Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 144

Wątek: Czy przeszlibyście na Nikona ?

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Czy przeszlibyście na Nikona ?

Witam, mam do Was lekko kontrowersyjne pytanie jako użytkowników i fanów Canona :-)

Aktualnie posiadam: Canon 450d + Tamron 17-50 bez VC + Canon 55-250 II + 18-55 + do tego pilot, węzyk spustowy i wężyk z interwałometrem

Oprócz tego posiadam kompakty: Lumix Lx 7 (3 miesięczny) oraz nowy Sony a5000 + 16-50

Od kilku dni dosyć poważnie zastanawiam się nad sprzedażą tego wszystkiego i kupno jednego aparatu.

Co Wy byście zrobili ? Myślelibyście nad przejsciem na Nikona ? np d7100 + jakieś szkiełko do krajobrazów ? Czy np. zmienić puszke Canona na coś nowszego ? np. używka 60d ?
    R + C 50 1.8 STM + C 17-40 + C 70-200 f/4 + CDN.
    https://www.facebook.com/dawidzawilafotografia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Czy przeszlibyście na Nikona ?

Cytat Zamieszczone przez dave88 Zobacz posta
    Witam, mam do Was lekko kontrowersyjne pytanie jako użytkowników i fanów Canona :-)

Aktualnie posiadam: Canon 450d + Tamron 17-50 bez VC + Canon 55-250 II + 18-55 + do tego pilot, węzyk spustowy i wężyk z interwałometrem

Oprócz tego posiadam kompakty: Lumix Lx 7 (3 miesięczny) oraz nowy Sony a5000 + 16-50

Od kilku dni dosyć poważnie zastanawiam się nad sprzedażą tego wszystkiego i kupno jednego aparatu.

Co Wy byście zrobili ? Myślelibyście nad przejsciem na Nikona ? np d7100 + jakieś szkiełko do krajobrazów ? Czy np. zmienić puszke Canona na coś nowszego ? np. używka 60d ?
    Jestem użytkownikiem Canona ale czy jego fanem ? Każdy system ma coś do zaoferowania ale trzeba wiedzieć czego się szuka
    Chcesz przejść na Nikona bo ci czegoś brakuje w Canonie czy tylko tak dla zmiany?

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

Imho sprzedaj wszystko i kup 5dc ze szkiełkiem jak 35mm f/2 IS, a później 85 f1.8.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez radiki Zobacz posta
    Imho sprzedaj wszystko i kup 5dc ze szkiełkiem jak 35mm f/2 IS, a później 85 f1.8.
    Można do 450D 10-22 dokupić albo Sigmę 18-35 jak nie trzeba tak szeroko, można 5D z 17-40

Pełne uzależnienie

będzie świetne do krajobrazu z tymi szkłami

tak na poważnie to chyba nie kupiłbym 5Dc do krajobrazu ma jednak trochę mało megapikseli - używka 5DII byłaby lepsza.

przeszedłbym na nikona bez problemu, nawet próbowałem

straszne rzeczy teraz napiszę fanboje mogą zamknąc oczy - cropy nikona są pewnie lepsze jeśli chodzi o krajobraz, fullframe pewnie też ale tu sprawa nie jest tak oczywista - znaczy z fullframem canona daje się bez problemu żyć.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 02-11-2015 o 22:57
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    będzie świetne do krajobrazu z tymi szkłami
    No ma wiele różnych szkieł i jak pisze jedno do krajobrazu, więc przyjąłem, że krajobrazy tylko małą część fotek stanowią. Jeżeli nie, to 17-40 będzie oczywiście lepszym wyborem, tak samo jak 5D2 jak kasy wystarczy, ale to już drożej niż 5Dc.

Pełne uzależnienie

No ma wiele różnych szkieł i jak pisze jedno do krajobrazu, więc przyjąłem, że krajobrazy tylko małą część fotek stanowią. Jeżeli nie, to 17-40 będzie oczywiście lepszym wyborem, tak samo jak 5D2 jak kasy wystarczy, ale to już drożej niż 5Dc.
    pisałem (z szerokim uśmiechem ) o propozycji kompletu z 35 i 85 - do krajobrazu takie szkła są potrzebne jak świni siodło, to komplecik do fotografowania ludzi.

może kupić używkę 10-22 są tanie - to przyzwoite szkło wiem bo używałem, ma trochę aberracji chromatycznej ale nic takiego z czym nie dałoby się żyć, 17-40 na ff (używam) jest mz lepsze (np. ma mniej berracji chromatycznej) to moje doświadczenia bo piszą na internetach różnie.

nie chcesz kupować ff, chcesz zmienić puszkę, kup nowszego cropa zdjęcia będą odrobinę lepsze (albo nie bedą to żależy od operatora), cropem daje się robić zdjęcia, schody zaczynają się w warunkach nietypowych (czyli wtedy kiedy może powstać dobre zdjęcie ) mniej światła, długie czasy naświetlania.
    matryce cropów nikona są zupełnie przyzwoite (w przeciwieństwie do matryc cropów canona) ale takie zmiany zwykle mają mało sensu raz w jednej firmie jest lepiej raz w drugiej (problem jest taki że w canonie było lepiej już bardzo dawno temu i od dobrych kilku lat nie chce byc lepiej) więc wystarczy poczekać.
    ogólnie jeśli nie wiesz czy kupić lub co kupić to nie kupuj - nie potrzebujesz - wykonałeś jakies nieskoordynowane ruchy masz kompakta, bezlusterkowca, lustrzankę - musiałbym zobaczyć jakieś zdjęcia ale to wskazuje (ale oczywiście mogę się mylić) że fotografujesz "wszystko i nic", a na to dobry jest każdy sprzęt - lepszy sprzęt wbrew temu co się słyszy robi lepsze zdjęcia ale operator również musi dać coś z siebie.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    pisałem (z szerokim uśmiechem ) o propozycji kompletu z 35 i 85 - do krajobrazu takie szkła są potrzebne jak świni siodło, to komplecik do fotografowania ludzi.

może kupić używkę 10-22 są tanie - to przyzwoite szkło wiem bo używałem, ma trochę aberracji chromatycznej ale nic takiego z czym nie dałoby się żyć, 17-40 na ff (używam) jest mz lepsze (np. ma mniej berracji chromatycznej) to moje doświadczenia bo piszą na internetach różnie.

nie chcesz kupować ff, chcesz zmienić puszkę, kup nowszego cropa zdjęcia będą odrobinę lepsze (albo nie bedą to żależy od operatora), cropem daje się robić zdjęcia, schody zaczynają się w warunkach nietypowych (czyli wtedy kiedy może powstać dobre zdjęcie ) mniej światła, długie czasy naświetlania.
    matryce cropów nikona są zupełnie przyzwoite (w przeciwieństwie do matryc cropów canona) ale takie zmiany zwykle mają mało sensu raz w jednej firmie jest lepiej raz w drugiej (problem jest taki że w canonie było lepiej już bardzo dawno temu i od dobrych kilku lat nie chce byc lepiej) więc wystarczy poczekać.
    ogólnie jeśli nie wiesz czy kupić lub co kupić to nie kupuj - nie potrzebujesz - wykonałeś jakies nieskoordynowane ruchy masz kompakta, bezlusterkowca, lustrzankę - musiałbym zobaczyć jakieś zdjęcia ale to wskazuje (ale oczywiście mogę się mylić) że fotografujesz "wszystko i nic", a na to dobry jest każdy sprzęt - lepszy sprzęt wbrew temu co się słyszy robi lepsze zdjęcia ale operator również musi dać coś z siebie.
    tu jest mój wątek jakbyś chciał zobaczyć co fotografuję

http://www.canon-board.info/galerie-...oznosci-96646/

czy w 60d szumy będą dużo mniejsze niż w 450d ? chodzi mi o fotografowanie nocnego nieba tak przy ISO 1600 i dłuższym czasie...w 450d nie ma szans...a czy 60d pozwoli na takie ujęcia ?

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Ale do czego to ma służyć ? Czy ma też filmować ? Czy ma być małe na wycieczki , czy pracować i zarabiać itd .
    Ja bym zaczął od tego jakie chcesz mieć obiektywy i do tego dopasować puszkę.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Jestem użytkownikiem Canona ale czy jego fanem ? Każdy system ma coś do zaoferowania ale trzeba wiedzieć czego się szuka
    Chcesz przejść na Nikona bo ci czegoś brakuje w Canonie czy tylko tak dla zmiany?
    Nad tym nikonem myślę ponieważ w testach wypada bardzo dobrze..lepiej niż canon 60d czy 70d...niższe szumy i lepsza jakość zdjęć

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Można do 450D 10-22 dokupić albo Sigmę 18-35 jak nie trzeba tak szeroko, można 5D z 17-40
    opcja z zostawieniem aktualnej puszki i wymianie obiektywu na lepszy też wchodzi w grę...ta Sigma super szkiełko ale na nową nie starczy...szukałbym używaną

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Ale do czego to ma służyć ? Czy ma też filmować ? Czy ma być małe na wycieczki , czy pracować i zarabiać itd .
    Ja bym zaczął od tego jakie chcesz mieć obiektywy i do tego dopasować puszkę.
    filmowanie raczej mnie nie interesuje...nie szukam małego aparatu na wycieczki ale też nie ma być to puszka do zarobków...lubię fotografować i zależy mi na jakości...80% moich zdjęć to krajobrazy...zależy mi na niskich szumach do zdjęć gwieździstego nieba...a także dłuższe czasy w centrum miast w nocy...czasami jakieś portrety

tak szczerze to nie wiem jaka będzie różnica pomiędzy 450d a np 60d czy 70d albo nikonem d7100...wiadomo ze szybsze działanie, lepszy procek, nowsza matryca itd. ale np czy podczas pracy na tych samych szkłach róznica bedzie az tak zauważalna ? czy moze lepiej zainwestować w lepsze szkło ?
    Ostatnio edytowane przez dave88 ; 02-11-2015 o 22:31

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów