Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Jak robić zdjęcia w ciemności, np. burzy

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Question Jak robić zdjęcia w ciemności, np. burzy

Dla niektórych może jest to pytanie banalne, ale jak mogę zrobić ładne zdjęcie błyskawicy i jak przygotować do tego aparat?
    W trybie automatycznym nie potrafi złapać ostrości i wykonać zdjęcia.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Jak robić zdjęcia w ciemności, np. burzy

Cytat Zamieszczone przez EDgar8 Zobacz posta
    Dla niektórych może jest to pytanie banalne, ale jak mogę zrobić ładne zdjęcie błyskawicy i jak przygotować do tego aparat?
    W trybie automatycznym nie potrafi złapać ostrości i wykonać zdjęcia.
    Pierwszy z brzegu link:
    Fotografowanie burzy w pięciu krokach - Poradniki - Fotografia i podróże - Swiatobrazu.pl

Dopiero zaczyna

Dostęp do pełnej treści serwisu Fotografia, wideo i testy sprzętu - Canon, Nikon. Szkolenia fotograficzne, kursy i warsztaty - Swiatobrazu.pl jest bezpłatny - wymagane jest jednak zalogowanie do serwisu. Logowanie wymagane jest również do dodawania komentarzy.
    jak założę konto to sprawdzę

Cytat Zamieszczone przez EDgar8 Zobacz posta
    jak założę konto to sprawdzę
    Faktycznie coś porobili z koniecznością logowania. Niech spadają. Poszukaj po google. Jest mnóstwo poradników.
    W skrócie jak ja bym to zrobił:
    - ISO 100
    - statyw
    - ostrość manualnie na nieskończoność
    - czasy między 10-20 sekund i odpowiednio dobrana przysłona
    - samowyzwalacz albo wężyk
    - tryb M albo TV lub AV
    - + trochę szczęścia
    Ostatnio edytowane przez aptur ; 13-07-2016 o 12:33

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

W Canonie ostrość manualna zwykle troszeczkę przed nieskończonością jest lepiej ustawić. Do nieskończoności i troszeczkę cofnąć.

Dopiero zaczyna Awatar LukaszH
    Miasto
    Łuków

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    ...
    - ISO 100
    ...
    Dlaczego ISO 100? Z tym chyba się nie zgodzę, wszystko zależy od tego jak jest ciemno (czy zdjęcia robione są w mieście, czy poza nim - zatem czy duża jest poświata od miejskiego światła), czy burza jest nad nami, czy znajduje się daleko i rozbłyski nie są tak intensywne...
    Na moich ostatnich zdjęciach miałem ustawione ISO 800. Przy ISO 100 chyba byłoby zbyt ciemno.

Cytat Zamieszczone przez mwitek Zobacz posta
    W Canonie ostrość manualna zwykle troszeczkę przed nieskończonością jest lepiej ustawić. Do nieskończoności i troszeczkę cofnąć.
    To chyba zależy od obiektywu... W Tamronie 18-250 faktycznie trzeba cofnąć ostrość, natomiast w rybim oku (Falcon 8mm) ustawiam na samym końcu.
    Czasem zdjęcie powstaje długo, czasem to krótka chwila. Jeśli masz czym, łap ją bo ucieknie.

Moja pasja, nie skrzywienie, tylko i wyłącznie czysta przyjemność...

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Samyang 8 rządzi się troszkę innymi prawami :-)

Miasto
    Łuków

Cytat Zamieszczone przez mwitek Zobacz posta
    Samyang 8 rządzi się troszkę innymi prawami :-)
    Pewnie tak. Miałem na myśli, żeby ostrość ustawiać na nieskończoność mając na względzie jakie szkło mamy założone
    Czasem zdjęcie powstaje długo, czasem to krótka chwila. Jeśli masz czym, łap ją bo ucieknie.

Cytat Zamieszczone przez LukaszH Zobacz posta
    Dlaczego ISO 100? Z tym chyba się nie zgodzę, wszystko zależy od tego jak jest ciemno (czy zdjęcia robione są w mieście, czy poza nim - zatem czy duża jest poświata od miejskiego światła), czy burza jest nad nami, czy znajduje się daleko i rozbłyski nie są tak intensywne...
    Na moich ostatnich zdjęciach miałem ustawione ISO 800. Przy ISO 100 chyba byłoby zbyt ciemno.
    Gdybyś miał ISO 100 to wydłużyłby ci się czas i mógłbyś złapać więcej błyskawic. Z mojego punktu widzenia ISO 800 jest bez sensu bo tylko zwiększasz zaszumienie. Szczególnie na cropie.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez LukaszH Zobacz posta
    Przy ISO 100 chyba byłoby zbyt ciemno.
    Co to znaczy zbyt ciemno? Od ustawienia ISO 100 chyba by się nie zrobiło ciemniej na niebie? Co najwyżej wydłużyłby się czas naświetlania i zmniejszyły szumy.
    Dawno nie robiłem błyskawic. Jeśli jest jakiś nowy trend to mnie nomen omen oświećcie proszę

Miasto
    Łuków

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Gdybyś miał ISO 100 to wydłużyłby ci się czas i mógłbyś złapać więcej błyskawic. Z mojego punktu widzenia ISO 800 jest bez sensu bo tylko zwiększasz zaszumienie. Szczególnie na cropie.

--- Kolejny post ---

Co to znaczy zbyt ciemno? Od ustawienia ISO 100 chyba by się nie zrobiło ciemniej na niebie? Co najwyżej wydłużyłby się czas naświetlania i zmniejszyły szumy.
    Dawno nie robiłem błyskawic. Jeśli jest jakiś nowy trend to mnie nomen omen oświećcie proszę
    No dobrze... Ale przy długim czasie naświetlania chmury byłyby rozciągnięte i rozmyte. Wszystko zależy od tego co chcemy widzieć na zdjęciu... Czy kilka błysków na jednej klatce, czy może wyraźne chmury i wyładowania pomiędzy chmurami (a nie doziemne). Przy ISO 800 nie widać jakoś bardzo zaszumienia. Trend trendem, zdjęcia robiłem i miałem ustawione ISO 800

--- Kolejny post ---

Jakiś tydzień temu robiłem zdjęcia i na kilku pierwszych (jak było bardzo jasno) miałem ustawione ISO 100, dalej podniosłem do ISO 400 (pierwsze zdjęcie około 21:30 ostatnie około 23:30)
    Ostatnio edytowane przez LukaszH ; 13-07-2016 o 15:16

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów