Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Wątek: Opony wielosezonowe - polecacie ?

Bywalec
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie Odp: Opony wielosezonowe - polecacie ?

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Zimowa jest jak 18-200. Na zimę powinieneś mieć 4 komplety: letnie, zimowe, wielosezonowe i wersję z kolcami na lód
    Wtedy masz odpowiednik stałek na każda okazję
    Zapomniałeś jeszcze o deszczowej

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

cóż, po lekturze na innych portalach najprawdopodobniej będą to Vredestein Quatrac 5
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Dopiero zaczyna Awatar max5

Porównywanie obiektywów do opon to lekko mówiąc nie takt. Tu chodzi o bezpieczeństwo i życie, tak wiem wielu powie a tam kiedyś się nie zmieniało a poldek szedł ok na jednych latem i zimą. Opony nawet zimowe jeżdżone latem na następny sezon zimowy się nie nadają bo będą twarde ubite i stracą właściwości opony zimowej. Każdy ma rozum i sam zdecyduje co założy, ja tam uznaje zasadę zimowe letnie i nic miedzy tym. Wyjątek auta terenowe.

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez max5 Zobacz posta
    ja tam uznaje zasadę zimowe letnie i nic miedzy tym. Wyjątek auta terenowe.
    gdybym mieszkał na północy Europy czy w Alpach to nie byłoby dyskusji, problem w tym że zimy w moim regionie bardziej przypominają wczesną wiosnę, ja już do wymian raczej nie wrócę. Radzę też zwracać uwagę na oznaczenia na oponach, większość opon zimowych na gorszą klasę hamowania na mokrej nawierzchni niż jej odpowiedniki letnie czy całoroczne a nieststy u nas zima to głównie woda na drogach i dodatnie temperatury a zimówki są optymalne na śnieg/mróz ....
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Ja już na pewno nie wrócę do sezonowych. Całoroczne są idealne na nasze drogi.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

opony całoroczne to tak naprawdę zimówki (również prawnie) z trochę twardszej gumy i paskiem bieżnika do jazdy po suchym, na śniegu zachowują się prawie tak samo jak zimówki,
    mają gorsze właściwości na suchej i mokrej drodze latem, ale najlepsze całoroczne i tak niewiele odbiegają od letnich ze średniej półki,

ja jeżdzę na jednych z najlepszych całorocznych Hancock Optimo 4s i bardzo je sobie chwalę.

W normalnych Polskich warunkach jazda na sezonówkach to bezsens, szczególnie w przypadku zwykłych aut (do 150KM). Co innego jak ktoś ma furę z silnikiem np. 300KM, wtedy jednak sezonówki to konieczność ze względów bezpieczeństwa.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Używałem wszystkich możliwych konfiguracji opon:zimowych w lecie,letnich w zimie,całorocznych .
    IMHO : w naszym klimacie nie ma sensu podział na zimowe i letnie
    Obecnie uzywam opony:
    Uniroyal samochod Polska -MS plus 77
    poprzednia jesień,zima,całe lato gorące i teraz jesień.
    To świetne opony,najlepsze uniwersalne jakich używałem,polecam.Teoretycznie zimowe,ale świetnie się sprawują w wysokich temperaturach ,a kapitalnie na deszczu.
    Może pożyja krócej,ale ale odpada idiotyczny problem :zmaina opon z letnich na zimowe ,
    a te barany amerykany :nie zmieniają .
    Oczywiście sa i lepsze i droższe.
    Ostatnio edytowane przez zysk ; 07-10-2015 o 21:04
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Uzależniony

tylko letnie i zimowe, jak się kiedyś poślizgniecie na całorocznych to zmienicie zdanie

najbardziej zadziwiają mnie właściciele często niezłych aut na letnich cały rok, osobiście znam gościa który...
    zadzwonił do mnie że nie dojedzie i zawrócił do garażu bo nie dojedzie 5km w obrębie miasta (4x4, V8, limuzyna)

moim samochodem na letnich (zawsze P Zero Rosso) nie da się zimą ruszyć z miejsca, druga zaleta zmiany kół - o ile letnie mam myte, woskowane i wycierane
    nawet od środka o tyle stanem wizualnym zimowych kompletnie nie muszę się przejmować, zima to u mnie 3 cale średnicy felgi mniej i 4cm mniej szerokości opony

pytanie do kierowców - macie dwie pary opon - jedne ciut lepsze drugie ciut gorsze, które gdzie zakładacie (nieważne jaki napęd) i dlaczego tak a nie odwrotnie ?
    Ostatnio edytowane przez zoomi ; 07-10-2015 o 23:22

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    opony całoroczne to tak naprawdę zimówki (również prawnie) z trochę twardszej gumy i paskiem bieżnika do jazdy po suchym, na śniegu zachowują się prawie tak samo jak zimówki,
    mają gorsze właściwości na suchej i mokrej drodze latem, ale najlepsze całoroczne i tak niewiele odbiegają od letnich ze średniej półki,
    A jak w takim razie z hałasem? Moje letnie są o niebo cichsze od zimówek.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar zysk

To nie jest forum oponiarskie ani o ludowych wozach,więc nie ma się o co kłócić.
    IMHO:bdb opony letnie np Micheliny Pilot za 700 pln za sztuke będa lepsze w zimie niż zimowe Kumho z 99 PLN.
    Od kilkunastu lat używam opon całorocznych prZy dość agresywnej jeździe i nie mam problemu ani w lecie ani zimie ani deszczu.
    btw
    jak się widzi "technikę" jazdy "kierowców" w zimie,to nie pomoga ani opony ani zaklęcia, i tak bryka
    z bezmyślnym kierowca ( ze wskazaniem na idiotki) wyląduje w :rowie,na drzewie,na innym samochodzie.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów