Może mi doradzicie co by było alternatywą dla teleobiektywów canona? Aktualnie mam 70-200mm L f4, ale jest dla mnie za krótki, może exdender 2x? Wspomnę jeszcze że będzie mi głównie potrzebny do krajobrazów na Canona D6. Pozdrawiam
Może mi doradzicie co by było alternatywą dla teleobiektywów canona? Aktualnie mam 70-200mm L f4, ale jest dla mnie za krótki, może exdender 2x? Wspomnę jeszcze że będzie mi głównie potrzebny do krajobrazów na Canona D6. Pozdrawiam
EF 100-400 pierwsza lub druga wersja w zależności od budżetu, extender 1.4, przy extenderze 2x canona na 6D nie będzie autofocusa więc jeśli 2x to kenko (właściwie to nie jestem pewien ale pewnie z kenko będzie AF, z canonem nie będzie)- podziękuj firmie za bezsensowne marketingowe obcięcie funkcjonalności.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 23-02-2015 o 19:25
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Chodzi mi o pierwszą wersję
Pomieszanie z poplątaniem. W tytule wątku jest 100-400 a piszesz o alternatywie do 70-200. Poza tym body D6 w wątku i stopce...
trudno jest zastąpić canona 100-400 to dość fajne szkło krajobrazowe, telekonwerter 2x będzie wpływał na jakość obrazu, najlepiej pożyczyć i sprawdzić samemu czy spadek jakości jest akceptowalny - dla jednego jest dla innego nie jest. z opcji bardzo budżetowych można poszukać używki tamrona 200-400/5.6 do krajobrazu się nada i będzie tańszy niż telekonwerter, autofocus typu bzyt-bzyt ale krajobraz jak wiadomo nigdzie nie ucieka więc będzie ok, nawet z konwerterem 1.4 kenko działa (sprawdzałem bo kumpel z forum pożyczył - dzięki : ) ) i nawet jakiegoś wielkiego spadku jakości nie było widać, z opcji budżetowych to są jeszcze jakieś sigmy z podobnym zakresem (ok 100- 400) lub np. 100-300/4 i telekonwerter 1.4 ale to chyba nie ma sensu bo wyjdzie podobnie lub trochę taniej niż EF 100-400, a EF 100-400 to fajne szkło słyszałem żeby kupować nowsze egzemplarze bo są wyraźnie lepsze optycznie niż starsze.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Sugeruję używać x1,4. Mam oba canona II wersji (x1,4 i x2,0) i niestety, co wiadome - nie ma AF przy x2, tylko manual.
Można zakleić trzy styki, będzie potwierdzenie ostrości w x2.0, ale i tak nie będzie dobrze działał AF, pozostaje tylko manual.
Z x1,4 wszystko działa dobrze i spadek rozdzielczości nie jest mocno widoczny.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 24-02-2015 o 12:40