Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: [Canon 5D Mark III] Głębia ostrości - przesłona

Domyślnie [Canon 5D Mark III] Głębia ostrości - przesłona

Witam!
    Jako amator mam jedno pytanie.
    Głębia ostrości zależy od przesłony, czym większa wartość przesłony, tym większa głębia.
    Ktoś mógłby mi wytłumaczyć, jak ta osoba:
    https://www.flickr.com/photos/arturo...in/dateposted/
    uzyskała tak ostre zdjęcie przy przesłonie 2.0 ????
    I drugie pytanie, czy do tak ostrego zdjęcia potrzebny jest statyw?
    <3

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: [Canon 5D Mark III] Głębia ostrości - przesłona

Od 2.0 50L jest ostre a przy 1/25 przyda sie statyw - choc pewnie sa tacy co potrafia bez.

Inna sprawa to kalkulator glebi ostrosci czy jak to sie tam nazywa, zainstaluj i zobacz co i jak.
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 11-12-2015 o 22:47

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

podstawy fotografii się kłaniają, przeczytaj jakąś książkę dla początkujących, albo w necie jakiś poradnik - jego tego pełno.
    SONY

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    podstawy fotografii się kłaniają, przeczytaj jakąś książkę dla początkujących, albo w necie jakiś poradnik - jego tego pełno.
    Poradniki o głębiach ostrości mówią o tym, że czym mniejsza wartość przesłony, tym mniejsza głębia ostrości, a owe zdjęcie się z tym stwierdzeniem szczypie bo jest ostre wszędzie a ma małą przesłonę, więc zamiast pisać o poradnikach, prosze mi wytłumaczyć ten ewenement, bo może moja wiedza praktyczna tego nie pojmuje, inaczej jak się czegoś doświadczy, a inaczej jak się o czymś czyta.
    Więc jeżeli byłbyś tak miły i poprostu wytłumaczył mi byłbym wdzięczny. Jak już wspomniałem jestem amatorem!
    Pozdrawiam
    <3

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Ostrość ustawiona na autobusie - szacuję odległość do niego na 12-13m czyli GO ma od 3-3,6m.

Cytat Zamieszczone przez Adlatus Zobacz posta
    Ostrość ustawiona na autobusie - szacuję odległość do niego na 12-13m czyli GO ma od 3-3,6m.
    Dzięki wielkie, o taką odpowiedź mi chodziło!! Czyli chodzi o odległość fotografującego od obiektu.
    <3

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez Frality Zobacz posta
    Poradniki o głębiach ostrości mówią o tym, że czym mniejsza wartość przesłony, tym mniejsza głębia ostrości, a owe zdjęcie się z tym stwierdzeniem szczypie bo jest ostre wszędzie a ma małą przesłonę, więc zamiast pisać o poradnikach, prosze mi wytłumaczyć ten ewenement, bo może moja wiedza praktyczna tego nie pojmuje
    Jeśli Twoja wiedza praktyczna nie zgadza się z ogólną wiedzą teoretyczną, może warto pogłębić swoją znajomość teorii?
    Chodnik na pierwszym planie jest poza głębia ostrości, zgadza się? Sygnalizator i chodnik zaraz za autobusem także, chyba, że wzrok mnie myli.
    Z jakiej odległości musisz robić zdjęcie, żeby zmieścić prawie cały autobus? Jeśli będziesz mieć czas, weź aparat i jutro sprawdź, a potem wejdź na dowolny kalkulator głębi ostrości albo na "symulator głębi ostrości", np. Wizualny symulator i kalkulator głębi ostrości , ustaw pełną klatkę, ogniskową 50mm, przysłonę 2, odległość od osoby taką, aby zajmowała na klatce mniej więcej tyle miejsca, ile na zdjęciu z Twojego linku. Myślę, że wyjdzie Ci coś podobnego, co napisał Adlatus, czyli około 3-3.5m. Dla sprawdzenia możesz potem "przybliżać się" do obiektu, i obserwować zmianę głębi ostrości, przy zbliżeniu (ciasnym portrecie) może się okazać, że ostre będą tylko oczy, a czubek nosa i uszy fotografowanej osoby znajdą ię już poza głębią ostrości - prze tej samej ogniskowej i przysłonie. Dlaczego? Dowiesz się z teorii

Dzięki wielkie, teraz dopiero to ogarnełem.
    Mam jeszcze pytanie, odnośnie tych kolorów?
    Ktoś ma jakiś pomysł?
    Bo są nie naturalnie żywe jak UHD
    <3

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Te kolory nie sa dla mnie nienaturalnie żywe. Ten autobus jest naprawdę z...e czerwony.
    Takie kolory produkuje to szkło. Zrób zdjęcie kitem będziesz miał bardziej naturalne stonowane czyli zdechnięte kolory.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów