Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: Opony wielosezonowe - polecacie ?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie Opony wielosezonowe - polecacie ?

Witam
    Po wymianie pralki z której jestem zadowolony przyszedł czas na opony i tu spory dylemat, mam już zmęczone opony letnie jak i zimowe i poważnie zastanawiam się nad kupnem całorocznych (oczywiście firmowych typu Kleber czy Goodyear. Nawigatory, chińczyki czy bieżnikowane odpadają w przedbiegach). Pytanie czy używacie takich opon a jeśli tak to jakie macie o nich opinie ? Przeważają opinie że jeśli nie jeździsz zbyt dużo i mieszkasz w rejonie z mizernymi opadami śniegu to praktyczniejszym rozwiązaniem i jednocześnie tańszym będą wielosezonówki (ja spełniam ten warunek), może coś napisać z własnych doświadczeń, ew coś doradzić w kwestii wyboru opon ???
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Opony wielosezonowe - polecacie ?

Goodyear Vector 4 Seasons - mam i sprawdza się super i latem i na śniegu. No ale to najlepsza opona całoroczna jaką mogłem kupić na moją felgę, tanie są ponoć średnie.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    Witam
    Po wymianie pralki z której jestem zadowolony przyszedł czas na opony i tu spory dylemat, mam już zmęczone opony letnie jak i zimowe i poważnie zastanawiam się nad kupnem całorocznych (oczywiście firmowych typu Kleber czy Goodyear. Nawigatory, chińczyki czy bieżnikowane odpadają w przedbiegach). Pytanie czy używacie takich opon a jeśli tak to jakie macie o nich opinie ? Przeważają opinie że jeśli nie jeździsz zbyt dużo i mieszkasz w rejonie z mizernymi opadami śniegu to praktyczniejszym rozwiązaniem i jednocześnie tańszym będą wielosezonówki (ja spełniam ten warunek), może coś napisać z własnych doświadczeń, ew coś doradzić w kwestii wyboru opon ???
    Jeździłem na polskich wielosezonowych i byłem zadowolony. Teraz z racji tego że za wielosezonówki w moim rozmiarze trzeba było zapłacić sporo więcej kupiłem komplet na zimę i lato. Co do marek to Goodyeary szlag trafił po 1 sezonie, na bokach pojawiły się bąble, reklamacja nieuznana bo to mechaniczne uszkodzenie. Micheliny były fajne ale w oczach się ścierały. Klebery to chyba najgorsze opony jakie miałem. Za radą znajomego kupiłem 2 komplety chińczyków i latam na nich drugi sezon.

Miasto
    Pomorze

a czy zauważyliście u siebie szybsze zużycie opon całorocznych latem ? u mnie z doborem opon raczej problemu nie będzie bo mam chyba najpopularniejszy rozmiar 195/65/15 - dopisze że rocznie stukam obecnie 10-15 tys km a mieszkam w zach-pom
    Ostatnio edytowane przez centur ; 27-09-2015 o 19:36
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Pamiętam czasy, gdy na koła zakładało się opony takie jakie udało się zdobyć, a o zimowych nikt nie słyszał. Teraz nie wyobrażam sobie jazdy zimą na oponach innych niż zimowe. Opony całoroczne to kompromis, oszczędność jest, ale może zabraknąć pół metra drogi hamowania i wtedy bilans wychodzi odwrotny. Dobra opona na zimę to podstawa bezpiecznej jazdy.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Miasto
    Pomorze

tylko że w mojej mieścicie zeszłej zimy śnieg spadł raptem 2 x a w ciągu 48h stopniał więc zastanawiam się nad sensownością sezonówek w moim wypadku. Tę zimę przechulałem na letnich i nie odczułem żadnego dyskomforu bo zimy obecnie są bardziej deszczowe niż śniegowe a wodę podobno lepiej odprowadza opona letnia - nawet w zimę... Wkurza mnie też że wszystkie videotesty opon zimowych vs całorocznych (których pełno na YT) przeprowadzane są na śniegu lub lodzie gdzie wynik jest oczywisty natomiast brakuje testów np na mokrym asfalcie przy temp +5 st - bardzo byłby ciekaw takiego porównania bo u mnie właśnie takie są zimy - chlapa + kilka st na plusie ....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

tylko że w mojej mieścicie zeszłej zimy śnieg spadł raptem 2 x a w ciągu 48h stopniał więc zastanawiam się nad sensownością sezonówek w moim wypadku. Tę zimę przechulałem na letnich i nie odczułem żadnego dyskomforu bo zimy obecnie są bardziej deszczowe niż śniegowe a wodę podobno lepiej odprowadza opona letnia - nawet w zimę... Wkurza mnie też że wszystkie videotesty opon zimowych vs całorocznych (których pełno na YT) przeprowadzane są na śniegu lub lodzie gdzie wynik jest oczywisty natomiast brakuje testów np na mokrym asfalcie przy temp +5 st - bardzo byłby ciekaw takiego porównania bo u mnie właśnie takie są zimy - chlapa + kilka st na plusie ....
    Spokojnie można używać wielosezonowych w naszych warunkach. Większość zimy to mokra nawierzchnia gdzie zimowa opona sprawuje się gorzej niż letnia.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

tylko że w mojej mieścicie zeszłej zimy śnieg spadł raptem 2 x a w ciągu 48h stopniał więc zastanawiam się nad sensownością sezonówek w moim wypadku.
    No ale z kolei 3 lata temu czy 4 śnieżna zima trzymała dwa miesiące. Sam się nad tym zastanawiałem, bo przez ostatnie dwa lata zimówka naprawdę przydała się przez tydzień każdego roku, poza tym wystarczyły by całoroczne.

I nie jest prawdą, że te opony całoroczne obecne to jest to, na czym jeździło się 20 czy 30 lat temu. 20 czy 30 lat temu przeciętny samochód osobowy był znacznie lżejszy i ze znacznie słabszym silnikiem to i zwykłe opony mogły być znacznie bardziej podatne i działały przez rok cały.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Spokojnie można używać wielosezonowych w naszych warunkach. Większość zimy to mokra nawierzchnia gdzie zimowa opona sprawuje się gorzej niż letnia.
    Nie jest tak, bo zimowa opona ma sprawować się lepiej z racji niższej temperatury, przy której "letnia" mieszanka jest już twarda jak plastik, a mieszanka "zimowa" ma jeszcze jako taką elastyczność.

Na uwagą zasługuje również wielkość klocków i ich kształt, dobór lamelek, co decyduje o samooczyszczaniu opony ze śniegu (jak będzie) podczas obracania się koła.

Poniżej test :

http://podrogach.pl/test-opon-zimowych-2014-adac/
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 27-09-2015 o 20:53

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Nie jest tak, bo zimowa opona ma sprawować się lepiej z racji niższej temperatury, przy której "letnia" mieszanka jest już twarda jak plastik, a mieszanka "zimowa" ma jeszcze jako taką elastyczność.

Na uwagą zasługuje również wielkość klocków i ich kształt, dobór lamelek, co decyduje o samooczyszczaniu opony ze śniegu (jak będzie) podczas obracania się koła.

Poniżej test :

Testy opon zimowych 2014 - ADAC, rankingi opon zimowych
    Wszystko zależy od temperatury i pogody. Oczywiście przy 0 stopniach na śniegu lepiej zachowa się zimowa. Przy tej temperaturze na czarnym asfalcie nie jest to już takie oczywiste. W ciągu ostatnich 3 lat nie było praktycznie u mnie śniegu, zimówki zużywały sie szybciej niż letnie, na deszczu działały dużo gorzej niż letnie. Teraz robię max 20tys rocznie ale jak robiłem 70tys to zimowe były nie do zastąpienia. Wszystko zależy od tego czym się jeździ, ile, gdzie i jaka jest zima.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów