Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 12-04-2016 o 23:14
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Jezdzilem kiedys na oponach, ktore powyzej 40km/h zaczynaly wyc. Po dwoch latach jazdy zmienilem je bo juz mialem dosc i wtedy okazalo sie, ze lozysko kola do wymiany ale wszesniej nie sposob bylo uslyszec jego wycie maskowane wyciem opon. Nigdy wiecej glosnych opon.
Mam całoroczne oponki na tyle.przód zmieniam sezonowo. Czekam i czekam kiedy je "zajeżdże" i nic. Trzymają się uparcie. Ok 10 000 rocznie, miasto plus wyjazd wakacyjny :-) moim zdaniem opona całoroczna to dobre rozwiązanie.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Jeśli już stosować kombinacje różnych bieżników na poszczególnych osiach, to sugerowałbym te bardziej przyczepne (sezonowe) na tył a całoroczne na przód.
A tak w ogóle to nie patrz tylko na wygląd opon. Jest coś takiego jak starzenie się gumy. Fakt, że jeżdżę dosyć dynamicznie, ale miałem się już okazję przekonać, jak spada przyczepność opony wraz z wiekiem, mimo wzorowo wyglądającego bieżnika. U mnie opona jest wymieniana najpóźniej po pięciu latach bez względu na to, w jak dobrym stanie będzie bieżnik. Jakby nie patrzeć, ten maleńki skrawek gumy to jedyna rzecz, która zapewnia nam kontakt z podłożem i trzyma nas na drodze - tu nie może być miejsca na wątpliwości.
Co do całorocznych opon, to również uważam, że do miejskich autek, które rzadko widzą trasę (zwłaszcza zimą) i przy dość spokojnym stylu jazdy opona całoroczna będzie idealna a kupowanie dwóch kompletów jest nieuzasadnione. Tylko jedno ale (co się wiąże z tym, co napisałem już wyżej) - przy takim stylu jazdy opona szybciej się zestarzeje niż zetrze i jeśli ktoś będzie patrzył tylko na głębokość bieżnika, to może się na tym nieźle przejechać...
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl