Mi nie pękł, innym chyba też się to jeszcze nie zdarzyło, przynajmniej nikt nie zgłaszał takiego problemu w przeciwieństwie do ISII.
"18-55 ISII nie trzeszczy i nie chrobocze" widocznie mamy odmienne zdanie, lub trafiły się nam zupełnie inne obiektywy, miałem bezpośrednie porównanie jednego z drugim, i nie jestem sam w tej ocenie wystarczy poczytać opinie na optycznych co do jakości wykonania i kulturze pracy.
Ostatnio edytowane przez max5 ; 23-08-2015 o 20:30
Mój problem, jak większości osób tutaj piszących, polega na tym że jeszcze nie do końca wiem, czego chcę i potrzebuję. A nie mam teraz dużej kasy żeby kupić coś naprawdę dobrego. Może uda mi się w jakimś sklepie strzelić kilka fotek STM i porównam zdjęcia. Niestety wiem, że to, że moje zdjęcia mi się nie podobają to także kwestia umiejętności. A to już insza inszość...
Ostatnio edytowane przez angel87 ; 23-08-2015 o 20:36
No właśnie...
1. Określić potrzeby (cel)
2. Określić możliwości (budżet)
3. Dopiero wtedy pytać, podając (1) i (2).
A na ogół ludzie zaczynają od (3), bez uzmysłowienia sobie tych wcześniejszych punktów, indagowani jeszcze są w stanie wykrztusić (2), ale już w temacie (1) kompletna pomroczność, nawet ciemna. Albo ewentualnie "nooo, robię makro, portret, krajobraz, sport, astro, lotnictwo, pod wodą, na księżycu".
Przepraszam, że się tak obcesowo "wtrancam", ale czy to naprawdę tak wiele, zastanowić się nad tym, czego się oczekuje od pstrykania?
Może się źle wyraziłam... ja wiem do czego używam aparatu, tylko jeszcze nie bardzo wiem, czego mi brakuje bardziej, czy bardziej szeroki...czy większy zoom. Mój kit mnie do szału doprowadza jeśli chodzi o jakość zdjęć (nieostre, nie podoba mi się nasycenie kolorów) i o ostrzenie...czasami AF strasznie długo pracuje żeby złapać ostrość. Zadałam tutaj konkretne pytanie (w nawiązaniu do wcześniejszej dyskusji): czy warto zamienić IS II na STM. Nie chcę na razie kupować nic droższego, bo braku umiejętności nawet najlepsze szkło nie zrekompensuje. O 1.8 50 mm też myślę i raczej kupię. Co do Twoich pytań to: zdjęcia głównie krajobrazy, architektura, trochę ludzie (czyli głównie na wakacjach). Budżet na razie to powiedzmy max. 1000 zł. Zastanawiałam się ewentualnie nad opcją 18-55 STM i 50 mm 1.8 STM.
Wiem, że do 18-55 też trzeba mieć umiejętności. Dlatego chcę ich nabyć. Nie jest sztuką wydać kupę kasy na szkło, które i tak będzie robić słabe zdjęcia, bo nie będę potrafiła wykorzystać jego potencjału.
Link do albumu, wrzuciłam przykładowe fotki. (Nie wiem, czy w takiej formie jest ok?). Jeszcze te kwiaty z bliska wyglądają dobrze, może są trochę za żółte, ale to kwestia ustawień tonu koloru. Natomiast te pozostałe są dla mnie wyblakłe, zieleń za mało nasycona....
"Nikt nie zgłaszał bo wszystkie stm są na gwarancji"
Bzdura kolego. Premiera 21.03.2013gwarancja 12 miesięcy, upierasz się przy swoim mimo opiniom i faktom, przypuszczam ze nie miałeś nigdy 18-55 STM. Na gwarancji są też ISII, nadal je produkują, na gwarancji sprzęt też się psuje. Dalsza dyskusja nie ma sensu, odchodzi od tematu, ale zapewne coś i tak dodasz. Ja Podziękuje