R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczy
Zapowiadaja EF 24-70 f/2.8L IS czyli do aktualnej ceny nalezy doliczyc 1000 dolarow / funtow.
Pomysł dobry, pytanie czy ktoś będzie chciał to kupić, a raczej zapłacić. Cena rośnie pewnie w przybliżeniu z kwadratem średnicy przedniej soczewki. Jak dotąd nie było też chyba patentu Canona na takie szkła (a były na DO dla 600/4 czy 500/5.6 i inne). Z drugiej strony jest nadzieja, że być może koszt nowych supertele zmniejszy się przez zastąpienie fluorytu szkłem BR. Tak czy siak jeśli Canon zrobiłby takiego demonstratora technologii to i tak będzie się cieszyć większym zainteresowaniem niż Sigma 200-500
--- Kolejny post ---
A co do tego prototypu 600/4 DO BR: pisałem przy okazji 400 DO II, że właśnie taki obiektyw miałby największy sens w technologii DO. Czerwony pasek oznacza, że technologia DO jest już bardzo dojrzała. Możliwe, że nie będzie już "tradycyjnych" supertele?
Bardzo ciekawy artykuł o tym jaki Canon 5D mark IV powinien być by Canon mógł utrzymać udział w rynku profesjonalnej fotografii TUTAJ
5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
500px
Lista zyczen.
Wysłane z mojego HTC One S przy użyciu Tapatalka
Stara polityka Canona była lepsza, niedługo powstanie wersja aparatu przeznaczona do zachodów słońca, sportu, portretu, fotografii macro, dla studentów, dla bogatych nastolatek i cholera wie co jeszcze... Do niczego to nie prowadzi... 5D mark IV będzie kolejnym zapychaczem rynku, niby sprecyzowany do potrzeb, a w praktyce tak samo uniwersalny jak wszystkie inne. Parę lat temu fotograf miał do wyboru raptem kilka puszek i skupiał się na fotografowaniu, teraz co pół roku pojawiają się nowości i kuszą obietnicami, w praktyce większość z nas nie potrzebuje aż tak sprecyzowanego sprzętu. Bez problemu wystarczy mi jak i większości z Was jedna zawodowa pucha którą zrobię wszystko na co mam ochotę.
Fotografia to sztuka obserwacji. Chodzi o znalezienie czegoś interesującego, w zwykłym miejscu… Ma niewiele wspólnego z tym co widzimy, raczej z tym jak to widzimy - Elliott Erwitt
Z drugiej strony sprzęt na tyle relatywnie staniał (a nawet jesli nie sprzęt to jego używanie - brak materiałów światłoczułych), ze aby sie czymś wyróżnić i podkreślić status "profi", trzeba byc na bieżąco z drogimi nowinkami.
większość to wyimaginowane popierdułki (a ja - podpinając się pod pomysły innych - uważam że istotna jest kurtyna w wizjerze i wstępne podnoszenie lustra na przyciskui co z tego) - jeśli wprowadzi nową matrycę to będzie o czym mówić, jeśli nie wprowadzi to nie będzie tematu - i żaden speed sync tego nie zmieni, świat nie składa się z samych kotleciarzy
![]()
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Będzie nowa matryca. I to wystarczy (DR), że będzie się sprzedawać jak ciepłe bułeczki. Dlatego kto może zaczekać niech sobie daruje 6d czy 5d3.