Owszem, znajomy ma, ja macalem jedynie i pstryknalem kilka fotek jego pentaxem i byłem na kilku wypadach. Spostrzeżenia:
- wymaga monopada chyba ze masz mocarne łapska - ciężki
- brak stabilizacji wymusza szybkie czasy przysłony lub stabilizację
- udane foty ptaków tym szkłem , nawet z telekonwerterem sa genialne!!! Chyba nie ma lepszego szkła na rynku z takim stosunkiem jakości do ceny. Wiec jeśli kupujesz na zwierzaki i masz dobrego cropa -bierz w ciemno!! Sam tego szukam od kilku miesięcy marnym skutkiem. Jeśli masz dojścia do tego daj info na priv - jak zobaczyłem zdjęcia ptaków z tego szkła zapalalem do niego gorąca miłością.
--- Kolejny post ---
Bokeh- bajka!!!, no i ta jasność... A cena !! Porównaj z oryginałem canona to opadnie koparka.
--- Kolejny post ---
W sumie to jeszcze wczoraj miałem okazje oglądać zdjęcia sikorek i chyba zimorodkow z tego szkla. Nawet na jedynie 40 kilku calowym tv HD ptaszki były superostre. Po raz pierwszy w życiu widziałem ptaka w tak dużym formacie i z takimi detalami. Fakt ze praszki robione były z okna , z odległości kilku metrów wiec warunki deczko cieplarniane i sztuczne. Aby coś takiego miec w stricte polowych warunkach trzeba by pewnie użyć 400 albo i 500mm a i to z ukrycia.