Takie tam zabawy w niby macro. Ognik szkarłatny w dokładnie 100% cropie, 85 mm na f/1.2. Z ręki, ostrzone spotem na ten pęknięty owoc po prawej.
Jakoś niespecjalnie tęsknię za nową Sigmą Art.
Takie tam zabawy w niby macro. Ognik szkarłatny w dokładnie 100% cropie, 85 mm na f/1.2. Z ręki, ostrzone spotem na ten pęknięty owoc po prawej.
Jakoś niespecjalnie tęsknię za nową Sigmą Art.
Ostatnio edytowane przez Irek07 ; 17-11-2016 o 16:50
Ciekawe czy powiesz to samo, jak wyjdzie nowy Canon 85mm L, bo umówmy się aktualna 85mm 1.2 to nie jest 100% konkurencja dla nowej art.
Wracając do 5d mIV to dalej uważam, że poza ślubniakami (ze względu na wysokie ISO) lepiej jest wybrać Canona 5DS R. Ja już się tak przyzwyczaiłem do 50mpix i braku filtra AA, że wszystkie te zdjęcia z 5dm iv są dla mnie jakieś takie nieostre i nieszczegółowe.
Dla ślubniaków pewnie tak a dla amatorów zostanie... papryka na ISO 12800Z wyłączonym odszumianiem zarówno w aparacie jak i LR, bez żadnej obróbki. Taki, rzec można, goły RAW. Crop 50% żeby lepiej było widać szumy.
Lepiej bo co? Bo fajnie jest robić zdjęcia ze statywu?
Zapewniam ciebie, że ze względu na wysokie ISO to ślubniacy radzą sobie doskonale nawet na 6D, 5DIII czy 5DII a nawet na starym 5D.
5DIV to fajny sprzęt ale nie róbmy sobie jaj i nie twórzmy fałszywej alternatywy 5DIV vs 5DS. Podobna cena o niczym nie świadczy.
Osobiście gdybym miał kupować nowe FF to matrycy mającej 50mpx w ogóle nie brałbym pod uwagę.
Ja mając 5dsr rzadko kiedy używam statywu. Na początku po przesiadce z 5dm3 faktycznie musiałem trochę skrócić czas naświetlania, ale bez przesady. Dla stałki 35 czy 50 ustawiam 1/50 czy 1/60 i zdjęcia są ostre, dla obiektywów z iS 1/15. Czemu byś nie brał? Jedyną wadą którą ja dostrzegam po pół roku użytkowania to wielkość plików.
85l mk ii ma tragiczny AF i równie słabą rozdzielczość. Do tego jest taką samą cegłą jak nowa art i kosztuje więcej. Przyjdzie nowa eLka mkIII i nikt za mkII nie będzie tęsknił. Na razie jeszcze co poniektórzy i tak ją kupią bo to szkło systemowe, ale w przeciwieństwie do innych tu nie można powiedzieć, że AF jest przewagą nad Sigmą.
Ostatnio edytowane przez Janeek ; 17-11-2016 o 23:58