nie.
puszki mozna nie ruszac.
dostraja sie obiektyw.
akurat 60d i 650 takiej mozliwosci nie maja aby zrobic to samemu , z tym ze jak wynika z moich obserwacji i doswiadczen cxx sa lepiej montowane/kontrolowane na produkcji niz cxxx.
Stad rzadziej problemy z cxx niz cxxx - to kwestia lutu szczescia.
do konkretnej puszki dostaraja sie kazdy obiektyw indywidualnie.
dwa tygodnie temu odebralem moj obiektyw ze strojenia - mial paskudna przypadlosc , zoom ze zmiana ogniskowej ostrzyl inaczej.
wyslalem tylko obiektyw , do wspanialego zakladu. Zadzwonili do mnie , a jakze - do jakiej puszki dostroic - mowie do jakiej i dostroili wg specyfikacji.
z moja oczywiscie nie dzialalo prawidlowo bo 200 000 wyzwolen , ale nie bylo problemu przestroic calosc stosujac spora poprawke do mojej konkretnej puszki.
za jakies pol roku znowu dokonam rekalibracji , ale problemu nie bedzie , gdyz rekalibrujac sam przesune o tyle samo pomiar odleglosci na kazdej ogniskowej.
niestety to glupota , ale tak jest .
kupujac cos takiego jak cxxx trzeba sie liczyc, ze z nowymi obiektywami trzeba udac sie zaraz do warsztatu.
po czasie jesli kupisz dodatkowo jakies inne , tansze i fajne jak np , tamrona , sigme itp - to samo - do warsztatu - paranoja ale tak jest i tak bylo w tych tanich puszkach.
nie ma sie co oszukiwac - cxxx to dolna polka.
masz mozliwosc ca lub cb lub b.