Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Canon EOS 600D prosze o rade i pomoc

Domyślnie Canon EOS 600D prosze o rade i pomoc

Witam posiadam Canona eos 600d mam dwa pytania co do niego mam nadzieje ze to odpowiedni dział:

1. Mam problem z doborem karty pamieci do tego aparatu polecacie jakie sprawdzone karty do tego typu aparatu ? o pojemnosci minimum 8gb.
    Pytam o karte poniewaz kupilem sobie karte ostatnio leef pro 32gb sdhc I aparat z ta karta nie dzialal za dobrze czesto sie zawieszal w serwisie powiedzieli ze nadpisuje na ta karte jakies bledne pliki nastepnie gdy probuje je odczytac sie zacina. Cos w tym moglo byc poniewaz wsadzilem inna karte Sandisk ultra 15mb/s 8gb i aparat dziala bez zarzutu. Prosilbym o porade jaka karte moglbym uzyc do tego aparatu dobra szybka zeby fajnie aparat smigal na niej.

2.Nastepne pytanie mam odnosnie o obiektyw posiadam ten podstawowy 18-55 mm. Chcialbym obiektyw do krajobrazow aby robil ladne fajne zdjecia szerokie (za miesiac wyjazd na krete przyda sie).

Dziekuje pozdrawiam

Domyślnie Odp: Canon EOS 600D prosze o rade i pomoc

Myslalem o obiektywie Tamron AF 70-300 f/4-5,6 DiLD Macro , poczytalem rowniez o obietywach szerokokatnych czy polecacie je do robienia zdjec krajobrazow typowo wakacyjnych wycieczkowych zdjec ? CANON EF-S 10-18MM F/4.5-5.6 IS STM lub SAMYANG 14MM F/2.8 ED AS IF UMC.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Ten Tamron to dramat. Daruj go sobie.

Bywalec

Jeżeli karta Sandisk działa bez problemów z Twoim body to kup taką właśnie kartę. Ja używam SanDisk 32GB Extreme Plus Class10 80MB/s UHS-I.

Do czego chcesz używać tego Tamrona? On dobry jest do ptaków/zwierząt, nie wiem jak z jakością. Chyba, że chcesz dyskretnie fotografować dziewczyny na plaży
    C10-18mm (ma autofocus) i Samyang 14mm (nie ma autofocusa) praktycznie pokrywają się z Twoim kitem. Ja bym nie kupował.
    Jeżeli chcesz coś szerokiego to zainwestowałbym w C10-22mm f/3.5-4.5 USM (ma autofocus).

Uzależniony

Mój Canon 600d działa bardzo dobrze z kartami o pojemnościach: 16, 32, 64 GB, przeważnie to SanDisk'i o różnych prędkościach.

W dużym stopniu budżet determinuje wybór obiektywu, chociaż i tak obie sztuki to tanie szkła. C10-18mm STM kosztuje poniżej 900 zł, C10-22mm USM to wydatek ciut poniżej 2000 zł (w obu przypadkach uwzględniając aktualny cashback).
    Ja podszedłem ekonomicznie. Na wyjazdach plenerowych C10-18 STM stał się moim podstawowym szkłem. Robiąc krajobrazy i tak przymyka się przesłonę więc jasne szkło nie jest koniecznością. Za to stabilizacja w C10-18 STM pomaga przy fotografowaniu z ręki (C10-22 USM nie ma stabilizacji). Jedynym co mogę uznać za wadę jest to, że czasami brakuje mi ogniskowej w górnym zakresie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez atze Zobacz posta
    C10-18mm (ma autofocus) i Samyang 14mm (nie ma autofocusa) praktycznie pokrywają się z Twoim kitem. Ja bym nie kupował.
    Jeżeli chcesz coś szerokiego to zainwestowałbym w C10-22mm f/3.5-4.5 USM (ma autofocus).
    Aha. Zakres 10-18 "praktycznie pokrywa się" z kitem 18-55 i nie warto go kupować, a zakres 10-22 już się nie pokrywa, i jest warty kupna? Nie rozumiem Twojego matrixa
    Co do wyboru karty pełna zgoda, dodałbym jeszcze zastrzeżenie, że kupiona "z pewnego źródła", bo podobno zdarzają się podróbki kart Sandisk.

10-18 jest bardzo dobrym wyborem biorąc pod uwagę jego cenę, właściwości (i wagę, jeśli zamierzasz z nim dużo chodzić).

Bywalec

Ja bym w ogóle nie kupował żadnego z tych obiektywów mając kita. Przy tych paru mm różnica nie będzie aż tak odczuwalna w porównaniu do zdjęć z kita.

Natomiast, jeżeli koniecznie chcemy kupić obiektyw to polecam C10-22 a nie wyżej wymienione ze względu na obecność AF i trwałość konstrukcji. Do zdjęć krajobrazowych nie potrzebna jest stabilizacja. Faktycznie będzie cięższy od 10-18 ale to już kwestia wyboru.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem, Według Ciebie nie ma dużej różnicy między kątem widzenia obiektywu 10mm i 18mm, czyli (w przeliczeniu na 6d) nie ma wielkiej różnicy między 16mm a 28mm?

Początki nałogu Awatar biodar

w góry i krajobrazy 10-18 - jest tańszy od 10-22 a bardzo niewiele gorszy (mam tego 10-22)
    jako tele - zbierać na 70-200 canona f4, nawet używkę
    tego tamrona bym sobie podarował, na długim końcu ma takie mydło, że cropowany kadr z canona 70-200 zjada go na śniadanie
    jak nie ma tyle kasy to przynajmniej canona 55-250 ze stabilizacją. Jest znośny.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów