Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Canon EOS 600D prosze o rade i pomoc

Mieszany widok

Domyślnie Canon EOS 600D prosze o rade i pomoc

Witam posiadam Canona eos 600d mam dwa pytania co do niego mam nadzieje ze to odpowiedni dział:

1. Mam problem z doborem karty pamieci do tego aparatu polecacie jakie sprawdzone karty do tego typu aparatu ? o pojemnosci minimum 8gb.
    Pytam o karte poniewaz kupilem sobie karte ostatnio leef pro 32gb sdhc I aparat z ta karta nie dzialal za dobrze czesto sie zawieszal w serwisie powiedzieli ze nadpisuje na ta karte jakies bledne pliki nastepnie gdy probuje je odczytac sie zacina. Cos w tym moglo byc poniewaz wsadzilem inna karte Sandisk ultra 15mb/s 8gb i aparat dziala bez zarzutu. Prosilbym o porade jaka karte moglbym uzyc do tego aparatu dobra szybka zeby fajnie aparat smigal na niej.

2.Nastepne pytanie mam odnosnie o obiektyw posiadam ten podstawowy 18-55 mm. Chcialbym obiektyw do krajobrazow aby robil ladne fajne zdjecia szerokie (za miesiac wyjazd na krete przyda sie).

Dziekuje pozdrawiam

Domyślnie Odp: Canon EOS 600D prosze o rade i pomoc

Myslalem o obiektywie Tamron AF 70-300 f/4-5,6 DiLD Macro , poczytalem rowniez o obietywach szerokokatnych czy polecacie je do robienia zdjec krajobrazow typowo wakacyjnych wycieczkowych zdjec ? CANON EF-S 10-18MM F/4.5-5.6 IS STM lub SAMYANG 14MM F/2.8 ED AS IF UMC.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Ten Tamron to dramat. Daruj go sobie.

Bywalec

Jeżeli karta Sandisk działa bez problemów z Twoim body to kup taką właśnie kartę. Ja używam SanDisk 32GB Extreme Plus Class10 80MB/s UHS-I.

Do czego chcesz używać tego Tamrona? On dobry jest do ptaków/zwierząt, nie wiem jak z jakością. Chyba, że chcesz dyskretnie fotografować dziewczyny na plaży
    C10-18mm (ma autofocus) i Samyang 14mm (nie ma autofocusa) praktycznie pokrywają się z Twoim kitem. Ja bym nie kupował.
    Jeżeli chcesz coś szerokiego to zainwestowałbym w C10-22mm f/3.5-4.5 USM (ma autofocus).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez atze Zobacz posta
    C10-18mm (ma autofocus) i Samyang 14mm (nie ma autofocusa) praktycznie pokrywają się z Twoim kitem. Ja bym nie kupował.
    Jeżeli chcesz coś szerokiego to zainwestowałbym w C10-22mm f/3.5-4.5 USM (ma autofocus).
    Aha. Zakres 10-18 "praktycznie pokrywa się" z kitem 18-55 i nie warto go kupować, a zakres 10-22 już się nie pokrywa, i jest warty kupna? Nie rozumiem Twojego matrixa
    Co do wyboru karty pełna zgoda, dodałbym jeszcze zastrzeżenie, że kupiona "z pewnego źródła", bo podobno zdarzają się podróbki kart Sandisk.

10-18 jest bardzo dobrym wyborem biorąc pod uwagę jego cenę, właściwości (i wagę, jeśli zamierzasz z nim dużo chodzić).

Uzależniony

Mój Canon 600d działa bardzo dobrze z kartami o pojemnościach: 16, 32, 64 GB, przeważnie to SanDisk'i o różnych prędkościach.

W dużym stopniu budżet determinuje wybór obiektywu, chociaż i tak obie sztuki to tanie szkła. C10-18mm STM kosztuje poniżej 900 zł, C10-22mm USM to wydatek ciut poniżej 2000 zł (w obu przypadkach uwzględniając aktualny cashback).
    Ja podszedłem ekonomicznie. Na wyjazdach plenerowych C10-18 STM stał się moim podstawowym szkłem. Robiąc krajobrazy i tak przymyka się przesłonę więc jasne szkło nie jest koniecznością. Za to stabilizacja w C10-18 STM pomaga przy fotografowaniu z ręki (C10-22 USM nie ma stabilizacji). Jedynym co mogę uznać za wadę jest to, że czasami brakuje mi ogniskowej w górnym zakresie.

Bywalec

Ja bym w ogóle nie kupował żadnego z tych obiektywów mając kita. Przy tych paru mm różnica nie będzie aż tak odczuwalna w porównaniu do zdjęć z kita.

Natomiast, jeżeli koniecznie chcemy kupić obiektyw to polecam C10-22 a nie wyżej wymienione ze względu na obecność AF i trwałość konstrukcji. Do zdjęć krajobrazowych nie potrzebna jest stabilizacja. Faktycznie będzie cięższy od 10-18 ale to już kwestia wyboru.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Ja bym w ogóle nie kupował żadnego z tych obiektywów mając kita. Przy tych paru mm różnica nie będzie aż tak odczuwalna w porównaniu do zdjęć z kita.
    Rónica między kątem widzenia 10 mm a 18 mm jest raczej spora i bardzo odczuwalna. Tutaj jest pokazana i nie jest wcale przesadzona (jak ktoś komentuje poniżej), tylko wygląda na dokładnie taką jaka jest:

https://photo.stackexchange.com/questions/33582/what-is-the-benefit-of-a-dedicated-wide-angle-zoom-vs-a-superzoom

Do zdjęć krajobrazowych nie potrzebna jest stabilizacja.
    Też nieprawda. To to samo co powiedzieć, że do zdjęć krajobrazowych nie jest potrzebny statyw. Czasem jest potrzebny.
    Stabilizacja robi dokładnie to samo co statyw, tylko w bardzo ograniczonym zakresie, bo nie sięga tak długich czasów (teoretycznie nieograniczonych) jak statyw. Nie jest potrzebna do krajobrazów tylko wtedy, kiedy jest bardzo dużo światła albo mamy ze sobą statyw i mamy ochote go rozstawić do zdjęcia.

Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 16-07-2017 o 13:10
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem, Według Ciebie nie ma dużej różnicy między kątem widzenia obiektywu 10mm i 18mm, czyli (w przeliczeniu na 6d) nie ma wielkiej różnicy między 16mm a 28mm?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów