Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: EOS 750d - poziome paski na matrycy

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: EOS 750d - poziome paski na matrycy

Może ja się wtrącę, bo zrzut ekranu to ode mnie
    Zrzut ekranu pokazuje obraz w trybie "Wyrównaj" w PS, przy obróbce samolotów wykorzystujemy to do "sprawdzenia" właśnie czy są plamy na matrycy przed wrzuceniem do galerii.
    Na lotnictwo.net. jak się wrzuca fotkę, to jest możliwość sprawdzenia foty - u nich to się nazywa "Equalize".
    Niestety takie paski mogą dyskwalifikować zdjęcie do przyjęcia, mimo, że rzeczywiście może ich nie być widać w normalnym podglądzie zdjęcia.
    Sam zasugerowałem Koledze, że coś jest nie tak, bo u mnie nigdy czegoś takiego nie spotkałem - mam na myśli matryce 550d, 60d, 6d i 7d.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    1. Linie wyglądają na czujniki DPAF. Ponieważ tam następuje interpolacja obrazu z braku informacji dla konkretnego piksela/czujnika, to efekt może właśnie być taki przy "forsownej" obróbce.

2. Bardziej niepokoją mnie te koncentryczne plamki. Wygląda na to, że masz znany problem z defektem optyki/filtra matrycy i aparat nadaje się do serwisu.

--- Kolejny post ---

Kombinujesz w dobrym kierunku, ale zupełnie mijasz się z prawdą - 750d nie ma dual pixel... Dodatkowo właśnie dual pixel będzie wolny od takich problemów, bo nie ma pikseli służących tylko jako czujniki DPAF.
    Dzięki - naprowadziłeś mnie na lepszy trop - to był strzał w ciemno - nie wiedziałem, że Canon zastosował w EOS 750D coś innego - zamiast DPAF (Dual Pixel Auto Focus) jest Hybrid CMOS AF - a na ilustracji tutaj: http://www.exclusivearchitecture.com...enerations.jpg diagram po prawej stronie zgadza się z ułożeniem pasów na zdjęciu z samolotem.
    Ostatnio edytowane przez adawro ; 16-09-2015 o 09:32
    R3 + RF85LDS

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

@ jotes25- jakie koncentryczne plamki masz na myśli ?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

chyba chodzi o te plamy na matrycy, bo one się mega rzucają w oczy
    SONY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    @ jotes25- jakie koncentryczne plamki masz na myśli ?
    Chodzi mi o te okrągłe plamki. To nie jest zwykłe zanieczyszczenie matrycy lecz znany defekt w 750d/760d.

Wg Canona dotyczy korpusów których numer ser. zaczyna się od 01 lub 02.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 16-09-2015 o 10:15

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Aha. Pytałem z ciekawości, bo nie słyszałem o tej historii.

No mój ma 01.... Owe plamki na matrycy nie są widoczne. Nie widzę tam żadnych zanieczyszczeń. Masz na myśli ten problem z chorobą szkła matrycy w serii 750'tek??
    Na pewno takie plamki to nie jest efekt zanieczyszczeń ostatniej soczewki w teleobiektywie?? Jeśli będzie to konieczne to wyślę aparat do serwisu.

EDIT: ZMIENIAM ZDANIE. Teraz przy mocnym świetle widzę, że mam całą matrycę pokrytą takimi kropeczkami Canon zaliczył potężną wpadkę. Na szczęście poradził sobie z tym lepiej niż konkurencja

Ktoś podpowie gdzie konkretnie mam uderzyć? Aparat ma niespełna 4 miesiące.
    Ostatnio edytowane przez Wojtass_nt ; 16-09-2015 o 14:23

Awatar Tangier
    Miasto
    Mielec

Cytat Zamieszczone przez Wojtass_nt Zobacz posta
    No mój ma 01.... Owe plamki na matrycy nie są widoczne. Nie widzę tam żadnych zanieczyszczeń. Masz na myśli ten problem z chorobą szkła matrycy w serii 750'tek??
    Na pewno takie plamki to nie jest efekt zanieczyszczeń ostatniej soczewki w teleobiektywie?? Jeśli będzie to konieczne to wyślę aparat do serwisu.

EDIT: ZMIENIAM ZDANIE. Teraz przy mocnym świetle widzę, że mam całą matrycę pokrytą takimi kropeczkami Canon zaliczył potężną wpadkę. Na szczęście poradził sobie z tym lepiej niż konkurencja
    Takie (okrągłe) plamy powstają od kurzu na matrycy - znany problem każdego spottera. Inna sprawa jeżeli Twoja matryca wygląda rzeczywiście tak jak na zdjeciach z linku - to już się kwalifikuje do serwisu. Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją żeby kurz z obiektywu był widoczny na zdjęciach - to musiały by być naprawdę gigantyczne paprochy A i tak efekt byłby pewnie inny niż te plamki.

Linie na Twojej matrycy w zasadzie dyskfalifikują aparat do spottingu:/ Jestem trochę w szoku szczerze mówiąc, że istnieje taki problem.

BTW: Zdjęcie z Mielca jak się domyślam
    Ostatnio edytowane przez Tangier ; 16-09-2015 o 14:27
    aparat, kilka obiektywów i lampa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Wojtass_nt Zobacz posta
    Ktoś podpowie gdzie konkretnie mam uderzyć? Aparat ma niespełna 4 miesiące.
    Serwis gwarancyjny Canona, Żytnia w W-wie. Jeśli nic się nie zmieniło, to nie będziesz mieć aparatu tydzień lub dwa. Dlatego zaczekałbym ma "martwy sezon". Jeśli w ogóle masz taki w swojej fotografii.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Tangier Zobacz posta
    Linie na Twojej matrycy w zasadzie dyskfalifikują aparat do spottingu:/ Jestem trochę w szoku szczerze mówiąc, że istnieje taki problem.
    Chętnie dowiem się dlaczego (nie zajmuję się spottingiem).
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 16-09-2015 o 14:36

Awatar Tangier
    Miasto
    Mielec

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Chętnie dowiem się dlaczego (nie zajmuję się spottingiem).
    Pisał już o tym Bangi w poście #11. Każda galeria lotnicza sprawdza zdjęcia za pomocą polecenia Wyrównaj/Egualize. Problem w tym, że w podczas takiej edycji widoczna jest każda plamka kurzu czy inne zabrudzenie/wada matrycy. Przed wrzuceniem zdjecia do galerii musisz każdy taki wynalazek wyplamkować w PS w przeciwnym razie zdjęcie jest odrzucane.

W przypadku widocznych linii na matrycy jak u kolegi Wojtass_nt robi się to naprawde problematyczne i w wielu przypadkach raczej nie warte zachodu czy wręcz niemożliwe.
    Ostatnio edytowane przez Tangier ; 16-09-2015 o 14:46
    aparat, kilka obiektywów i lampa

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów