Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Dlaczego Canon nie uczy się od Nikona?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Dlaczego Canon nie uczy się od Nikona?

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Jest gorzej niż myślałem...

grala.
    juz raz wykazales wyciagajac wnioski , ze moga byc bledne.
    widac tak samo jest z mysleniem.

oznaczaloby , ze jest znacznie lepiej niz myslisz .

Canon nie daje sobie w d...
    przeciwnie , chyba nalezy wciaz do producentow o najwiekszej sprzedazy i zyskach w tej branzy.

ps
    ja nie wiem dlaczego ktos moze wierzyc w jakies wojny systemowe. to zwykla dziecinada.
    kazdy moze sobie kupic co chce .
    nie mam ani sympatii ani uprzedzen. dlugi czas korzystalem rownolegle z N i C.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    przeciwnie , chyba nalezy wciaz do producentow o najwiekszej sprzedazy i zyskach w tej branzy.
    abstrahujac od tego, w Canonie brakuje malych, lekkich stalek o uczciwym swietle (f/2 ~ f/2.8 a niekoniecznie f/1.4). z tym ze one mialyby w Canonie sens tylko w cropie, a tutaj Canon nie istnieje jako opcja "maly zestaw do focenia na lekko". konkurencja m4/3, Fuji czy Neksa dawno go przegonila. zreszta Nikona tez, bo tam jest tylko nieco lepiej pod tym wzgledem
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    abstrahujac od tego, w Canonie brakuje malych, lekkich stalek o uczciwym swietle (f/2 ~ f/2.8 a niekoniecznie f/1.4). z tym ze one mialyby w Canonie sens tylko w cropie, a tutaj Canon nie istnieje jako opcja "maly zestaw do focenia na lekko". konkurencja m4/3, Fuji czy Neksa dawno go przegonila. zreszta Nikona tez, bo tam jest tylko nieco lepiej pod tym wzgledem
    specjalnie nie interesuja mnie informacje handlowe , prospekty , dane z ulotek - nie sledze tego.
    ale widze ze C ma malutki c100 , ma male lekkie nalesniki.
    ma niewilkie tanie stalki np 50 1,8. , jakies makro 50 mm , 60 mm
    wybor jest.
    oczywiscie zawsze ktos zapyta dlaczego ma 50 mm a nie np 58 mm i zawsze zacznie narzekac , ze juz zenit mial heliosa 58 mm a canon do tej pory nie i dlatego jest d.d. ;-)

Ile sa warte wypowiedzi natury " ogolno-filozoficznej" - moza latwo sie przekonac na podstawie zdjec osoby gloszacej teorie.
    Ktos kto potrafi fotografowac , robi zdjecia doslownie wszystkim.

Ja widze wlasciwie inny problem - jesli tak moznaby powiedziec - nadmiaru sprzetu. Ale jestesmy spoleczenstwem dobrze sytuowanym , wiec chetnie wydajemy kase na rozne zabawki w postaci np nowego obiektywu, choc tak na prawde niczego on nie wnosi nowego do naszej pracy.

...ma niewilkie tanie stalki np 50 1,8...
    Tej stałki akurat mogłeś nie podawać, bo Nikon ma lepiej wykonaną tanią 50-tkę.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Tej stałki akurat mogłeś nie podawać, bo Nikon ma lepiej wykonaną tanią 50-tkę.

jest jak jest - nie ma potrzeby manipulowania rzeczywistoscia.
    wiele osob korzysta z tego obiektywu.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

specjalnie nie interesuja mnie informacje handlowe , prospekty , dane z ulotek - nie sledze tego.
    ale widze ze C ma malutki c100 , ma male lekkie nalesniki.
    ma niewilkie tanie stalki np 50 1,8. , jakies makro 50 mm , 60 mm
    wybor jest.
    no wlasnie niekoniecznie jest. wszystkie szkla ktore wymieniles zaczynaja sie na ogniskowej standardu. pominales szeroki kat. a tu niestety dlugosc flange'a w Canonie pewne rzeczy uniemozliwia a firma siedzi gleboko w okopach czekajac na rozwoj sytuacji.

ja mam osobiscie taki ambaras:
    chcialbym sensowny w obsludze (manualnej), maly korpus kompatybilny z bagnetem EOS i z mozliwoscia zapiecia uczciwych szkiel: 18-55 (jeszcze chetniej jakiegos 15-50/4 IS), 22/2 IS, 35/1.4 (IS), 10-18 IS. korpus rozmiaru Rebela jak 600D (podaje jako przyklad, ten model mialem) jest dla mnie w zupelnosci OK, wcale nie musi byc mniejszy, zwlaszcza jesli to na dodatek ma celownik optyczny, bo to jest duzo lepsze od elektronicznych.

problem w tym ze Canon tego nie ma, tylko 10-18 jest z tej listy i optycznie nie robi wstydu.

Ja widze wlasciwie inny problem - jesli tak moznaby powiedziec - nadmiaru sprzetu. Ale jestesmy spoleczenstwem dobrze sytuowanym , wiec chetnie wydajemy kase na rozne zabawki w postaci np nowego obiektywu, choc tak na prawde niczego on nie wnosi nowego do naszej pracy.
    no wlasnie w kontekscie wlasnych potrzeb nie widze nadmiaru opcji w cropowym Canonie. czuje sie jak najbardziej rozpieszczony nadmiarem wyboru w canonowskim FF, to potwierdzam. ale ich crop jest z mojej perspektywy bidny. jako maly aparat mam Fuji X-E1, ktory obsluga i jakoscia szkla (18-55) leje Canona w tylek az piszczy. gdyby Canon wysilil sie z czyms porownywalnym, to za sama zgodnosc z telerurka EF bym z miejsca zamienil Fuji na takiego Canona. no ale nie ma takiej mozliwosci
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów