Chodzą plotki, że nowy 5D IV będzie miał matrycę 30mpx. Ciekawe jak z szumami na wyższym ISO. Ostatnio Canon zrobił bardzo fajny ruch wypuszczając 1DX II z jedynie 20mpx.
He, he... Przypominam, że te 30 MPx oznacza w praktyce 54 (!!) MPx (patrz dualpixel) co oczywiście znalazłoby odzwierciedlenie w cenie korpusuJestem przekonany, że Sony wykorzysta fakt, że Canon znalazł się trochę w ślepej uliczce (jeszcze raz patrz dualpixel) i narzuci wyścig na MPx. Zresztą przygotowania już widać (patrz linia szkieł GM).
No a wspomniany 1dx2 to nie był rozsądny ruch Canona, tylko po prostu konieczność z punktu widzenia kosztu przetwarzania tych ca. 36 MPx.
Podsumowując: na spooooro MPx jesteśmy u Canona skazani, jak nie w jeden sposób, to w drugi. Być może jedynie 6d2 oprze się temu trendowi pozostając tanią puszką stricte fotograficzną (bez dual pixel). Ale osobiście, bardzo w to wątpię...
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 31-07-2016 o 15:36
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Z mojego punktu widzenia Canon idzie dobrą drogą (głównie obiektywy), a Sony czasami jeszcze lepszą (obrazek, AF). Dlatego na razie (rok czasu?) będę fotografować sprzętem obu firm i to często naraz (puszka Sony, obiektyw Canon). A potem się zobaczy. Prawdę mówiąc bardziej liczę na Canona (M5?) niż na Sony, bo łatwiej wypuścić sensowny korpus niż całą gamę obiektywów...
Generalnie w systemie trzymaja szkla nie body.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner