Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Jak robić zdjęcia w ciemności, np. burzy

Domyślnie Odp: Jak robić zdjęcia w ciemności, np. burzy

To ja przystopuję wątek.

Bo może najpierw trzeba było zadać pytanie, jakim aparatem dysponuje nasz kolega EDgar8? Może tu jest problem, że on nie ma możliwości ustawienia czasu "B" i może trzeba go odesłać do CHDK?

Dopiero zaczyna

EOS 100D
    i statywu niestety nie mam, a zdjęcie amatorsko chciałbym zrobić, żeby złapać błyskawicę albo dwie

takie zdjęcia właśnie jak u kolegi wyżej wyżej tylko w miejscu gdzie nie ma innego źródła światła
    Ostatnio edytowane przez EDgar8 ; 13-07-2016 o 20:20

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Znajdź jakieś stabilne miejsce, postaw aparat, żeby sam nie spadł, ustaw zoom na "szeroko", ISO np. na 200 (lub cokolwiek innego), obiektyw na MF, ustaw ostrość na "najdalsze drzewa", w aparacie tryb M, czas 20-30s (sekund), przysłona np. 8, samowyzwalacz, zrób zdjęcie. Jeśli będzie zbyt jasne obniż ISO albo zwiększ przysłonę, zrób zdjęcie, i tak do skutku, tzn. do uzyskania ładnego wyglądu samego krajobrazu w danych warunkach. jak już masz ładny krajobraz (nie za jasny, raczej ciemniejszy), to robisz kolejne zdjęcia (samowyzwalaczem), mając nadzieję, że przypadkiem złapiesz jakąś błyskawicę. I tak przez całą burze, i kilkanaście innych. Jak będziesz mieć szczęście, uda się od razu, jak nie, może po kilkunastu godzinach ciągłego robienia zdjęć (w sumie).

Dopiero zaczyna

OK, a w trybie ręcznym jak ustawić ostrość na to drzewo o ile takie będzie? (początkujący)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Instrukcja obsługi Ci pomoże
    W dowolny w niej opisany, np. patrząc w wizjer i kręcąc odpowiednim pierścieniem obiektywu albo korzystając z liveview (i też kręcąc). Obiektyw ma być na MF, bo inaczej możesz go uszkodzić. Możesz darować sobie ustawianie, i po prostu dać ostrość "do końca" w jedną stronę (którą to zobaczysz na zdjęciu, jeśli będzie ok - to dałeś we właściwą).

Dopiero zaczyna

Do tej pory kręcenie obiektywem służyło u mnie oddalaniu i przybliżaniu

Hmm nie wiem czy to zart czy kompromitujace stwierdzenie? Kolego EDgar8... rece opadaja... Masz ten aparat ponad pol roku i nie wiesz jak ustawia sie ostrosc manualnie? Ja wiem, ze jestes poczatkujacy. Ale na Boga - nie mozna pytac, gdzie wklada sie baterie albo ktory przycisk nacisnac zeby zdjac obiektyw. Naprawde nie zauwazyles, ze na obietywie sa dwa pierscienie? Poczytaj instrukcje aparatu ale tez i obiektywu. Tak, jest taka mala broszurka. Masz zapewne obiektyw 18-55STM, tak? Idz na spacer, zobacz jak robi sie fotki bez autofocusa. Jak wyglada glebia ostrosci na roznych przyslonach przy ustawieniu ostrosci Twojego obiektywu na nieskonczonosc. Na fajne zdjecia nocne troche za wczesnie. Poczytaj W INSTRUKCJI o "White Balance". Pewnie nie obrabiasz swoich fotek w zadnym z programow i focisz tylko w jpgach (jak ja) - tym bardziej przeczytaj o tym White Balance. Tez poprobuj sobie rozne ustawienia tej funkcji. W nocy moze byc Ci to potrzebne bardziej niz kiedykolwiek. I napisze to raz jeszcze - wiecej czytaj sam a mniej pytaj. Na wszystkie Twoje pytania sa juz odpowiedzi w necie Malo tego, czytajac te odpowiedzi samoistnie "zaczepiasz" o kolejne sprawy - i nawet nie myslac o zadaniu pytania - juz dostajesz odpowiedz To troche jak z czytaniem Wikipedii i klikaniu w odnosniki w tekscie. Mozna tam przesiedzic cale zycia ciagle sie uczac Ja swoje pierwsze nocne robilem na kliszy... Proces uczenia sie byl duzo wolniejszy bo netu nie bylo a na odbitki czekalo sie kilka dni. Pprzy kazdym zdjeciu zapisywalem na papierze parametry (i sceny - na oko, i ustawienia aparatu) i potem ogladalem "wyniki". Nie mialem kogo zapytac. Ty nie masz kliszy wiec masz duzo taniej i szybciej. Masz net. A mimo to nie mozesz sam zrobic pierwszego kroku. Bo pierwszym krokiem nie bylo nauczenie sie sprzetu. I tu lezy problem. Zrob pierwsze nocne zdjecia ulicy z samochodami i wroc do nas ze zdjeciami. Zrob chciaz jedno zdjecie z czasem dluzszym niz 5 sekund. Pokombinuj - ostrosc, oswietlenie, czas, iso, przyslona, white balance... Wtedy pogadamy na powaznie A Ty chcesz od razu pioruny Jak "wyrwalem" od rodzicow 20zl na klisze to mialem swieto przez tydzien! 36 zdjec! Teraz dobre aparaty robia to w 3 sekundy A Ty sie pytasz jak ustawic manualnie ostrosc! INSTRUKCJA!!! Sam mam 100D i spac od dwoch dni nie moge bo wiem, ze ktos tam ma taki sam aparat i nie umie ostrosci ustawic!
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez AndrzejXM Zobacz posta
    Naprawde nie zauwazyles, ze na obietywie sa dwa pierscienie? Poczytaj instrukcje aparatu ale tez i obiektywu.
    Mając któregoś z popularnych "kitów" można nie mieć pojęcia, że to coś co się samo kręci przy ustawianiu ostrości to jest pierścień, którym można kręcić ręcznie, bo nie wygląda na coś przeznaczonego do ręcznej obsługi
    Co do drugiego cytowanego zdania też polecam, choćby po to, żeby czegoś przypadkiem nie zepsuć.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez EDgar8 Zobacz posta
    Do tej pory kręcenie obiektywem służyło u mnie oddalaniu i przybliżaniu
    dobrze że nie chodziłeś do przodu i do tyłu
    R + C 50 1.8 STM + C 17-40 + C 70-200 f/4 + CDN.
    https://www.facebook.com/dawidzawilafotografia

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Oj Panowie, naskoczyliście na kolegę (nie twierdzę że niesłusznie bo instrukcję od aparatu czyta się i to kilka razy) ale nie do końca się z Wami zgodzę z tą instrukcją.

Około roku temu kupiłem 100 macro i nie było instrukcji.
    Jako że był to mój pierwszy profesjonalny obiektyw to chciałem o nim wiedzieć możliwie wszystko.

Szkło kupiłem w cyfrowe.pl i tam też zwracałem się z prośbą o polską instrukcję obsługi.
    Panowie z cyfrowe, mimo że prawdopodobnie mieli ze mnie niezły ubaw, grzecznie odpisali na moje maile że nie ma czegoś takiego jak instrukcja bo nie ma czego tam opisywać

Do kolegi Edgara:
    po pierwsze i najważniejsze to zaopatrz się w statyw. Nawet najtańszy, ale żeby był.
    - włącz funkcję wyzwalacza czasowego na 10 sekund
    - przestaw się w tryb M (manual)
    - przysłona na około 8
    - ISO 100 (jak zdjęcia będą w nocy to nie będzie takich szumów)
    - czas otwarcia migawki 0d 10 minut do 20 minut, w zależności czy to ciemna noc czy wieczór
    - przestaw przełącznikiem na obiektywie z AF na MF (manual focus) i jeśli przez wizjer widzisz gdzieś w oddali jakiś przedmiot (np. drzewo) to ustaw na nim ręcznie ostrość przekręcając tym drugim pierścieniem którego nie używałeś do tej pory
    - wciśnij spust migawki aby rozpoczęło się odliczanie czasu do zrobienia zdjęcia

Od tej pory staraj się nie poruszyć aparatem. Po 10 sekundach rozpocznie się "robienie zdjęcia" i zakończy w zależności od tego na jaki czas ustawisz (10 minut lub więcej).

I naprawdę zainwestuj trochę czasu w przeczytanie instrukcji. Czytając na bieżąco rób to co tam jest napisane i sprawdzaj jakie są efekty.
    Lepiej na tym wyjdziesz niż na traceniu czasu na oglądanie mediów narodowych lub ogłupiających reality show.
    Canon 70D, EF-S 18-135 KIT, EF 100L 2.8 IS USM, YN600EX-RT, 1x400Ws, 2x300Ws

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów