Oj Panowie, naskoczyliście na kolegę (nie twierdzę że niesłusznie bo instrukcję od aparatu czyta się i to kilka razy) ale nie do końca się z Wami zgodzę z tą instrukcją.

Około roku temu kupiłem 100 macro i nie było instrukcji.
Jako że był to mój pierwszy profesjonalny obiektyw to chciałem o nim wiedzieć możliwie wszystko.

Szkło kupiłem w cyfrowe.pl i tam też zwracałem się z prośbą o polską instrukcję obsługi.
Panowie z cyfrowe, mimo że prawdopodobnie mieli ze mnie niezły ubaw, grzecznie odpisali na moje maile że nie ma czegoś takiego jak instrukcja bo nie ma czego tam opisywać

Do kolegi Edgara:
po pierwsze i najważniejsze to zaopatrz się w statyw. Nawet najtańszy, ale żeby był.
- włącz funkcję wyzwalacza czasowego na 10 sekund
- przestaw się w tryb M (manual)
- przysłona na około 8
- ISO 100 (jak zdjęcia będą w nocy to nie będzie takich szumów)
- czas otwarcia migawki 0d 10 minut do 20 minut, w zależności czy to ciemna noc czy wieczór
- przestaw przełącznikiem na obiektywie z AF na MF (manual focus) i jeśli przez wizjer widzisz gdzieś w oddali jakiś przedmiot (np. drzewo) to ustaw na nim ręcznie ostrość przekręcając tym drugim pierścieniem którego nie używałeś do tej pory
- wciśnij spust migawki aby rozpoczęło się odliczanie czasu do zrobienia zdjęcia

Od tej pory staraj się nie poruszyć aparatem. Po 10 sekundach rozpocznie się "robienie zdjęcia" i zakończy w zależności od tego na jaki czas ustawisz (10 minut lub więcej).

I naprawdę zainwestuj trochę czasu w przeczytanie instrukcji. Czytając na bieżąco rób to co tam jest napisane i sprawdzaj jakie są efekty.
Lepiej na tym wyjdziesz niż na traceniu czasu na oglądanie mediów narodowych lub ogłupiających reality show.