wnioski

udział bezlusterkowców wśród aparatów widywanych na dziko (lub na żywo, a nie w gazecie na forum lub w sklepie) pomimo agresywnego marketingu, namolnych ambasadorów, promotorów i innych naganiaczy i ogólnego parcia na zmianę jest na poziomie ułamków procenta
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 12-09-2018 o 19:07

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Też przez wiele lat zamieniałem na kolejne (troszeczkę lepsze od poprzednich) lustrzanki Canona, nie "interesowałem się" lepszy/gorszy Nikonem.
    Aż pokazał się Sony (nowa technologia ML) z dużą liczbą pikseli, R..., ... zamieniłem "wszystko" na (drugą wersję) A7R2 + obiektywy systemowe
    Przeskok do innego świata (NRD -> RFN ?)

jp
    Ja nie czuje tej nowej technologi, ale zastanawiam się, czy ona już jest w EOS R czy może jeszcze nie?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Też przez wiele lat zamieniałem na kolejne (troszeczkę lepsze od poprzednich) lustrzanki Canona, nie "interesowałem się" lepszy/gorszy Nikonem.
    Aż pokazał się Sony (nowa technologia ML) z dużą liczbą pikseli, R..., ... zamieniłem "wszystko" na (drugą wersję) A7R2 + obiektywy systemowe
    Przeskok do innego świata (NRD -> RFN ?)

jp
    No dla mnie taka zmiana nie byłaby przeskokiem do innego świata tylko zbędnym wydatkiem więc sprawę mam prostą ....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No dla mnie taka zmiana nie byłaby przeskokiem do innego świata tylko zbędnym wydatkiem więc sprawę mam prostą ....
    Jeśli nie potrzebujesz dużych/ostrych wydruków

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

jp
    Nie wiem co to są "duże, ostre wydruki" - w sensie że używasz bardzo opisowych sformułowań. Natomiast czasami moje gnioty są na wystawach w powiększeniach o dłuższym boku ok. 1m - czy są ostre - nie wiem, nie wiedziałem że w ogóle to jest jakieś kryterium po za tym, że albo widać co zdjęcie przedstawia albo nie ....
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 12-09-2018 o 23:15 Powód: ort :(
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

jp
    Co ma Sony do zaproponowania lepszego od Canona 5DsR i do architektury TS-E 17/4?
    Szczerze to jeśli chodzi o duże wydruki i mu nie pasuje Canon czy Nikon to nie słyszałem by ktoś wchodził w Sony. Jesteś chyba jedyny. Wyżej stoi średni format, ale nie Sony A7R.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Wyżej stoi średni format, ale nie Sony A7R.
    Przecież Sony, to "średni" format.
    | R3 | R5 | RF 85L | RF 135L IS | RF 15-35L IS | RF 24-70L IS | RF 70-200L IS | RF 100-500L IS | RF 1,4x |

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Co ma Sony do zaproponowania lepszego od Canona 5DsR i do architektury TS-E 17/4?
    Szczerze to jeśli chodzi o duże wydruki i mu nie pasuje Canon czy Nikon to nie słyszałem by ktoś wchodził w Sony. Jesteś chyba jedyny. Wyżej stoi średni format, ale nie Sony A7R.
    Pewno każdy ma coś co dla niego (bardzo) ważne, dla mnie to szczegółowość i ostrość
    Stąd matryca R (bez AA). Był dylemat 5DsR czy A7R2.

Przykład, pokój fanki NYC, zdjęcia z 5D3 z Lką. W zamyśle miały pokrywać całą powierzchnię ale na próbnych, powyżej 120cm było "mydło".
    Dla tego zestawu powiększenie natywnego x 2 to max, zostało 120cm
    Photo: pokojAni | album Domu | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.

Dla zdjęć z A7R3 (+ FE 1.8/55) powiększenie x 3 jest (jeszcze) ok.
    Gdyby te zdjęcia były tym zestawem to mogłyby być na całą "ścianę"

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Używam ich jeszcze. 5d2 będzie zastępowana bo ma nadtopione czujniki AF + mam wrażenie,że fragment matrycy wpada w magentę. Pamiętaj, że 5d2 ma już 10 lat i ciągle jej używam. Nowym aparatem lepszego zdjęcia nie zrobię a tym bardziej bez znaczenia czy lustro czy nie lustro. Ty w swoim poście zasugerowałeś jednak coś innego i dużo krótszego niż 10 lat

Ps. Ja 5d2 ogarniam nawet dynamiczne airshow - ten aparat ma 1 krzyżowy i 3.9 fps
    Dementuję :-) Nie sugerowałem czasu wymiany. Twierdzę, że zdecydowana większość z nas wymienia rzeczy użytkowe, a w szczególności hobbystyczne, wcześniej niż się zużyją. Może to być co rok albo co 15 lat. Zaryzujesz twierdzenie, że np. tysiące zakupionych 5d3 i 5d4 było tylko dlatego, że stare 5d1 i 5d2 ludziom padły? Nie, ludzie kupili nowsze modele i tyle. Jeden wymieni na każdy nowy model, drugi na co drugi itp. ale sporadycznie zużyje sprzęt do końca (jako główne narzędzie bo jako zapas to co innego). Jeśli uważasz, że tak nie jest to.... po prostu zostańmy przy swoich zdaniach i lepiej wróćmy do tematu :-)

Strona 28 z 414 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów