Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 678

Wątek: Bezlusterkowce Nikona

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Bezlusterkowce Nikona

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    Eeeej no nie ... Mi w ogóle nie chodzi o marki...
    Tekst roku Zaraz po tym o dziesięciokilogramowym plecaku

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Pan Jan :

1.
    Przez kilkanaście lat używał lustrzanek Canona, wiele z nich to był/jest bardzo dobry sprzęt.
    Ale rozwój tej technologi doszedł kresu, ...
    Można też tak:
    Przez kilkanaście lat używał lustrzanek Canona, wiele z nich to był/jest bardzo dobry sprzęt.
    Ale postanowił dorobić do emerytury...

Jakoś brak mi wiary, że normalny facet poświęca bezinteresownie tyle czasu na krucjatę promującą jakąś firmę

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Tekst roku Zaraz po tym o dziesięciokilogramowym plecaku

--- Kolejny post ---

Można też tak:
    Ale postanowił dorobić do emerytury...

Jakoś brak mi wiary, że normalny facet poświęca bezinteresownie tyle czasu na krucjatę promującą jakąś firmę

Coś mówiliśmy o trollingu? A czym jest powyższa wypowiedź? Zero merytoryki, konkretów. Typowa jazda skierowana personalnie w kierunku osób o odmiennym zdaniu... Jak się w terenie nie fotografuje to się nie wie ile waży plecak. I to jest jasne tylko po co zabierać głos w temacie? Nie sądziłęm, że po nastu czy dziestu postach jeszcze Cię trzyma ta informacja.... masz zdrowie

Podaję wykaz zawartości plecaka jaki nosiłem i jaki noszę teraz z dokładną wagą poszczególnych elementów. Czasem nieco się to zmienia ale różnica jest zasadnicza - wielki plecak foto wypchany do granic wytrzymałości i ja jako wielbłąd albo zwykły plecaczek z kieszenią z boku mieszczący co potrzeba na szlaku. Wyszło więcej niż 10ok dla dslr... nie wiedziałem.... jeszcze czasem była jakaś 50tka, krótsze tele albo m42 oraz karimata bundeswerka jeśli trzeba było trochę poleżeć. Tak na marginesie poza statywem ten plecak sporo ze mną latał i zawsze było do 5 kg.... ;-) Przy okazji compuday photo to bardzo fajny plecak do chodzenia. Kieszeń z boku mieści spokojnie np. 7d+24-105. Do ML ta kieszeń jest trochę za duża.

DSLR:
    LOWEPRO COMPUTREKKER AW 1,8
    7D 0,9
    GRIP 0,5
    24-105/4L 0,7
    100-400L 1,4
    sigma 10-20 0,5
    85/1,8 0,5
    STATYW GOLDPHOTO ze skróconymi nogami 2
    filtry, aku, kartym, wizjer, kątwy - piedoły foto 0,5
    Woda, kanapka, baton, cienka kurtka, latarka itp. 2,5
    RAZEM 11,3

ML
    LOWEPRO COMPU DAYPACK 250 0,8
    A6300 0,4
    GRIP 0,2
    18-105/4 0,4
    50/1,8 0,2
    16,2,8 0,07
    FISHEYE 0,06
    GORILLAPOD 0,2
    filtry, aku, karty - pierdoły foto 0,3
    RAZEM 5,13
    Ostatnio edytowane przez miszak ; 31-07-2018 o 15:38
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

DSLR:
    LOWEPRO COMPUTREKKER AW 1,8
    7D 0,9
    GRIP 0,5
    24-105/4L 0,7
    100-400L 1,4
    sigma 10-20 0,5
    85/1,8 0,5
    STATYW GOLDPHOTO ze skróconymi nogami 2
    filtry, aku, kartym, wizjer, kątwy - piedoły foto 0,5
    RAZEM 11,3
    w sumie to sie nie dziwie, ze bylo ciezko. prosty plecak z podstawowym systemem nosnym, zapakowany nie wiedziec po co korpusem z gripem i optyka dosc kuriozalna na wycieczki piesze...

od 2 lat na rodzinne wyjazdy z "duzym" lustrem biore takie cos jak Lowepro Pro Runner BP 350 ( https://www.bhphotovideo.com/images/...50_1140971.jpg ). plecak 2x drozszy od podobnej wielkosci Pro Runnera 300 ( https://www.bhphotovideo.com/images/..._AW_672931.jpg ), ktory pod wzgledem systemu nosnego odpowiada Computrekkerowi. jak sie troche oba ponosi to latwo zrozumiec za co jest ta roznica w cenie. wlasnie za to, ze ten BP mozna zapakowany 10kg szpejow przez bity tydzien taszczyc dzien w dzien na plecach i cieszyc sie wyjazdem.

IMHO, 90% narzekajacych na wage aparatu ma po prostu g* plecak, a dokladniej niedostosowany do obciazenia system nosny a czesto jeszcze na dodatek nie wyregulowany pod osobiste plecy (tak, zeby rozlozyc obciazenie rownomiernie)

na normalne plenery landszaftowe mam cos takiego jak Pro Trekker 400AW i to z calym dorobkiem inwentarza przekracza 15kg (6D, 750D, 16-35/4, 24-70/4, 70-300L, 50/1.4, 85/1.8, 3 etui nakrecanych filtrow, 2 torby z prostokatnymi filtrami 100x150). czasem z doczepionym statywem. to juz po calym dniu lazenia czuc bardziej, na tydzien w gory bym nie wzial. ale na weekend juz bym sie nie wahal... kiedys na malzonce osobistej testowalem i byla zszokowana, jak ciezko jej bylo podniesc to co przed chwila lajcikowo na plecach niosla

tak ze... mozemy zwalac na wage sprzetu... a mozemy po prostu dobierac odpowiedni plecak i odpowiedni sprzet do potrzeb...
    www albo tez flickr

Pan Jan :

1.
    Ale rozwój tej technologi doszedł kresu, teraz technologia rozwija się w kierunku całkowitej eliminacji mechaniki i "komputeryzacji".
    Rozszerza to znacznie możliwości dostosowywania i lepszego dostosowywania do przeróżnych potrzeb fotografujących
    Nie ma odwrotu tak jak parowozy nie wrócą na tory w regularnych kursach

jp
    OK, punkt 2 i 3 bez uwag., ale co do pkt 1.

Niektórym nie potrzeba funkcji, które oferuje bezlustro. Tymczasem wypowiadasz się tak, jakby to co one oferują było niezbędne wszystkim, tylko (są głupi i zacietrzewieni?) i o tym nie wiedzą. Oświadczam ci, że tak nie jest.
    I większość funkcji z bezluster może być zastosowana w lustrzankach. Mnóstwo osób nie potrzebuje bajerów w wizjerze i tak samo mnóstwo osób nie korzysta z LV. I nawet z odchylanego ekranu nie korzystają co niektórzy. Np. ja, choć jestem zawodowcem i nie brak mi tego co mają bezlustra nic a nic. Mogę doskonale obsługiwać klientów tym co mam, choć nie mam najlepszych lustrzanek. Nawet eyefocus, który by się mi przydał nie jest niezbędny.

Przyjmij do wiadomości, że nie wszyscy chcą wszystko ogarniać jednym aparatem. Bo naprawdę jeden aparat i jedna technologia jest najlepsza do wszystkiego?

.. Tak już mam, że jak trafię między wrony to nie od razu albo nie zawsze kraczę tak jak one ;-)
    Ale już zaczynasz jak z KKM

Wydaje mi się, że nie łamię regulaminu, nie jestem niekulturalny i poruszam się w obszarze tematów fotograficznych.
    Nie mam uwag, tu pisze jako mod.

Mi kilka lat temu brakowało rzetelnych odniesień do konkurencji tu na forum.
    Najlepiej czytać różne fora. ja się X lat temu zarejestrowałem na wszystkich forach foto. I teraz sobie dyskutujemy na KKM, nieprawdaż?

Jesteś więc słabej wiary.
    Piszę o ML FF Sony bo :
    - praktycznie innego zaawansowanego technologicznie FF nie ma na razie
    - staram się pisać o tym co wiem, innego ML nie mam

Brak Ci też trzeźwego osądu, masz złe kompetencje/doświadczenia, są też ludzie inni niż Ty sobie wyobrażasz

------------------------------------

Migawki w pełni elektroniczne już są, w pewnych warunkach zdjęciowych mają (jeszcze) ograniczenia.
    Dla mojego focenia bez znaczenia, zacząłem stosować, ale .....

Brak lustra, brak migawki, pełna cisza po naciśnięciu spustu, w wizjerze nic się nie dzieje tylko jakaś mała ikonka zapisu na karty ...
    Nie mogłem się przyzwyczaić, musiałem włączyć akustyczną symulację (ale "pod przyciskiem" wyłączam kościoły, muzea, ...)

jp
    Zdjęcia nie musza być robione zaawansowanymi aparatami. Można robić je LF, MF, dalmierzami, lustrzankami, bezlustrami, kompaktami i smartfonami nawet też. Sa konkursy na zdjęcia ze smartfonów. Jeden z reżyserów światowej sławy (nie pamiętam teraz kto) kilka lat temu na festiwalu Camerimage zachęcał do kręcenia filmów smartfonami. gdy liczy się przekaz technika schodzi na dalszy plan.

Swoje upodobanie do najnowszych technologii mylisz nieco z potrzebami ogółu fotografujących.

PS - znowu niektóre z tych spraw sa do załatwienia przy foceniu lustrzankami. Nikon D70 (lustzranka z chyba 2004 roku!) miał synchronizacje z błyskiem do 1/8000 s - jak się wiedziało jak to zrobić. No i co z tego? Wszyscy poszli w te stronę?

..

Podaję wykaz zawartości plecaka jaki nosiłem i jaki noszę teraz ..
    RAZEM 11,3
    To i tak mało
    Miałem hardcorowe akcje z mamiyą RZ, pryzmatem i 3 szkłami + solidny statyw + zestaw małoobrazkowy. Chodziłem z tym po Tatrach, przyznaje, że część sprzętu miał w plecaku kolega. Ale na sesjach na plaży to ja to nosiłem, i więcej - nosiłem jeszcze np. ciuchy modelek
    Teraz nie sposób bym zabierał wszystko co mam, a nawet ćwierci tego co mam. Fakt, że nie robię sesji daleko od samochodu.

Po co to piszę? Bo nie widze w tym problemu. Co innego gdybym był podróżnikiem i chciał lekko. Ale nie jestem.
    Są ludzie dla których rozmiar i waga są ważne, a są tacy, którym to nie wadzi.
    Przy niektórych projektach foto ciężar sprzętu foto to najmniejszy problem.

Ja to pisze by niektórzy uwzględnili inne potrzeby, inne punkty widzenia. One są równie uprawnione jak poglądy i potrzeby innych.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 31-07-2018 o 17:58

Podałem jeden z możliwych plecaków z jednym z wielu możliwych zestawów w środku a skupiliście się na tym aby w szczegółach "doczepić" się do tego co napisałem i pokazać jak hmmmm mało wie osoba której odpisujecie. Przecież wszyscy wiemy, że dróg do zmian w sprzęcie jest wiele. Ja wybrałem jedną z możliwych i w pełni trafiłem w moje potrzeby ;-) A teraz po kolei

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    w sumie to sie nie dziwie, ze bylo ciezko. prosty plecak z podstawowym systemem nosnym, zapakowany nie wiedziec po co korpusem z gripem i optyka dosc kuriozalna na wycieczki piesze...

od 2 lat na rodzinne wyjazdy z "duzym" lustrem biore takie cos jak Lowepro Pro Runner BP 350 ( https://www.bhphotovideo.com/images/...50_1140971.jpg ). plecak 2x drozszy od podobnej wielkosci Pro Runnera 300 ( https://www.bhphotovideo.com/images/..._AW_672931.jpg ), ktory pod wzgledem systemu nosnego odpowiada Computrekkerowi. jak sie troche oba ponosi to latwo zrozumiec za co jest ta roznica w cenie. wlasnie za to, ze ten BP mozna zapakowany 10kg szpejow przez bity tydzien taszczyc dzien w dzien na plecach i cieszyc sie wyjazdem.

IMHO, 90% narzekajacych na wage aparatu ma po prostu g* plecak, a dokladniej niedostosowany do obciazenia system nosny a czesto jeszcze na dodatek nie wyregulowany pod osobiste plecy (tak, zeby rozlozyc obciazenie rownomiernie)

na normalne plenery landszaftowe mam cos takiego jak Pro Trekker 400AW i to z calym dorobkiem inwentarza przekracza 15kg (6D, 750D, 16-35/4, 24-70/4, 70-300L, 50/1.4, 85/1.8, 3 etui nakrecanych filtrow, 2 torby z prostokatnymi filtrami 100x150). czasem z doczepionym statywem. to juz po calym dniu lazenia czuc bardziej, na tydzien w gory bym nie wzial. ale na weekend juz bym sie nie wahal... kiedys na malzonce osobistej testowalem i byla zszokowana, jak ciezko jej bylo podniesc to co przed chwila lajcikowo na plecach niosla

tak ze... mozemy zwalac na wage sprzetu... a mozemy po prostu dobierac odpowiedni plecak i odpowiedni sprzet do potrzeb...

Chodzę z plecakiem od 35 lat. Fotograficznymi i innymi. Wiem doskonale jakie sa rożnice w uprzęży. Możesz mieć system nośny z kosmosu jeśli na zejściach pada Ci staw kolanowy nic Ci to nie da. Liczy się tylko prosta fizyka - ilość kilogramów jaką staw przenosi. Pro runner jest cięższy chyba o 1,2 kg od computrekkera. Pro trekker to już chyba dwa razy większa waga. Tak więc zamiast pisaĆ o wybieraniu g**** rozwiązań może warto mieć na uwadze, że kolega fotografujący od wielu lat jakieś pojęcie o temacie może mieć a w jednym poście trudno wyjaśnić wszystkie "dlaczego" Nosisz dwa body a ja nie. Czy to znaczy, że jesteś idiotą? Nie to znaczy, że potrzebujesz do czegoś drugiego body. Ja nosiłem czasem grip - czy to oznacza, że jestem idiotą? ;-) Znajdziesz tu dwie osoby z takim samym i tak samo zapakowanym plecakiem - nie sądzę ;-)

Cytat Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi Zobacz posta
    22% "oszczędności" w wadze zestawów wynika z nie zabrania do bezlusterkowca obiektywu 100-400mm

...Jakbyś zabrał FE 85/1.8 zamiast EF to zyskałbyś... 54 gramy;
    na E 10-18mm -zamiast jaśniejszej Sigmy: 300 gramów;
    na rybim oku: 200 gramów
    i 300 (A6300 vs. 80D) - 450 (A6500 vs. 7D II) gramów na aparacie.

W sumie (na powyższych): do 1 kilograma.

...Sony FE 100-400mm waży tyle co eLka.
    Jakbyś jakbyś - tak jak powiedziałem dróg było wiele i to jest jasne
    Rozważałem 80d i wg mnie jest to fajny aparat ale nie leżał mi w ręku, był sporo droższy i jednak nieco gorszy od a6300. Body 3 cyfrowe w ogóle nie brałem pod uwagę.
    Dla mnie podstawowe ogniskowe to 105 i 10mm w dslr a teraz zmieniło się to na 105 i fish. I dlatego całe Twoje porównanie nie ma zupełnie sensu bo 105 w dslr to kloc do tego klocowate body. Tu jest największy zysk co napisałem w pierwszym, pierwotnym poście na ten temat. Nie chciałem rezygnować ze 105/4 i to była podstawa. Mogłem w sony wziąć 16-70/4 który jest i lżejszy i mniejszy itp. itd. Podany wykaz plecaka to tylka jedna możliwa opcja. Warto podawac inne? Np. A6300 +16-50 ALBO + 16,8 ALBO + 20/2,8 biorę do kieszeni kurtki. Co bym wziął z dslr? Często dośc długo łażę z 18-105 i paskiem nadgrstkowym. Nawet mniejszy 80d z 24-105 takiej sytuacji jest dużo mniej komfortowy. No i ma węższy zakres itp. itd

Co do 100-400 masz rację. Dokładając go do zestawu który mam pozostałoby ok 5kg różnicy ;-) Ja podałem realnie co zmieniłem w swoim życiorysie. Nigdzie nie napisałem, że zmieniłem jedno na drugie o identycznych parametrach. Natomiast oczywiście próbowałem zmieniac placaki i rezygnować ze 100-400 w dslr. Nawet broniąc się przed zmianą kupiłem tamrona 16-300 i raz go wziąłem w Tatry ale rozwiązanie się nie przyjęło ;-)

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Hm, to ja na ten przykład robię tak:
    5d3 - 0,95 kg z jednym aku
    16-35 2.8II - 0,64 kg
    50 1.4 - 0,29 kg
    70-300 DO IS - 0,72 kg
    Razem: 2,6 kg

To chyba faktycznie te 100 gram więcej stanowi komorę lustra.
    I bardzo fajny zestaw masz. Tylko co z tego jeżeli 70-300do kosztuje tyle co cały mój zestaw (circa). Wolę mieć swoje klamoty niż jeden 70-300 DO

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    ^^ a co z kanapkami i karimata i innymi? A nie, przeciez ML materializuje jedzenie, robi za łóżko, etc?
    To już czysty trolling bo jak zwykle @kmeg ściemnia i wciska kit w ogóle nie odnosząc sie do jakichkolwiek zamieszczonych informacji i oczywiście administracja w tych przypadku nie reaguje. Przeczytaeś człowieku co napisałem? Do obydwu wykazów dodałem po 2,5kg na dodatkowe klamoty - czytac umiesz? Cyfry znasz?. Przestań w końcu leczyć swoje frustracje w odpowiedziach na moje posty. Wiemy, że jesteś zafascynowany ML i firmą SONY tylko boisz sie przynać i stąd Twoje problemy.... ;-)

Dalej to juz trolujecie na całego więc nie ma co odpowiadać Chyba logiczne - lżejsze klamoty=mniejsyz/lżejszy plecak. To samo dotyczy statywu i wszystkich innych rzeczy. To, że przypisujecie te fakty do sukcesów firmy sony to tylko Wasz problem ;-)
    Ostatnio edytowane przez miszak ; 01-08-2018 o 09:31

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

To już czysty trolling bo jak zwykle @kmeg ściemnia i wciska kit w ogóle nie odnosząc sie do jakichkolwiek zamieszczonych informacji i oczywiście administracja w tych przypadku nie reaguje. Przeczytaeś człowieku co napisałem? Do obydwu wykazów dodałem po 2,5kg na dodatkowe klamoty - czytac umiesz? Cyfry znasz?. Przestań w końcu leczyć swoje frustracje w odpowiedziach na moje posty. Wiemy, że jesteś zafascynowany ML i firmą SONY tylko boisz sie przynać i stąd Twoje problemy.... ;-)
    Po mnie takie teksty to jak po teflonowej kaczce spływająca woda ale generalnie nie wiem jak bardzo moderatorzy są tolerancyjne na Twoje ad persony i mówienie coś o frustracjach i strachach przed czymś

Dalej to juz trolujecie na całego więc nie ma co odpowiadać Chyba logiczne - lżejsze klamoty=mniejsyz/lżejszy plecak. To samo dotyczy statywu i wszystkich innych rzeczy. To, że przypisujecie te fakty do sukcesów firmy sony to tylko Wasz problem ;-)
    Powiedzmy sobie szczerze napisałeś totalną durnotę jeśli chodzi o te wagi i o tym jak to po kupnie ML odpadło Ci tyle klamotów (jak nie pamiętasz co napisałeś to sobie swoje posty odszukaj gdzie sugerujesz, ze z DSLR latałeś z wielkim plecakiem a potem to już nie bo kupiłeś ML) Jeśli bez głowy nosi się cały sprzęt to takie są tego efekty Nie tylko ja to zauważyłem. Najpierw to trzeba mieć pretensje do siebie a potem do innych i technologi Szkoda, że nie ganiałeś ze statywem filmowym po lesie cały dzień.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Chodzę z plecakiem od 35 lat. Fotograficznymi i innymi. Wiem doskonale jakie sa rożnice w uprzęży. Możesz mieć system nośny z kosmosu jeśli na zejściach pada Ci staw kolanowy nic Ci to nie da.
    zgadza sie. no ale w tym kontekscie tym bardziej zastanawiam sie po co 100-400

Liczy się tylko prosta fizyka - ilość kilogramów jaką staw przenosi.
    dla stawu tak. ale dla plecow juz bardzo niekoniecznie.

a w wielu przypadkach narzekanie zaczyna sie wlasnie na plecy.

de facto, to na dluzsze lazenie w gorach sam biore maly aparat (750D), jego plastikowe szkielka (18-55, 10-18, 55-250) i male filtry (Hitech 85) zamiast duzej kobyly. kilka dobrych kilogramow roznicy...

Pro runner jest cięższy chyba o 1,2 kg od computrekkera. Pro trekker to już chyba dwa razy większa waga.
    nie wiem dokladnie jak jest z Pro Runnerem (BP) ale raczej na pewno jest ciezszy, bez dwoch zdan. a Pro Trekker to jest wol roboczy do targania duzej ilosci gratow - ale to wciaz jest glownie w kontekscie: przede wszystkim foty a dopiero potem lazenie. rasowemu goralowi bym tego zdecydowanie polecal.

Nosisz dwa body a ja nie. Czy to znaczy, że jesteś idiotą? Nie to znaczy, że potrzebujesz do czegoś drugiego body. Ja nosiłem czasem grip - czy to oznacza, że jestem idiotą? ;-)
    nigdzie nie pisalem, jakobys mial byc idiota. zdziwil mnie wybor szpejow w gory. osobiscie wolalbym plecak duzo lagodniejszy dla plecow (nawet kosztem wyzszej wagi) ale mniej i lzejsze obiektywy i zadnych gripow.

a juz na pewno nie podawalbym kompletnie innego zestawu szpejow jako dowodu, ze ten wczesniejszy byl gorszy z przyczyn systemowych (tj. Canon be, Sony cacy). glownym skladnikiem tej "gorszosci" byly tutaj twoje wybory, nie jakies niedostatki w systemie Canona, ktore probujesz udowodnic...
    www albo tez flickr

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    zgadza sie. no ale w tym kontekscie tym bardziej zastanawiam sie po co 100-400

nigdzie nie pisalem, jakobys mial byc idiota. zdziwil mnie wybor szpejow w gory. osobiscie wolalbym plecak duzo lagodniejszy dla plecow (nawet kosztem wyzszej wagi) ale mniej i lzejsze obiektywy i zadnych gripow.

a juz na pewno nie podawalbym kompletnie innego zestawu szpejow jako dowodu, ze ten wczesniejszy byl gorszy z przyczyn systemowych (tj. Canon be, Sony cacy). glownym skladnikiem tej "gorszosci" byly tutaj twoje wybory, nie jakies niedostatki w systemie Canona, ktore probujesz udowodnic...
    100-400 hmm a byłeś na mojej, fakt mało aktualnej, stronce ze stopki? Warto zerknąć Ptaki i zwierzęta. Ale też ulubuione zdjęcia krajobrazowe w Tatrach zrobiłem chyba właśnie 100-400. Dlatego też 70-300 nie jest dla mnie bo tele powinno być przynajmniej albo długie albo jasne. Dla mnei tele zaczyna się od 400

Podłożem wszystkeigo są dokonywane wybory Ja chyba nie napisalem "niedostatki Canona" raczej wiele razy mówiłem o innych charakterze systemu ML i wynikających z tego wnioskach i że dla mnie zmiana to był ogromny zysk. W moim przypadku wszystkei klamoty są mniejsze i lżejsze poza teleobeiktywem, który jest taki sam. I nie raz tu również podkreślałem, że system ML w tym SONY w tym własnie względzie sa najsłabsze (tele). Dlaczego kolejny raz czuję, że ktoś odwraca to na swój sposób "wciskając" mi niejako jakaś walkę z firmą Canon. Ja od razu napisałem, że dla mnie osobiście to była duża zmiana z tymi plecakami i klamotami a nie, że system Canona jest do bani, nie umożliwia rozwoju i zastosowania innych opcji. To koledzy ciągną w inna stronę wciskając jak jak @kmeg ciągle przekręcone i niezgodne z prawda wkręty. Nawet nie związane z merytoryczną częścią w żaden sposób.

....
    Odpowiadam - w moim przypadku ml zmieniło bardzo dużo. Nosiłem plecak ok. 10kg od 10-20 do 100-400 z 50d z 7d przez chwilę z 6d i 6d......

Jest tu wyraźnie napisane "w moim przypadku" a nie zawsze, dla wszystkich, we wszystkich opcjach, sony for ever itp. Szanuję Wasze wybory dlaczego Was boli mój? Mam lżejszy, mniejszy plecak i to było założeniem zmiany. To nie jest moja wina, że koledzy rozdmuchali to na swój sposób pomijając kluczowe założenie "w moim przypadku" i robią z tego jakąś wojnę. Ich powinno się pytać po co im to. Gwarantuję każdy Wasz (dyskutantów) wybór zestawu plecakowego potrafię zdyskredytować w ten sam sposób - waga, cena, rozmiar itp. itd. wszystko może mi się nie podobać albo mógłbym wybrac coś innego tylko co z tego? Każdy tu na forum inaczej kompletuje swój set.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi Zobacz posta
    Tak się składa że oprócz Nikonów i A7-ek używam też A6300. Również bardzo lubię 18-105PZ,
    ale daleko mu jakością do starego EF 100/2, do FE 85/1.8 -też.
    Ale jest lepszy od 24-105l w 1 wersji i do tego go porównuję. Do tego jest lżejszy i mniejszy i nie rozumiem Cię przyznam.... po co mi mówisz, że spacer zoom o średnim świetle jest gorszy od jasnych stałek? To chyba dla 99,99% userwów tego forum jest jasne Poza tym to jest szkło stabilizowane z PZ dobrym do filmowania itp. itd. Zupełnie inny sprzęt i nie można go porównywać z 100/2

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Jak popatrzeć na DXO to ten 18-105 żadna rewelacja w stosunku do taniutkich Canonów 18-135 STM/USM...
    Dlatego kup 18-135 będziesz miał lepszy i tańszy obietyw. Pięknych zdjęć życzę

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

100-400 hmm a byłeś na mojej, fakt mało aktualnej, stronce ze stopki? Warto zerknąć Ptaki i zwierzęta. Ale też ulubuione zdjęcia krajobrazowe w Tatrach zrobiłem chyba właśnie 100-400. Dlatego też 70-300 nie jest dla mnie bo tele powinno być przynajmniej albo długie albo jasne. Dla mnei tele zaczyna się od 400
    Przypomnę Tobie Twój zestaw:
    A6300
    GRIP
    18-105/4
    50/1,8
    16,2,8
    FISHEYE

Czym Ty teraz robisz zdjęcia??? Zmieniłeś system na lżejszy, ale w konsekwencji pozbawiłeś się dostępu do obiektywu o ogniskowej, którą
    robisz ulubione zdjęcia?
    Zaiste, dobra zmiana.

Ale nie martw się. Mam dla Ciebie rozwiązanie: https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiek...l100400gm.html
    Ostatnio edytowane przez tomfoot ; 01-08-2018 o 11:46

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

To koledzy ciągną w inna stronę wciskając jak jak @kmeg ciągle przekręcone i niezgodne z prawda wkręty. Nawet nie związane z merytoryczną częścią w żaden sposób.
    Ciesze się, że znalazłeś sobie już winnych i nie jesteś to Ty- Prosię Pani to oni! Może uściślijmy, że nie masz jedynego patentu na określanie co jest wkrętem a co nie, co jest prawdą a co nie, co jest meteorytyką a co nie. Fakty wg mnie są takie, że piszesz głupoty (nie zawsze oczywiście) a ja się czepiam akurat głupot, masz złośliwy język, piszesz niejednoznacznie, twoje uśmieszki są nagminne, zachowujesz się jak fanboj i osoba co wszystkie rozumy sprzętowe zjadła - nie dziw się proszę, że ktoś się z Toba nie zgadza i Ci to punktuje. Z meteorytyką Twoich postów też bym polemizował.

Napisałeś o wadze co napisałeś i teraz nie kręć. ML najlepiej spełnia Twoje potrzeby - super, ale nie wciskaj innym, że dla nich to też jest najlepszy wybór oraz, że mają frustracje, strachy i ogólnie to coś z nimi nie tak. Świat nie jest czarno-biały.

ps. formalnie do tele ok jest m43 od Olka, masz bardzo małe tele co przy ich mnożniku 2x wychodzi ok. Niestety mała matryca ma też wady natomiast mają świetne body + obiektywy nawet z seri pro ktore robią świetną robote - tylko jakoś super tanie to nie jest. Bawiłem się rok temu tym na AirShow i pozytywnie byłem zaskoczony.
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 01-08-2018 o 12:24

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów