Page 16 of 23 FirstFirst ... 61415161718 ... LastLast
Results 151 to 160 of 226

Thread: Sigma 20mm F/1.4 ART... co wy na to ?

Dopiero zaczyna kacbial's Avatar

Default Odp: Sigma 20mm F/1.4 ART... co wy na to ?

Mam tak jak Ty s35 i do tego s20 i jest okej. Bawiłem się s24 ale wybrałem s20. Wcześniej miałem Tokine ale na 2.8 było mydło a 3.2 to już ciemnica. Jak masz s35 to s20 będzie dobrym uzupełnieniem

Quote Originally Posted by faraon20 View Post
    Pany, ma ktoś porównanie S24 a S20? Zastanawiam się właśnie nad jakimś UWA do 6D. Już prawie zdecydowałem się na Tokine 16-28 2.8 ale trochę boję się że 2.8 będzie za ciemne do ślubniaków.
    Od razu mówię że wagi się nie boje bo mam praktycznie na stałe podpięte S35 pod 6D i jest mi mega wygodnie. Brakuje po prostu czegoś szerokiego do kościoła i na zabawę

Co lepsze? S24 czy S20?

Coś już napisał Fotosz's Avatar

Moja Sigma 20mm wylądowała już raz w serwisie. Padło chyba serwo od AF. Przy ostrzeniu po dłuższym nieużywaniu jeden wielki pisk, potem zwiecha na 2 min i dopiero zaczynał pracować. Tak jakby mu było za ciężko z tymi soczewkami albo coś się zacierało... Przykre jest tylko to, że w sklepie podczas sprawdzania wszystko pięknie pracowało. Niestety na drugi dzień po kupnie ZONK! Serwis na szczęście uporał się z usterką w tydzień.

PS.
    Co jakiś czas teraz mi AF trochę popiskuję, więc pewnie po sezonie znów pójdzie na serwis.

Podsumowując, jeśli się trafi na egzemplarz bez takiej francowatej wady to szkło świetne! AF bardzo celny nawet na 1,4... Nie żałuję zakupu i z czystym sumieniem polecam
    Fotografia ślubna Kraków - zajęcie zrodzone z pasji
    Mój blog - nie tylko tematy ślubne

Pełne uzależnienie Eberloth's Avatar

"200 mm f/2.8L II USM" - jakiś rok temu poprosiłem administrację, po założeniu wątku o tym szkle, o dodanie do spisu najlepszych zdjęć z... obiektywów... Do tej chwili bez odzewu... To o tę sigmę już nie poproszę, wątku nie założę, i czasem tu coś wstawię

Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by Fotosz View Post
    Moja Sigma 20mm wylądowała już raz w serwisie. Padło chyba serwo od AF. Przy ostrzeniu po dłuższym nieużywaniu jeden wielki pisk, potem zwiecha na 2 min i dopiero zaczynał pracować. Tak jakby mu było za ciężko z tymi soczewkami albo coś się zacierało... Przykre jest tylko to, że w sklepie podczas sprawdzania wszystko pięknie pracowało. Niestety na drugi dzień po kupnie ZONK! Serwis na szczęście uporał się z usterką w tydzień.

PS.
    Co jakiś czas teraz mi AF trochę popiskuję, więc pewnie po sezonie znów pójdzie na serwis.

Podsumowując, jeśli się trafi na egzemplarz bez takiej francowatej wady to szkło świetne! AF bardzo celny nawet na 1,4... Nie żałuję zakupu i z czystym sumieniem polecam
    Miałem jedną taką sztukę, oczywiście poszła na zwrot. Nie wiem, jak inne, ale moja po intensywnym sezonie nawet nie pisła :P
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu

Quote Originally Posted by Cichy View Post
    Miałem jedną taką sztukę, oczywiście poszła na zwrot. Nie wiem, jak inne, ale moja po intensywnym sezonie nawet nie pisła :P
    Co z nią było, że musiałeś zwracać? Kurde bo planuję jej zakup

Pełne uzależnienie

No popiskiwała...

Dopiero zaczyna leon28's Avatar

Quote Originally Posted by faraon20 View Post
    Pany, ma ktoś porównanie S24 a S20? Zastanawiam się właśnie nad jakimś UWA do 6D. Już prawie zdecydowałem się na Tokine 16-28 2.8 ale trochę boję się że 2.8 będzie za ciemne do ślubniaków.
    Od razu mówię że wagi się nie boje bo mam praktycznie na stałe podpięte S35 pod 6D i jest mi mega wygodnie. Brakuje po prostu czegoś szerokiego do kościoła i na zabawę

Co lepsze? S24 czy S20?
    z tego co mi wiadomo, to S24 jest najslabszym szklem z calej serii. wiec chyba nie ma sie nad czym zastanawiac.

Pełne uzależnienie

Słabszym, nie znaczy , że kiepskim. IMO jest pomiędzy 24L i 24LII.

Pełne uzależnienie Eberloth's Avatar

Moim zdaniem dużo lepsze jest 20mm. Bo mam
    24 można szukać i w systemowych i w zamiennikach. 20/1.4 jest unikalne.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Dopiero zaczyna leon28's Avatar

Quote Originally Posted by Cichy View Post
    Słabszym, nie znaczy , że kiepskim. IMO jest pomiędzy 24L i 24LII.
    no tak, ogolnie sigma linia art podniosla wysoko poprzeczke. dlatego tez nawet 24 mimo, ze imho najslabsza w calej serii, osiagi ma i tak ponadprzecietne.

Page 16 of 23 FirstFirst ... 61415161718 ... LastLast