Nie niewiele gorszy tylko wg części testów nawet trochę lepszy. A tele 55-250STM nie jest znośny tylko bardzo dobry jeśli nie wybitny. Polecanie pełnoklatkowego kloca 70-200 do turystyki to absurd.
Nie niewiele gorszy tylko wg części testów nawet trochę lepszy. A tele 55-250STM nie jest znośny tylko bardzo dobry jeśli nie wybitny. Polecanie pełnoklatkowego kloca 70-200 do turystyki to absurd.
G12, G3X, 80D, Samyang 8 Fisheye, 10-18STM, 15-85USM, 55-250STM, 50/1.8STM, 100/2.8L macro, SMC Takumar 135/2.5, Sigma 150-600C
Flickr: https://www.flickr.com/photos/125851272@N07
Rónica między kątem widzenia 10 mm a 18 mm jest raczej spora i bardzo odczuwalna. Tutaj jest pokazana i nie jest wcale przesadzona (jak ktoś komentuje poniżej), tylko wygląda na dokładnie taką jaka jest:
https://photo.stackexchange.com/questions/33582/what-is-the-benefit-of-a-dedicated-wide-angle-zoom-vs-a-superzoom
Też nieprawda. To to samo co powiedzieć, że do zdjęć krajobrazowych nie jest potrzebny statyw. Czasem jest potrzebny.
Stabilizacja robi dokładnie to samo co statyw, tylko w bardzo ograniczonym zakresie, bo nie sięga tak długich czasów (teoretycznie nieograniczonych) jak statyw. Nie jest potrzebna do krajobrazów tylko wtedy, kiedy jest bardzo dużo światła albo mamy ze sobą statyw i mamy ochote go rozstawić do zdjęcia.
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 16-07-2017 o 13:10
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
atze jak nie masz pojęcia o czym piszesz to może lepiej nie pisz w ogóle? Czytają to potem jacyś początkujący i jeszcze pomyślą, że to prawda![]()
Już Ci wszystko wypunktowali co tu powypisywałeś, wiec nie będę powtarzał, ale może najpierw przemyśl co piszesz.
Autorze wątku:
10-18 stm + 55-250 stm i więcej Ci nie trzeba. Uwierz, że jak wepniesz 10-18 i ustawisz 10mm to będzie efekt WOWpo tym co miałeś do tej pory w 18-55 na 18mm.
SONY
Kolega atze ładnie zamieszałróżnica między 18 a 10mm w krajobrazie to kosmos ! Zrob tak jak koledzy wcześniej pisali: kup karty San Disck z pewnego źródła i obiektyw 10-18
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
Ale podobno słońce też wschodzi na Krecie, a więc i zachodzi.
A fotografowie strasznie lubią zachody słońca kiedy już jest dosyć ciemno. Niedawno wpadłem na pomysł poczekania na zachód słońca przy pewnym malowniczym obiekcie turystycznym w ChRL i wkrótce byłem otoczony tłumem statywów jak na jakimś pikniku plenerowym.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi z kartami to wiem ze lubia byc podrobki i trzeba uwazac z kupnem dzieki. Obiektyw tak jak mowilem glownie krajobrazy przyda sie na wakacje plus ze mieszkam w Norwegii a tu tez pare ladnych widokow sie znajdzie i zeby jak najwiecej na zdjeciu uchwycic jakies fajne miejsca itp. Czy taki obiektyw 10-18 jak ktos stanie i w tle krajobraz bedzie do takich zdjec tez sie nada ? Czy to juz bardziej portretowy obiektyw trzeba miec ? pozdrawiam i jeszcze raz dzieki wszystkim
Masz przecież kita, który ma właśnie 18mm więc łatwo sprawdzić. Tam gdzie kończy się wybrany szerokokątny 10-18 to zaczyna się Twój kit, więc kit ma 55mmm i od biedy może być do portretu. Pięknych rozmyć nie będzie ale da się. Jak zabierzesz oba to sobie moim zdaniem poradzisz.
Parę fotek: http://biodar.flog.pl/
Nie ma kolego ogniskowej, która się nada lub nie nada. Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać na zdjęciu. Pooogladaj zdjęcia z exifami i przeanalizuj co Ci się podoba
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka