Cześć, pozwolę się podpiąć pod ten wątek. Również posiadam canona EOS 550D. I nie do końca jestem zadowolona z kitowego obiektywu (mam 18-55, f/3.5-5.6 IS II). Mam wrażenie, że zdjęcia wychodzą słabo ostre, do tego kolory są "szare" (jeśli macie jeszcze cierpliwość, to mogę wrzucić próbkę zdjęcia). I czasami są poważne problemy z AF. Zdaję sobie sprawę, że na pewno muszę poprawić swoje umiejętności, ale zobaczyłam tutaj tę propozycję Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM + Canon EF 50 mm f/1.8 STM i bardzo mnie zaintrygowała. Nie zabija ceną, a tak naprawdę chyba jeszcze nie do końca wiem, jakie obiektywy są mi potrzebne. Pójdę gdzieś stacjonarnie "obadać" obiektyw EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM. Poczytałam i ma bardzo dobre opinie (w odróżnieniu od kitowego, który posiadam), ale znalazłam info, że nie nadaje się on do żadnego aparaty małoobrazkowego (w tym do mojego EOSa 550d)... Czy to prawda, czy jakaś bzdura wyssana z palca? Próbowałam zweryfikować informację, ale mi się nie udało. Będę wdzięczna za odpowiedź.
Kolega ma 550D z obiektywem kitowym, uważasz że kit ustawiony na 50mm typu efs i 50mm stm ef na tym body 550d to będzie to samo?
Tokiem twojego rozumowania to np taki 17-40 ef wcale nie będzie węższy od 17-55 efs oczywiście na tym samym body czyli 550D.
--- Kolejny post ---
"ale znalazłam info, że nie nadaje się on do żadnego aparaty małoobrazkowego (w tym do mojego EOSa 550d)"
prosimy o źródło tego info
Proszę KLIK część "Dane techniczne"... albo ja czegoś nie rozumiem (jestem chora, więc może nie przetwarzam), ale APS-C... to mały obrazek przecież...
trzeba czytać, uczyć się, i robić zdjęcia
Matryce. Rozmiary matryc w aparatach
Max5 dzięki... zdecydowanie gorączka rzuca mi się na mózg...i nie przetwarzamtak btw. na stronie Canona jest coś w rodzaju "testu", odpowiada się na proste pytania i wyświetla obiektywy kompatybilne z body. Wyszło, że z 550d będzie ok
Pozostaje mi go gdzieś dopaść stacjonarnie i wypróbować. Aczkolwiek różnice pomiędzy ceną stacjonarnie, a przez net są ogromne
i chyba zaryzykuję zakup przez net. Powinnam się obawiać problemów w stylu, że nie będzie mi ostrzyć z moim body, jak przy stałoogniskowym?
Myślicie, że faktycznie będzie widać różnicę pomiędzy IS II, a STM? Pozwolę sobie na jeszcze jedno pytanie...dobrze rozumiem, że w STM nie ma problemu z filtrem np. polaryzacyjnym, bo nie kręci się ta część na którą zakłada się filtr?
Ostatnio edytowane przez angel87 ; 23-08-2015 o 18:47
Po to ustawiasz kita na 50mm żeby mieć 50mm.
17-40 nie będzie węższy od 17-55, +- kilka %
--- Kolejny post ---
Z 550D wszystkie obiektywy są kompatybilne. Chcesz zamienić kita na kita, nie wiem czy jakąś poprawę jakości uzyskasz. Wg mnie szkoda kasy
sprzeda ten co ma za 200zł, dokłada 100-150zł i ma STM więc czego tu szkodować dla samego eksperymentu i zaspokojenia ciekawości warto, jak kupi nie trafionego tamrona będzie szkodować bardziej bo to już jakiś wydatek. Dla amatora do lekkiej puszki 18-55stm jest bardzo dobry a na pewno lepszy od is 2 trzeszczącego, chroboczącego, z pękającym fleksem af.
Tak, kit na 50 mm i 50 mm stm dadza taki sam kadr na jakimkolwiek korpusie do którego uda się je przymocować.
To samo dotyczy 17-40 i 17-55 w pokrywajacym się zakresie. Oczywiście zawsze może być te kilka procent röżnicy i niewielka zmana ogniskowej z odległościa, na która obiektyw jest nastawiony.
Wynika to z ważnej zależności matematycznej według której 50 = 50. Również 17=17 i tak dalej. I z tego, że na obiektywie podana jest rzeczywista ogniskowa, bez względu na format do którego obiektyw jest przeznaczony.![]()
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.