Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Jak robić zdjęcia w ciemności, np. burzy

Uzależniony

Domyślnie Odp: Jak robić zdjęcia w ciemności, np. burzy

To nowsze aparaty Canona umożliwiają już wykonanie ekspozycji dłuższej niż 30s w trybie innym niż bulb?

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    To nowsze aparaty Canona umożliwiają już wykonanie ekspozycji dłuższej niż 30s w trybie innym niż bulb?
    Przepraszam za pomyłkę, kolega luso ma rację.
    Miało być nie w trybie M tylko B.

ostatni raz w cykanie burzy bawiłem się rok temu stąd pomyłka.
    Canon 70D, EF-S 18-135 KIT, EF 100L 2.8 IS USM, YN600EX-RT, 1x400Ws, 2x300Ws

Uzależniony

A ja już miałem nadzieję, że pojawiła się taka przydatna funkcja z mojego punktu widzenia i nie będę miał problemów jak zapomnę wężyka spustowego.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez adamm Zobacz posta
    - czas otwarcia migawki 0d 10 minut do 20 minut, w zależności czy to ciemna noc czy wieczór
    Jako że się nie znam to się wypowiem. Po co naświetlać 10 - 20 minut fotografując burzę (pioruny znaczy się)? Czy może mi to ktoś wytłumaczyć?

Dopiero zaczyna Awatar LukaszH
    Miasto
    Łuków

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Jako że się nie znam to się wypowiem. Po co naświetlać 10 - 20 minut fotografując burzę (pioruny znaczy się)? Czy może mi to ktoś wytłumaczyć?
    hmmmm... nie wiem czy byłoby coś widać na tak długim ujęciu, ja sam nigdy tyle nie naświetlałem, zazwyczaj około 30 sekund może minuta
    Czasem zdjęcie powstaje długo, czasem to krótka chwila. Jeśli masz czym, łap ją bo ucieknie.

Moja pasja, nie skrzywienie, tylko i wyłącznie czysta przyjemność...

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez adamm Zobacz posta
    Oj Panowie, naskoczyliście na kolegę (nie twierdzę że niesłusznie bo instrukcję od aparatu czyta się i to kilka razy) ale nie do końca się z Wami zgodzę z tą instrukcją.

Około roku temu kupiłem 100 macro i nie było instrukcji.
    Jako że był to mój pierwszy profesjonalny obiektyw to chciałem o nim wiedzieć możliwie wszystko.

Szkło kupiłem w cyfrowe.pl i tam też zwracałem się z prośbą o polską instrukcję obsługi.
    Panowie z cyfrowe, mimo że prawdopodobnie mieli ze mnie niezły ubaw, grzecznie odpisali na moje maile że nie ma czegoś takiego jak instrukcja bo nie ma czego tam opisywać

Do kolegi Edgara:
    po pierwsze i najważniejsze to zaopatrz się w statyw. Nawet najtańszy, ale żeby był.
    - włącz funkcję wyzwalacza czasowego na 10 sekund
    - przestaw się w tryb M (manual)
    - przysłona na około 8
    - ISO 100 (jak zdjęcia będą w nocy to nie będzie takich szumów)
    - czas otwarcia migawki 0d 10 minut do 20 minut, w zależności czy to ciemna noc czy wieczór
    - przestaw przełącznikiem na obiektywie z AF na MF (manual focus) i jeśli przez wizjer widzisz gdzieś w oddali jakiś przedmiot (np. drzewo) to ustaw na nim ręcznie ostrość przekręcając tym drugim pierścieniem którego nie używałeś do tej pory
    - wciśnij spust migawki aby rozpoczęło się odliczanie czasu do zrobienia zdjęcia

Od tej pory staraj się nie poruszyć aparatem. Po 10 sekundach rozpocznie się "robienie zdjęcia" i zakończy w zależności od tego na jaki czas ustawisz (10 minut lub więcej).

I naprawdę zainwestuj trochę czasu w przeczytanie instrukcji. Czytając na bieżąco rób to co tam jest napisane i sprawdzaj jakie są efekty.
    Lepiej na tym wyjdziesz niż na traceniu czasu na oglądanie mediów narodowych lub ogłupiających reality show.
    kolega powinien w kabaretach robić
    noenowki przy tym to pikuś
    Pan pikuś
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Przy EOS 100D ja bym zaczął od podpięcia aparatu do komputera i poznania możliwości programu EOS Utility (zamiast wężyka, można dużo łatwiej wiele rzeczy poustawiać). Aparat przez okno, na prostym nawet statywie, klikasz na ikonkę stopera, żeby otworzyć „Timer shooting settings” a później robi ci co kawałek zdjęcie, na którymś ze zdjęć prawdopodobnie pojawi się błyskawica, te nieciekawe, po prostu wykasujesz. Jak ustawić - kurczencie, znów w instrukcji wypadałoby przeczytać ;-)

Coś już napisał Awatar ralf
    Miasto
    Kraków

Parametry zależnie od sytuacji, na przykładzie poniżej:
    ISO100 - im mniej tym lepiej
    f/8 - nie ma większego znaczenia, ale warto wykorzystać najlepszą dla danego obiektywu
    10s - zależnie od częstotliwości błysków, najlepiej żeby jeden solidny trafiał na jedną ekspozycję, wtedy mierne nie będą zaśmiecać kadru, a złożyć zdjęcia razem zawsze można.
    To co powyżej dobieramy tak aby tło (miasto, drzewa itp.) wystarczająco się naświetliło, łatwo to sprawdzić robiąc kilka próbnych naświetleń.
    Oczywiście tez takie rzeczy jak statyw, manualne ostrzenie najlepiej na LV, wyłączona stabilizacja, wstępne podnoszenie lustra, samowyzwalacz lub zdalnie.
    Tyle teorii a w praktyce nie jest to proste bo dochodzi silny wiatr i deszcz, wiec trzeba zrobić kilkaset ujęć żeby wyszło coś przyzwoitego.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Bardzo ładnie Ci to wyszło, dobrze, że jest EXIF.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów