nie mam porownania z Lee ale holder Nisi wydaje mi sie bardzo ciasny. z filtrow mam 84.5, kilka Hitechow, jeden Lee, jedna Haide. ten Lee chodzi wyjatkowo ciasno, inne filtry siedza bardzo pewnie nawet te ciensze Hitechy.
jesli ten filtr Lee o czyms swiadczy, to spodziewalbym sie ze wlasnie holder Lee ma wiekszy luz i tam moga byc wieksze problemy z wypadaniem. de facto rozne wyznania o wylatujacych filtrach znam wlasnie od uzytkownikow Lee.
holder Lee mnie nie przekonuje, bo jego cena w stosunku do mozliwosci jest (w moim przypadku) nieadekwatna. wiec z tym "bogatemu" tutaj niejako sie zgodze.
natomiast co do filtrow to mam swoiste watpliwosci. mam cale narecze roznych szarych i ND. Little czy Big Stoppera Lee bym niekupil, bo to farbujace niebiesko gowno, jak nie przymierzajac jakies prywaciarskie dzinsygestych ND uzywam malo, ale jak cos to moje Haidy daja bardzo mily, umiarkowany cieply zafarb.
natomiast jesli chodzi o polowki, to moje Lee (0.6 Medium) jest bardzo fajnym filtrem. przy czym w swietle dziennym ma bardzo zauwazalny ochladzajacy zafarb (tak zeby kopnac WB z 5000K do 5800K, a to jest bardzo duzo, ekwiwalent dolozenia filtra 81B!) i tutaj odstaje wyraznie od tego co znam z tanich 84.5 (tez lekko ochladzajace, ale bardziej 5000->5200K) czy z Hitechow (tutaj jest wyrazne ocieplanie + lekkie zarozowienie).
porownanie odmienia sie drastycznie przy zdjeciach o wschodze/zachodzie slonca (zmierzchu/swicie). tutaj Lee produkuje bardzo przyjemne kolory, bez uciazliwego zarozowienia/ochlodzenia. 84.5 robia sie wyraznie zimne a Hitech dosc buraczkowy.
to ma jakies uzasadnienie w transmisji spektrum swiatla, faktem niezmiennym pozostaje to, ze zdjecia wschodow/zachodow robione tym konkretnym filtrem Lee maja wyraznie przyjemniejsze kolory niz moimi innymi polowkami. to jest caly czas zbyt mala probka, zeby cos wiazacego powiedziec, ale o ile wiem Lee jest dosc konsekwentne w kwestii barwnikow. zreszta, na dniach chce dokupic ich 0.9 Medium i 0.6 Hard, to bede mial wieksza probke... spodziewam sie, ze beda mialy podobna charakterystyke barwna a to dla mnie jest dobre uzasadnienie wyzszej ceny tych filtrow niz 84.5 czy Hitecha