Strona 34 z 70 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 692

Wątek: Canon 5D mark IV - oficjalnie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Canon 5D mark IV - oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez the.watcher Zobacz posta
    Właśnie full review pokazało się na dpreview.com
    87% gold award, pełen zachwyt, szkoda że jeszcze 4 lat brakuje żeby dogonić D810 (optymistycznie zakładam, że może w Mark V się uda):-/
    Tu nikt nikogo nie goni. Po prostu firmy się mijają, od dekad tak jest. Tylko gimbaza się podnieca cyferkami na forach.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Raz piszesz, że słabe szkła nie dadzą więcej detalu (wytłuściłem to) , a potem że słabe szkła "obsłużą" matryce 20-24 Mpx. I nawet 30 czy 36 - to ja dopisuję.
    Tak właśnie o to chodzi, tak właśnie jest. Naprawdę słabe szkła nie dadzą więcej detalu, ale wiele "słabych" szkieł obsłuży matryce nawet 50 mpix. Jeżeli ktoś mówi "popatrz takie słabe szkło, a pokazuje detale, które widać tylko na matrycy 36 mpix, to przeczy sam sobie, bo takie szkło _z definicji_ nie jest słabe.

Na jakiej podstawie takie obierktywy są przezywane "słabymi"? Bo tak mówią na forach? Albo ktoś je przetestował na matrycy 8 mpix i zobaczył nieostrość w rogach i na pełnym otworze. (Albo nie zrozumiał cyferek w DXO)
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 17-09-2016 o 12:02
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Początki nałogu Awatar asdf

A ja myślę, że bardziej liczy się kombinacja body i szkła, taki 85/1.8 na 5DIII daje 18Mpix, a na 5DS R potrafi dociągnąć do 23Mpix, co jest wartością większą niż rozdzielczość samej matrycy 5DIII (chociaż widać, że na gęstą matryce 5DS R za bardzo się nie nadaje).

Jeszcze ciekawsze potrafią być różnice pomiędzy systemami, stary T17-50 na D5300 13Mpix na 760D 10Mpix, a niby to samo szkło i zbliżona rozdzielczość.
    Ostatnio edytowane przez asdf ; 17-09-2016 o 12:33
    T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez asdf Zobacz posta

Jeszcze ciekawsze potrafią być różnice pomiędzy systemami, stary T17-50 na D5300 13Mpix na 760D 10Mpix, a niby to samo szkło i zbliżona rozdzielczość.
    Rozwiazanie tej zagadki to filtr AA.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez asdf Zobacz posta
    A ja myślę, że bardziej liczy się kombinacja body i szkła, taki 85/1.8 na 5DIII daje 18Mpix, a na 5DS R potrafi dociągnąć do 23Mpix, co jest wartością większą niż rozdzielczość samej matrycy 5DIII (chociaż widać, że na gęstą matryce 5DS R za bardzo się nie nadaje).

18 (5d3) vs 23 (5dsr) - to wlasnie przyklad slabego szkla. Przyrost wzgledem upakowania matrycy jest niewielki.

Taki 24-70 2.8 II ma 18mpix na 5d3 i 32 na 5dsr.

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Tak właśnie o to chodzi, tak właśnie jest. Naprawdę słabe szkła nie dadzą więcej detalu, ale wiele "słabych" szkieł obsłuży matryce nawet 50 mpix. Jeżeli ktoś mówi "popatrz takie słabe szkło, a pokazuje detale, które widać tylko na matrycy 36 mpix, to przeczy sam sobie, bo takie szkło _z definicji_ nie jest słabe.

Na jakiej podstawie takie obierktywy są przezywane "słabymi"? Bo tak mówią na forach? Albo ktoś je przetestował na matrycy 8 mpix i zobaczył nieostrość w rogach i na pełnym otworze. (Albo nie zrozumiał cyferek w DXO)
    No to poprosze o definicje slabego obiektywu. Takiego ktory jest na tyle slaby ze jest juz nawet na 12 Mpx mocno nieostry i podpiecie go do 30 Mpx nic nie da.
    Poszukaj szkiel ktore daja pewnie z max 5 Mpx na matrycy 12 Mpx. Są takie??? Nie sądzę. Denko od butelki da tyle detalu

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

A ja mam takie jedno może mało istotne pytanie w całej tej dyskusji. Patrze temat dotyczy 5dmk4 a od kilku stron czytam debatę o rozdzielczości szkieł i tym ile detalu dają na jakiej matrycy. Sądzę że zrobił się spory OT.
    Ktoś kiedyś będzie chciał coś poczytać o tym aparacie a będzie musiał drążyć w odmętach takiej dysputy. Może załóżcie sobie osobny wątek o interesującej was tematyce.
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 17-09-2016 o 14:38

Początki nałogu

a czy powie mi ktoś z zacnych ekspertów - jak będzie sprawował się oboektyw 100mm L Macro f2.8 IS, który w dxomarku na 5dsr ma zaledwie 24p-mpix rozdzielczości a na optycznych bije rekordy rozdzielczości?

Cytat Zamieszczone przez Janeek Zobacz posta
    a czy powie mi ktoś z zacnych ekspertów - jak będzie sprawował się oboektyw 100mm L Macro f2.8 IS, który w dxomarku na 5dsr ma zaledwie 24p-mpix rozdzielczości a na optycznych bije rekordy rozdzielczości?
    Chyba DXO ocenia obiektywy głównie wg tego jaką mają ostrość na pełnej dziurze, bez przymykania.
    U wiele obiektywów po niewielkim nawet przymknięciu bardzo poprawia się ostrość.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Janeek Zobacz posta
    Tak,na to pytanie odpowie Ci zacny Roger Cicala:
    https://www.lensrentals.com/blog/201...-macro-lenses/

Oczywiście to nie jest test body tylko obiektywów. I nie wedle jakichś durnych MTF50 tylko tego co należy .
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 18-09-2016 o 15:17
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 34 z 70 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów