A tego to mi się akurat nigdy nie udało zrozumiećTym bardziej, że spotting to praca "w polu", więc usyfiona matryca to codzienność i norma. Mam wiele fajnych kadrów, których nigdzie nie wrzucam właśnie z powodu plam. Kilka-kilkanaście plamek można usunąć. Na klikadziesiąt nie mam cierpliwości.
Ostatnio edytowane przez Tangier ; 16-09-2015 o 14:53
aparat, kilka obiektywów i lampa
Bez przesady, przy takim machaniu suwakami jakie zrobiłem aby zobaczyć te linie to w takim np EOS 5Dmk2 jego legendarny banding zamaskował by te pasy gdyby były.
Z drugiej strony to może tłumaczyć czemu w seriach profi i półprofi (1D i 5D) canon nie zastosował ani DualPixel ani Hybrid.
R3 + RF85LDS
Gdyby sprawę odpowiednio nagłośnić, być może Canon poprawiłby algorytm interpolacji. Ale nie wiem czy jest się o co bić. Na "normalnych" zdjęciach raczej nigdy tego się nie zobaczy.
Ogólnie jest to taka ciekawostka. Pewnie podążając tym tropem dałoby się "wykryć" piksele PDAF w bezlusterkowcach innych producentów, choć pewnie będzie to trudniejsze (Canon w Hybrid AF III zastosował wyjątkowo regularny i chyba dość gęsty układ czujników).
--- Kolejny post ---
Pisałem wcześniej, że w dual pixel nie będzie takiego problemu, bo każdy piksel bierze udział w tworzeniu obrazu i tym samym nie ma potrzeby jakiejkolwiek interpolacji.
Co do braku (jak na razie) tych technologii dla pełnej klatki, możemy jedynie spekulować. W przypadku dual pixela należy domyślać się wysokiego kosztu produkcji. Sama matryca FF jest droga, a tutaj trzeba wyprodukować ją jeszcze z dwa razy większą liczbą pikseli (czyli dla takiego 6d, to byłoby w efekcie jak matryca powyżej 40MPix).
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 16-09-2015 o 15:44
A czy 7d mk II też tak może mieć? Chodzi mi o te linie ???
Na zdjęciu Wojtass_nt nie było dużego machania suwakami - wiem bo to akurat ja robiłem, w zasadzie zwykła obróbka jak zawsze robię i tylko, gdy użyłem wyrównaj by sprawdzić plamy takie coś wyszło![]()
Uff. Ucieszyłeś mnie, bo dla mnie akurat to zdyskwalifikowałoby aparat![]()
R3 + RF85LDS
Dzisiaj aparat dotarł do serwisu. Ciekawe jak szybko uporają się z problemem.