Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: [Canon 5D Mark III] Głębia ostrości - przesłona

Początki nałogu Awatar RadOs41
    Miasto
    Radom

Domyślnie Odp: [Canon 5D Mark III] Głębia ostrości - przesłona

Głębia ostrości - o ile się coś nie zmieniło - zależy głównie od 3 parametrów: wspomnianej przez Ciebie wartości przysłony (większa wartość przysłony f = większa głębia),ogniskowej obiektywu (krótsza ogniskowa = większa głębia)oraz od odległości pomiędzy "obiektywem" a fotografowanym obiektem i odległości pomiędzy ww. obiektem a tłem. Głębia rozkłada się ok. 1/3 przed do ok. 2/3 za fotografowanym obiektem. Kalkulator głębi ostrości obliczy za Ciebie głębię ostrości przy zadanych parametrach. Wydaje mi się, że to tyle z grubsza.
    Trochę gratów i nieco innych szpargałów...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

temat głębi ostrości był był poruszany setki razy i pewnie setki razy będzie jeszcze o niej,

głębia ostrości bezpośrednio zależy tylko od przesłony i krążka rozproszenia (wielkość detektora),

fotografując ten sam obiekt obiektywem 300 mm 2.8 z 18 metrów i 50mm 2.8 z 3 metrów uzyskamy taką samą głębie ostrości,

często sama głębia ostrości mylona jest z uzyskiwanym na zdjęciu tłem (bokeh)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ...
    głębia ostrości bezpośrednio zależy tylko od przesłony i krążka rozproszenia (wielkość detektora),

fotografując ten sam obiekt obiektywem 300 mm 2.8 z 18 metrów i 50mm 2.8 z 3 metrów uzyskamy taką samą głębie ostrości,

...
    Skoro podałeś odległość to zapewne też od niej zależy , no i ogniskowej obiektywu
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 13-12-2015 o 00:17
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Skoro podałeś odległość to zapewne też od niej zależy , no i ogniskowej obiektywu
    kłania się logiczne myślenie,

nie zależy

ten sam kadr, inne ogniskowe i odleglości i taka sama głębia, więc jakim cudem zależy?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

kłania się logiczne myślenie,

nie zależy

ten sam kadr, inne ogniskowe i odleglości i taka sama głębia, więc jakim cudem zależy?
    Bo jest określona. Taka a nie inna. Gdyby nie zależało to napisałbyś dla dowolnej ogniskowej i odległości.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Dyskusje na temat GO były już tyle razy, że prawie wszystko powiedziano.

Jeżeli chodzi o praktyczne dopatrzenie, to dobrze to widać na obrazkach z fotoblogii:

Canon EOS 6D kontra 7D Mark II - który aparat powinienem wybrać? | Fotoblogia.pl

Zakładka 2 - Głębia ostrości, plastyka
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 13-12-2015 o 11:44

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

temat głębi ostrości był był poruszany setki razy i pewnie setki razy będzie jeszcze o niej,

często sama głębia ostrości mylona jest z uzyskiwanym na zdjęciu tłem (bokeh)

I nic dziwnego, że był poruszany setki razy. Wynika to z tego, że geometria optyki prowadzi do stosunkowo skomplikowanej zależności od kilku zmiennych. Sa regułki upraszczajace, ale żadna nie jest prawdziwa w całym zakresie. Np. rozkład przed i za może się bardzo różnić od 1/3 - 2/3.

Tak samo, to co piszesz powyżej, że niby głębia ostrości nie zależy od odległości i ogniskowej osobno, tylko od ich ilorazu D/f, (w podanym przykładzie D/f=60) jest też ogólnie nieprawdziwe. Zgadza się z dobrym przybliżeniem dla bliższych odległości, ale rozpada się przy większych. Sprawdź czy dalej tak jest kiedy D/f = 600.

W ogólności, bez dodatkowych założeń, GO zależy zarówno od odległości jak i ogniskowej (poza przysłona i KR). W sumie aż cztery zmienne.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów