Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: Nowy nie wie co kupić. Pomożecie?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Trzebinia

Domyślnie Odp: Nowy nie wie co kupić. Pomożecie?

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    nikon
    a dlaczego?
    o to spytaj już na żółtym forum
    Zapytałem. Polecili mi Canona.

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    kup nikona będziesz męczył żóltych na forum chcesz używać stałek czy zoomów - najpierw określ optykę potem producenta, a następnie korpus jeśli stałki to nikon ma dość tanie i współczesne systemowe 35,50,85 ze światłem 1.8 czego w canonie brak - albo zabytki albo drogie, po latach zrobili 50 1.8STM, jeśli zoomy to jest bardziej podobnie
    Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    Porównanie aparatów - Optyczne.pl

tu masz czyste suche fakty, nikon w tym wypadku wygrywa pod względem ilosci pól AF oraz rokiem wydania co zapewne przekłada się na poprawianie błędów poprzedników jak to zwykle mają nowsze modele w zwyczaju. dodatkowo jest lżejszy i ma funkcje panoramy którą możę w swoim aparacie nie uzywam ale już w telefonie komórkowym bardzo często wiec czemu by w dslr nie gdyby juz była :> ? Canon z drugiej strony w dużo późniejszym stadium rozwoju oferuje ci troche wiecej obiektywów którymi nikon pochwalić się nie może niestety ale i bez nich żyć można. Canon na swojąobronę ma fajny wyświetlacz który pomaga podczas wszelkich ujęć z niskiej bądź wysokiej perspektywy i tak jak nigdy tego nie potrzebowałem teraz gdy mam LV to często sięgam po to aby mieć podgląd i własnie takie zdjęcia wykonywać, a taki wyświetlacz to fajne ułatiwenie, no i dotykowy wyswietlacz ,skoro jestes początkującym to szukanie wszystkiego na tych przyciskach, menu i pokrętłach moze sprawiać kłopot, tak juz wciskajac funkcje na LCD na pewno ułatwi i usprawni pracę.
    Zdecyduj się na czym bardziej ci zalezy i wybierz aparat który odpowiada towim oczekiwaniom, kiedyś wiele osob brało nikony i moi znajomi je mieli i słuchalem tego ze z canonem to i tak dojde do pomysłu na FF i kupie D700 jednak zostałem w canonie i dalej pracuje aparat to narzędzie i na tym poziomie naprawdę wybór aparatu to wybór pomiędzy tym jaki napisbedzisz mial na aparacie, na pewno na początku nikon zaoferuje ci tanią 35 bo chyba 750zł co jest poprostu mega tanim rozwiązaniem na tą chwilę gdzie cnaon ma 35IS za 2000zł , ztym ze nikona 35 tej taniej do FF nie podepniesz ale o to nie masz co sie martwic w tej chwili.

Bierz nikona kup tanią 35, 18-55 bedziesz miec w zestawie i git
    Na forum Canona polecają Nikona, na forum Nikona polecają Canona. Znak czasów, koniec świata albo to sprawka podwójnych agentów

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    Canon pozwala bez problemu podpinać szkła niesystemowe o innych mocowaniach typu m42, Psix etc. Nie są wymagane przejściówki z soczewką ani przejustowanie obiektywu, ani inne czary - bierzesz kółko za dwie dychy i zapinasz Światło mierzy jak ta lala i wszystko gra i buczy. To jest imho bardzo in plus. Nikon już nie jest tak podatny na współpracę z innymi systemami.

Canon ma 50 f1.8, która jest tania jak barszcz i bardzo dobra optycznie (biorąc pod uwagę cenę i inne okoliczności), Nikonowski odpowiednik nie jest taki fajny. Canon ma też 135 f2, dla którego warto w ogóle wejść w ten system i kilka innych fajnych szkieł.

Canon nie cudował z przekładaniem silników to tu to tam, EOS to EOS, bez różnicy czy analog, czy cyfra, wepniesz stary dwudziestoletni obiektyw do nowej puchy i tez będzie działał. U Nikona to całe jakieś babranie się ze szkłami z silnikiem, bez silnika, srututu.

Jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę.
    No i nareszcie jakieś konkrety. Czytałem że w Nikon czasami stosuje jakiś "śrubokręt?" w swoich korpusach a jego brak w danym modelu powoduje płacz użytkownika. Domyślam się że chodziło właśnie o te silniczki. Co do współpracy ze starszymi/innymi systemami czytałem gdzieś że do obiektywów z mocowaniem Canon FD i Practica Bagnet potrzebne są adaptery z soczewkami.
    Ostatnio edytowane przez palhoy ; 08-10-2015 o 18:40

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Nowy nie wie co kupić. Pomożecie?

Cytat Zamieszczone przez palhoy Zobacz posta

Na forum Canona polecają Nikona, na forum Nikona polecają Canona. Znak czasów, koniec świata albo to sprawka podwójnych agentów

nie, po prostu takie tematy powstają za często i ludzie maja je głęboko w ...
    zarowno tu jak i na nikonie

a dopisac sie do juz istniejacego tematu to oczywista plama na honorze dla"nowego"
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 08-10-2015 o 19:08
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów