Witam
Na zdjęciach samolotów gdzie w tle jest błękitne niebo podczas obróbki wychodzą mi poziome pasy. Czy to normalny efekt przy fotografowaniu takiego nieba? Na matrycy te pasy są widoczne gołym okiem pod odpowiednim kątem.
Witam
Na zdjęciach samolotów gdzie w tle jest błękitne niebo podczas obróbki wychodzą mi poziome pasy. Czy to normalny efekt przy fotografowaniu takiego nieba? Na matrycy te pasy są widoczne gołym okiem pod odpowiednim kątem.
gdzie te paski? bo fotek nie widać![]()
SONY
Tutaj fajnie to widać.
Teraz patrzę i jednak te pasy to nie są te co widać na matrycy bo tam jest ich około 10 (jak by struktura matrycy) a tutaj coś dziwnego.
Edit: Chyba, że to jednak te same bo foto może być trochę skropowane![]()
Ostatnio edytowane przez Wojtass_nt ; 15-09-2015 o 22:37
Wrzuć zdjęcie a nie zrzut ekranowy.
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Żeby Wam to pokazać muszę nienaturalnie zmienić kontrast zdjęcia. Nie wiem czy to ma sens. Najpierw chcę wiedzieć czy to normalne. Ktoś może ma innego Canona pokroju mojego i fotkę z niebieskim niebem i mógłby to sprawdzić raz dwa?
Jeśli chcecie fotkę zmienioną celowo aby było widać pasy to mogę taką dać.
Masz już czyszczoną matryce? Paski widać na zrzucie ale widać że masz popaprana matrycę.
Robisz jakas hardkorowa obrobke i wychodza pasy i pytasz czy to normalne? to moze wrzuc rawa i kazdy sobie sam zobaczy
SONY
Macie i bawcie się tak aby było je widać.
http://www.filedropper.com/img2619
To, że miałem zasyfiony obiektyw od wewnątrz to widać więc nie musicie mi tego wytykać :P
Oczywiście, że robię hardkorową obróbkę ale tylko po to aby lepiej zobaczyć BRUD a przy okazji widzę te pasy. Nikt z Was nigdy się tak nie bawi RAWami? Przecież to się rzuca w oczy.
Ha! Chyba zgadłem co to jest - to jest cena jaką płacimy za posiadania w aparacie Dual Pixel CMOS AF
R3 + RF85LDS
1. Linie wyglądają na czujniki DPAF. Ponieważ tam następuje interpolacja obrazu z braku informacji dla konkretnego piksela/czujnika, to efekt może właśnie być taki przy "forsownej" obróbce.
2. Bardziej niepokoją mnie te koncentryczne plamki. Wygląda na to, że masz znany problem z defektem optyki/filtra matrycy i aparat nadaje się do serwisu.
--- Kolejny post ---
Kombinujesz w dobrym kierunku, ale zupełnie mijasz się z prawdą - 750d nie ma dual pixel... Dodatkowo właśnie dual pixel będzie wolny od takich problemów, bo nie ma pikseli służących tylko jako czujniki DPAF.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 16-09-2015 o 09:13