Brawo. Dziękuję za konkretną odpowiedź. Zastanawiam się tylko, czy kiedy dostroi się body do tego 18-135, to automatycznie przestanie dobrze ostrzyć na 50'tce, z którą teraz współpracuje poprawnie?
--- Kolejny post ---
tak w ogóle to ten 1.8 z kolei na moim body działał powiedzmy "tak sobie" czasem trafiał, częściej chybiał. Kiedyś nawet upadł, rozmienił się na drobne, ale udało się go wskrzesić ponownie.
Więc ponawiam pytanie: Czy kiedy dostroi się do do 18-135 to przestanie sie dogadywać z 50'tką? z tego co piszesz rozumiem że tak..
nie.
puszki mozna nie ruszac.
dostraja sie obiektyw.
akurat 60d i 650 takiej mozliwosci nie maja aby zrobic to samemu , z tym ze jak wynika z moich obserwacji i doswiadczen cxx sa lepiej montowane/kontrolowane na produkcji niz cxxx.
Stad rzadziej problemy z cxx niz cxxx - to kwestia lutu szczescia.
do konkretnej puszki dostaraja sie kazdy obiektyw indywidualnie.
dwa tygodnie temu odebralem moj obiektyw ze strojenia - mial paskudna przypadlosc , zoom ze zmiana ogniskowej ostrzyl inaczej.
wyslalem tylko obiektyw , do wspanialego zakladu. Zadzwonili do mnie , a jakze - do jakiej puszki dostroic - mowie do jakiej i dostroili wg specyfikacji.
z moja oczywiscie nie dzialalo prawidlowo bo 200 000 wyzwolen , ale nie bylo problemu przestroic calosc stosujac spora poprawke do mojej konkretnej puszki.
za jakies pol roku znowu dokonam rekalibracji , ale problemu nie bedzie , gdyz rekalibrujac sam przesune o tyle samo pomiar odleglosci na kazdej ogniskowej.
niestety to glupota , ale tak jest .
kupujac cos takiego jak cxxx trzeba sie liczyc, ze z nowymi obiektywami trzeba udac sie zaraz do warsztatu.
po czasie jesli kupisz dodatkowo jakies inne , tansze i fajne jak np , tamrona , sigme itp - to samo - do warsztatu - paranoja ale tak jest i tak bylo w tych tanich puszkach.
nie ma sie co oszukiwac - cxxx to dolna polka.
masz mozliwosc ca lub cb lub b.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 18-06-2015 o 21:13
Moim zdaniem wcale nie działa dobrze. Kolega ma tylko jeden obiektyw do 650D więc chcę żeby było tak ostro jak tylko się da. Generalnie na 3 obiektywach już został sprawdzony. 18-135 IS i 18-135 IS STM to wbrew pozorom całkiem inne konstrukcje, różnią się chociażby ilością listków przysłony i zastosowaniem innych soczewek. Oba wypadły negatywnie. Test na 50'tce pokazał że można lepiej, więc nie ma chyba co się zastanawiać, body jedzie do serwisu.
a tutaj fotka
http://imageshack.com/a/img661/2746/z5DXP9.jpg
--- Kolejny post ---
rozwiń proszę skróty..
BTW. Jest sens wysyłać do W-wy czy "do wspanialego zakladu" u Pana Mietka za rogiem też to zrobią, tyle że taniej
Ale co Ci pokazały testy z LV? Powinno być perfekcyjnie ostro z każdym obiektywem, czyli co najmniej tak jak na Twoim 60d.
Jeżeli nie jest, to żadne dostrajanie AF fazowego nic nie pomoże.
Ja z zasady nic nie dostrajam w serwisach. Może to być jednak konieczne z używanym sprzętem. Obiektywy oczywiście nie maja możliwości zapisania w nich nic o konkretnym korpusie. Jeżeli "dostroisz" sam obiektyw, który działał prawidłowo z jakimś korpusem, to już nie będzie z nim działał prawidłowo.
Tylko raz wysłałem sam obiektyw do kalibracji, który miał FF czy BF nie pamiętam, z każda puszka. Jedynym doświadczalnie wykrywalnym efektem rzekomo dwukrotnego wykonania tej operacji przez serwis Canona było zmniejszenie się stanu mojego konta o jakieś $140.
Powinieneś jednak ustalić czy na konkretnej ogniskowej obiektyw ma FF, BF czy raz jedo raz drugie. W tym ostatnim przypadku również sama kalibracja elektroniczna nie pomoże. A to, co wykracza poza elektroniczna kalibrację lub czyszczenie, już może być wielkim problemem dla większości techników serwisu.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
testy Live View pokazały że też jest do bani. Ostrzyłem na "zoomie cyfrowym" na wyświetlaczu, więc małe prawdopodobieństwo żeby aż tak chybić i to przy f/8. Zadzwonię/napiszę dziś do Canona, bo generalnie aparat chyba jest jeszcze na gwarancji, zakupiony był w 2014 i przypuszczam że miał 24m-c