https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Pewnie, że do DxO można się przyczepić do wielu rzeczy. Do pomiarów matryc (nie punktacji!) raczej nie. Problem z DR u Canona istnieje obiektywnie i podejrzewam, że niestety widzi go na swoich zdjęciach większość fotografujących korpusami tej marki. Myślę, że 5d4 będzie potwierdzeniem tego, że Canon doskonale zdaje sobie sprawę z istnienia tego problemu.
A ja myślę że nie zwiększa DR
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Jakiś czas temu (rok?) pisałem, że aby matryce Canona były konkurencyjne, potrzebne są dwa kroki:
1. zmiana stareńkiego procesu 500nm na nowszy,
2. zmiana architektury sensora m.in. przez wprowadzenie przetworników A/C na pokład.
Teraz mogę napisać, że krok 1. został wykonany, Canon produkuje już "duże" matryce w procesie 180nm 1p4m.
Co do kroku 2., to jest obietnica Maedy, że zostanie on wykonany dla WSZYSTKICH sensorów Canona. Czy 5d4 już się na to załapie? Tego nie wiem, są też inne sposoby poprawy DR.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 24-09-2015 o 20:17
Mogą jeszcze iść w tym kierunku - Canon patent to increase dynamic range with use of Neutral Density filter (using Dual Pixel AF) - CanonWatch
80D z matrycą zbliżoną do Nikona D7200 + 1EV na dual pixel (+ nowy format plików, który to ogarnie)
Do tego lekki 10-18mm, marzenia![]()
Raczej nie będzie:
https://www.cinema5d.com/canon-c300-...dynamic-range/
wieszczysz te zmiany od dobrych 2 generacji - 5d4 się nie załapie, marketing wyliczy że ten segment (kotlet) może zapłacić dwa razynajpierw za 54d, a następnie za coś lepszego. wprowadzą rewolucję od rebela (jeśli wprowadzą), jeśli nie wprowadzą to mnie dość długo nic nie sprzedadzą, a potem się zobaczy.
Maeda jeszcze niedawno na pytanie o DR twierdził że nic nie wie o "problemie", a matryce canona są wiodące.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień