Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 94

Wątek: Zmiana kita w C550D

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Zmiana kita w C550D

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Tak, kit na 50 mm i 50 mm stm dadza taki sam kadr na jakimkolwiek korpusie do którego uda się je przymocować.

To samo dotyczy 17-40 i 17-55 w pokrywajacym się zakresie. Oczywiście zawsze może być te kilka procent röżnicy i niewielka zmana ogniskowej z odległościa, na która obiektyw jest nastawiony.

Wynika to z ważnej zależności matematycznej według której 50 = 50. Również 17=17 i tak dalej. I z tego, że na obiektywie podana jest rzeczywista ogniskowa, bez względu na format do którego obiektyw jest przeznaczony.
    wiem że to podforum dla początkujących ale trzeba to przykleić bo za miesiąc znowu zjawi się wiedzący lepiej. ale ja znam życie to nawet z tym co napisałeś zaczną kombinować że niby nie rozumieją (za mało lekcji matematyki i fizyki kosztem innych ważnych przedmiotów). zakres niezrozumienia tego prostego tematu jest tragiczny
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 23-08-2015 o 20:01
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez max5 Zobacz posta
    sprzeda ten co ma za 200zł, dokłada 100-150zł i ma STM więc czego tu szkodować dla samego eksperymentu i zaspokojenia ciekawości warto, jak kupi nie trafionego tamrona będzie szkodować bardziej bo to już jakiś wydatek. Dla amatora do lekkiej puszki 18-55stm jest bardzo dobry a na pewno lepszy od is 2 trzeszczącego, chroboczącego, z pękającym fleksem af.
    18-55 ISII nie trzeszczy i nie chrobocze. Flex pęka w 17-55 i 24-105. W stm nie będzie pękał ?

Dopiero zaczyna Awatar max5

Mi nie pękł, innym chyba też się to jeszcze nie zdarzyło, przynajmniej nikt nie zgłaszał takiego problemu w przeciwieństwie do ISII.
    "18-55 ISII nie trzeszczy i nie chrobocze" widocznie mamy odmienne zdanie, lub trafiły się nam zupełnie inne obiektywy, miałem bezpośrednie porównanie jednego z drugim, i nie jestem sam w tej ocenie wystarczy poczytać opinie na optycznych co do jakości wykonania i kulturze pracy.
    Ostatnio edytowane przez max5 ; 23-08-2015 o 20:30

Dopiero zaczyna

Mój problem, jak większości osób tutaj piszących, polega na tym że jeszcze nie do końca wiem, czego chcę i potrzebuję. A nie mam teraz dużej kasy żeby kupić coś naprawdę dobrego. Może uda mi się w jakimś sklepie strzelić kilka fotek STM i porównam zdjęcia. Niestety wiem, że to, że moje zdjęcia mi się nie podobają to także kwestia umiejętności. A to już insza inszość...
    Ostatnio edytowane przez angel87 ; 23-08-2015 o 20:36

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Cytat Zamieszczone przez angel87 Zobacz posta
    Mój problem, jak większości osób tutaj piszących, polega na tym że jeszcze nie do końca wiem, czego chcę i potrzebuję.
    No właśnie...

1. Określić potrzeby (cel)
    2. Określić możliwości (budżet)
    3. Dopiero wtedy pytać, podając (1) i (2).

A na ogół ludzie zaczynają od (3), bez uzmysłowienia sobie tych wcześniejszych punktów, indagowani jeszcze są w stanie wykrztusić (2), ale już w temacie (1) kompletna pomroczność, nawet ciemna. Albo ewentualnie "nooo, robię makro, portret, krajobraz, sport, astro, lotnictwo, pod wodą, na księżycu".

Przepraszam, że się tak obcesowo "wtrancam", ale czy to naprawdę tak wiele, zastanowić się nad tym, czego się oczekuje od pstrykania?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez max5 Zobacz posta
    Mi nie pękł, innym chyba też się to jeszcze nie zdarzyło, przynajmniej nikt nie zgłaszał takiego problemu w przeciwieństwie do ISII.
    "18-55 ISII nie trzeszczy i nie chrobocze" widocznie mamy odmienne zdanie, lub trafiły się nam zupełnie inne obiektywy, miałem bezpośrednie porównanie jednego z drugim, i nie jestem sam w tej ocenie wystarczy poczytać opinie na optycznych co do jakości wykonania i kulturze pracy.
    Nikt nie zgłaszał bo wszystkie stm są na gwarancji
    Obydwa egzemplarze 18-55 były nowe ?

--- Kolejny post ---

Mój problem, jak większości osób tutaj piszących, polega na tym że jeszcze nie do końca wiem, czego chcę i potrzebuję. A nie mam teraz dużej kasy żeby kupić coś naprawdę dobrego. Może uda mi się w jakimś sklepie strzelić kilka fotek STM i porównam zdjęcia. Niestety wiem, że to, że moje zdjęcia mi się nie podobają to także kwestia umiejętności. A to już insza inszość...
    Dozbieraj na 50 1,8 będzie skok jakościowy, kita zostaw

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez chester_jds Zobacz posta
    No właśnie...

1. Określić potrzeby (cel)
    2. Określić możliwości (budżet)
    3. Dopiero wtedy pytać, podając (1) i (2).

A na ogół ludzie zaczynają od (3), bez uzmysłowienia sobie tych wcześniejszych punktów, indagowani jeszcze są w stanie wykrztusić (2), ale już w temacie (1) kompletna pomroczność, nawet ciemna. Albo ewentualnie "nooo, robię makro, portret, krajobraz, sport, astro, lotnictwo, pod wodą, na księżycu".

Przepraszam, że się tak obcesowo "wtrancam", ale czy to naprawdę tak wiele, zastanowić się nad tym, czego się oczekuje od pstrykania?
    Może się źle wyraziłam... ja wiem do czego używam aparatu, tylko jeszcze nie bardzo wiem, czego mi brakuje bardziej, czy bardziej szeroki...czy większy zoom. Mój kit mnie do szału doprowadza jeśli chodzi o jakość zdjęć (nieostre, nie podoba mi się nasycenie kolorów) i o ostrzenie...czasami AF strasznie długo pracuje żeby złapać ostrość. Zadałam tutaj konkretne pytanie (w nawiązaniu do wcześniejszej dyskusji): czy warto zamienić IS II na STM. Nie chcę na razie kupować nic droższego, bo braku umiejętności nawet najlepsze szkło nie zrekompensuje. O 1.8 50 mm też myślę i raczej kupię. Co do Twoich pytań to: zdjęcia głównie krajobrazy, architektura, trochę ludzie (czyli głównie na wakacjach). Budżet na razie to powiedzmy max. 1000 zł. Zastanawiałam się ewentualnie nad opcją 18-55 STM i 50 mm 1.8 STM.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Może się źle wyraziłam... ja wiem do czego używam aparatu, tylko jeszcze nie bardzo wiem, czego mi brakuje bardziej, czy bardziej szeroki...czy większy zoom. Mój kit mnie do szału doprowadza jeśli chodzi o jakość zdjęć (nieostre, nie podoba mi się nasycenie kolorów) i o ostrzenie...czasami AF strasznie długo pracuje żeby złapać ostrość. Zadałam tutaj konkretne pytanie (w nawiązaniu do wcześniejszej dyskusji): czy warto zamienić IS II na STM. Nie chcę na razie kupować nic droższego, bo braku umiejętności nawet najlepsze szkło nie zrekompensuje. O 1.8 50 mm też myślę i raczej kupię. Co do Twoich pytań to: zdjęcia głównie krajobrazy, architektura, trochę ludzie (czyli głównie na wakacjach). Budżet na razie to powiedzmy max. 1000 zł. Zastanawiałam się ewentualnie nad opcją 18-55 STM i 50 mm 1.8 STM.
    Do 18-55 tez potrzeba umiejętności. Załącz jakieś zdjęcie z exifem

Dopiero zaczyna Awatar max5

"Nikt nie zgłaszał bo wszystkie stm są na gwarancji"

Bzdura kolego. Premiera 21.03.2013 gwarancja 12 miesięcy, upierasz się przy swoim mimo opiniom i faktom, przypuszczam ze nie miałeś nigdy 18-55 STM. Na gwarancji są też ISII, nadal je produkują, na gwarancji sprzęt też się psuje. Dalsza dyskusja nie ma sensu, odchodzi od tematu, ale zapewne coś i tak dodasz. Ja Podziękuje

Dopiero zaczyna

Wiem, że do 18-55 też trzeba mieć umiejętności. Dlatego chcę ich nabyć. Nie jest sztuką wydać kupę kasy na szkło, które i tak będzie robić słabe zdjęcia, bo nie będę potrafiła wykorzystać jego potencjału.

Link do albumu, wrzuciłam przykładowe fotki. (Nie wiem, czy w takiej formie jest ok?). Jeszcze te kwiaty z bliska wyglądają dobrze, może są trochę za żółte, ale to kwestia ustawień tonu koloru. Natomiast te pozostałe są dla mnie wyblakłe, zieleń za mało nasycona....

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów