Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Dlaczego Canon nie uczy się od Nikona?

Uzależniony

Domyślnie Dlaczego Canon nie uczy się od Nikona?

Ostatnie poszukiwania aparatu z obiektywami doprowadziły mnie wniosku, że Canon dostaje w d..pę na własne życzenie i zamiast uczyć się od Nikona w kwestii choćby popularnych stałek serii FX G/1.8, które stanowią obecnie największą część sprzedaży stałek u Nikkora, to podejmuje decyzje niezrozumiałe, albo żadne. Przez jakiś czas zastanawiałem się nad zakupem 6D vs D750, i choć puszka Nikona jest moim zdaniem znacznie ciekawszą ofertą, to byłbym w stanie zaakceptować 6D (miałem 5D i lubiłem DPP) gdyby Canon oferował do niej ciekawe mniejsze stałki poza serią L. Moje ulubione ogiskowe to 24/35/50/85 (podejrzewam że wielu innych osób także) i co mi Canon oferuje w stosunku do nowej serii FX G/1.8?:

1. stary 85/1.8 USM z dużą CA (miałem) - ale ok, bo zamiast niej mógłbym wziąć 100/2 USM, więc na +
    2. stary 50/1.4 USM (miałem) - świetne szkło na f/2 tylko często AF mnie zawodziło, więc niewiamdoma, tak na -/+
    3. 35/2 IS - super, choć trochę przywielgachne, ale na +
    4. 24/2.8 IS - ogromna winieta i ciemne f/2.8, dla mnie nieporozumienie, dużo fotografuję w słabszych warun. i min.dla mnie to f/2, więc na -

Nikon w dziesiątkę trafił w oczekiwania ludzi wypuszczając serię FX G/1.8 - jest już 85/50/35/28/20 i niebawem wyjdzie 24/1.8G.
    Canon nie potrafi chyba brać przykładu od innych i uczyć się na sukcesie konkurencji.
    Ostatnio edytowane przez renes ; 16-03-2015 o 13:52

Domyślnie Odp: Dlaczego Canon nie uczy się od Nikona?

Nikon to już chyba nie miał wyjścia i musiał powymieniać te śrubokrętowe starocie (swoją drogą całkiem dobre optycznie), cenowo nowe szkła Nikona jednak trochę droższe, w Canonie jeszcze masz C28f/1.8.
    Pozdr

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Ok, a oprócz tego że N ma nowsze, bo nie dawno wydane szkła, w czym są lepsze od znanych C?
    Uczy się i nie ma takiej ilości wpadek konstrukcyjnych body jak N, a szkła odświeża wolniej
    Seria D dawała swój charakterystyczny zafarb i dopiero seria szkiełek G ma lepsze oddanie koloru i kontrastu w stosunku do straszej ale nie do C
    Zatem?
    Te same obiektywy na 6D działają wg mnie sprawniej niż na poprzednim 5D II w temacie AF
    Ostatnio edytowane przez tkosiada ; 16-03-2015 o 13:53

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Nikon w dziesiątkę trafił w oczekiwania ludzi wypuszczając (...)
    Canon nie potrafi chyba brać przykładu od innych i uczyć się na sukcesie konkurencji.
    no wlasnie co do tego uogolniania, to ja bym sie jednak nie rozpedzal...

w porownaniu z Canonem to Nikon:
    1. ma 16-35/4 VR, ktore w porownaniu z canonowskim 16-35/4 ssie
    2. nie ma 24-70/4, a 24-120/4 jest optycznie przecietny i wcale nie tani
    3. po wielu latach dorobil sie 70-200/4, ktory jako jedyny z tej listy jest porzadny optycznie. cenowo oczywiscie przebija swoj odpowiednik Canona, zwlaszcza ze ten drugi da sie tez latwo znalezc z drugiej reki
    4. ma swietny amatorski 70-300 VR, ale to funkcjonalnie i optycznie nie jest szklo klasy 70-300 L.

dla mnie 1+2+3 albo 1+2+4 to podstawowy zestaw szkiel do 6D, czyli wzorcowego wrecz szkla do landszafcenia i/lub podrozowania.
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

.......uczyć się od Nikona w kwestii choćby popularnych stałek serii FX G/1.8, które stanowią obecnie największą część sprzedaży stałek u Nikkora....
    Podasz jakieś dane które by to potwierdzały?
    Ale o jakiej konkurencji mowa, bo chyba nie o Nikonie który ostatnimi laty cienko przędzie finansowo.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

Ja tam wolę jak się nie uczy i nie puszcza puszek z bublami i drogich szkieł.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma

Dla mnie bez różnicy czy stałka 35mm jest f/2 czy f/1.4, choć przecież oba szkła są dostępne do Canona. Nowa 50tka będzie wkrótce, jaka dokładnie nie mam pojęcia (50/1.8 IS STM?).
    Canon nie tyle się nie uczy, co realizuje własny plan. Widać w nim tendencję do tworzenia szkieł CIEMNIEJSZYCH. Czyli nie ma nowych ultrajasnych stałek, a większość nowych zoomów ma światło f/4.
    Dlaczego? Cóż, ludzie nie chcą dźwigać dużych gratów, a puszki mają coraz doskonalsze wysokie ISO. Ale wg mnie jest jeszcze COŚ, co być może wyjaśni się za pół roku a może rok. MOŻE...

Pełne uzależnienie

Ostatnie poszukiwania aparatu z obiektywami doprowadziły mnie wniosku, że Canon dostaje w d..pę na własne życzenie i zamiast uczyć się.

wnioski maja to do siebie , ze niektore z nich moga byc bledne.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

tak sobie patrzę na twoje zestawienie +/- i canon ma więcej plusów
    to chyba lepiej nie?

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Przez jakiś czas zastanawiałem się nad zakupem 6D vs D750, i choć puszka Nikona jest moim zdaniem znacznie ciekawszą ofertą, to byłbym w stanie zaakceptować 6D (miałem 5D i lubiłem DPP) gdyby Canon oferował do niej ciekawe mniejsze stałki poza serią L.
    Czyli zmuszasz się do zaakceptowania znacznie mniej ciekawej puszki i gorszych szkieł, które Ci zupełnie nie pasuja, bo lubiłeś DPP i miałeś 5D? Z takim uzasadnieniem wyboru systemu jeszcze się nie spotkałem.

Jeżeli Canon ma taki dyskretny urok że jest więcej takich jak Ty, co chca Canona mimo, że uważaja, że Nikon ma lepsze zarówno puszki jak i szkło, to Canon nie ma się czego bać ani czego uczyć. Tak trzymać!
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów