Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: EOS 750d - poziome paski na matrycy

Domyślnie Odp: EOS 750d - poziome paski na matrycy

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Serwis gwarancyjny Canona, Żytnia w W-wie. Jeśli nic się nie zmieniło, to nie będziesz mieć aparatu tydzień lub dwa. Dlatego zaczekałbym ma "martwy sezon". Jeśli w ogóle masz taki w swojej fotografii.

--- Kolejny post ---

Chętnie dowiem się dlaczego (nie zajmuję się spottingiem).
    Martwy sezon to taki kiedy pracuje się 6 dni w tygodniu a siódmy leje jak z cebra Takie tygodnie (przynajmniej te pracowite) nadchodzą od poniedziałku. Zaraz po NATO Days w Ostravie aparat poleci do serwisu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Tangier Zobacz posta
    Pisał już o tym Bangi w poście #11. Każda galeria lotnicza sprawdza zdjęcia za pomocą polecenia Wyrównaj/Egualize. Problem w tym, że w podczas takiej edycji widoczna jest każda plamka kurzu czy inne zabrudzenie/wada matrycy. Przed wrzuceniem zdjecia do galerii musisz każdy taki wynalazek wyplamkować w PS w przecinym razie zdjęcie jest odrzucane.
    Jakie uzasadnienie ma taka operacja? Czy jest to tylko sztuka dla sztuki?

Awatar Tangier
    Miasto
    Mielec

Jakie uzasadnienie ma taka operacja? Czy jest to tylko sztuka dla sztuki?
    A tego to mi się akurat nigdy nie udało zrozumieć Tym bardziej, że spotting to praca "w polu", więc usyfiona matryca to codzienność i norma. Mam wiele fajnych kadrów, których nigdzie nie wrzucam właśnie z powodu plam. Kilka-kilkanaście plamek można usunąć. Na klikadziesiąt nie mam cierpliwości.
    Ostatnio edytowane przez Tangier ; 16-09-2015 o 14:53
    aparat, kilka obiektywów i lampa

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez Tangier Zobacz posta
    Linie na Twojej matrycy w zasadzie dyskfalifikują aparat do spottingu:/ Jestem trochę w szoku szczerze mówiąc, że istnieje taki problem.
    Bez przesady, przy takim machaniu suwakami jakie zrobiłem aby zobaczyć te linie to w takim np EOS 5Dmk2 jego legendarny banding zamaskował by te pasy gdyby były.
    Z drugiej strony to może tłumaczyć czemu w seriach profi i półprofi (1D i 5D) canon nie zastosował ani DualPixel ani Hybrid.
    R3 + RF85LDS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Gdyby sprawę odpowiednio nagłośnić, być może Canon poprawiłby algorytm interpolacji. Ale nie wiem czy jest się o co bić. Na "normalnych" zdjęciach raczej nigdy tego się nie zobaczy.
    Ogólnie jest to taka ciekawostka. Pewnie podążając tym tropem dałoby się "wykryć" piksele PDAF w bezlusterkowcach innych producentów, choć pewnie będzie to trudniejsze (Canon w Hybrid AF III zastosował wyjątkowo regularny i chyba dość gęsty układ czujników).

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Z drugiej strony to może tłumaczyć czemu w seriach profi i półprofi (1D i 5D) canon nie zastosował ani DualPixel ani Hybrid.
    Pisałem wcześniej, że w dual pixel nie będzie takiego problemu, bo każdy piksel bierze udział w tworzeniu obrazu i tym samym nie ma potrzeby jakiejkolwiek interpolacji.
    Co do braku (jak na razie ) tych technologii dla pełnej klatki, możemy jedynie spekulować. W przypadku dual pixela należy domyślać się wysokiego kosztu produkcji. Sama matryca FF jest droga, a tutaj trzeba wyprodukować ją jeszcze z dwa razy większą liczbą pikseli (czyli dla takiego 6d, to byłoby w efekcie jak matryca powyżej 40MPix).
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 16-09-2015 o 15:44

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A czy 7d mk II też tak może mieć? Chodzi mi o te linie ???

Na zdjęciu Wojtass_nt nie było dużego machania suwakami - wiem bo to akurat ja robiłem, w zasadzie zwykła obróbka jak zawsze robię i tylko, gdy użyłem wyrównaj by sprawdzić plamy takie coś wyszło

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    A czy 7d mk II też tak może mieć? Chodzi mi o te linie ???
    Nie (patrz mój post wyżej o dual pixel m.in.). W 7d2 jest matryca dual pixel (a nie hybrid cmos) i nie ma na niej pikseli, które nie biorą udziału w tworzeniu obrazu.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Uff. Ucieszyłeś mnie, bo dla mnie akurat to zdyskwalifikowałoby aparat

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Pisałem wcześniej, że w dual pixel nie będzie takiego problemu, bo każdy piksel bierze udział w tworzeniu obrazu i tym samym nie ma potrzeby jakiejkolwiek interpolacji.
    Owszem, czytałem co pisałeś, jednak potencjalnie inna charakterystyka przetwarzania takich Dual-Pixeli może być w specyficznych/ekstremalnych warunkach szkodliwa, a to jest to czego w sprzętach z serii 1D nie może absolutnie być.
    R3 + RF85LDS

Dzisiaj aparat dotarł do serwisu. Ciekawe jak szybko uporają się z problemem.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów