Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Wątek: Ceny za 135/2 L

Mieszany widok

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Ceny za 135/2 L

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Dla mnie cena 3200-3300 bo taki przedział za używki w stanie jak nowym ktoś tu podał jest do zaakceptowania ponieważ to zawsze kilka stów taniej od nowego
    Jedynie w przypadku zakupu jako osoba fizyczna. Jeśli mowa o DG - obiektyw kosztuje cię (ceny z cyfrowe.pl) 2966,67 zł netto (3649 zł z VAT, który odliczysz) i dodatkowo zakup zmniejszy ci dochód. Używka za 3200-3300 z punktu widzenia finansowego - porażka. Nie wspominając już o gwarancji...
    Przy aktualnych cenach nówek nie dałbym za ten obiektyw więcej niż 2800-2900 jako osoba fizyczna.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 05-01-2015 o 11:25
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Jedynie w przypadku zakupu jako osoba fizyczna.
    No wcale nie. Cena dla osoby fizycznej i dla firm jest identyczna. Owszem mając działalność możesz część kosztów odliczyć, ale by móc odliczyć VAT i dochodowy musisz mieć nadwyżkę przychodów nad kosztami w danym okresie rozliczeniowym np w kwartale. Kwartał jest na przykład zimowy, w interesie słabo, faktur kosztowych masz już całą kupkę a wystawionych prawie nic. Jeśli do końca okresu rozliczeniowego nie wykażesz odpowiednich przychodów nie masz z czego odliczyć całego VAT. Dodatkowo jeśli nie zarobisz mimo odliczenia VATu to nie odliczysz 18% dochodowego bo niby z czego? Jeśli w takim kwartale kupiłeś np obiektyw, a kosztów i tak miałeś więcej to nic nie odliczasz, a szkło masz nowe w cenie brutto na stanie firmy. Jakby tego było mało to zwrot dostaniesz w momencie nie zakupu, ale do 20 dni po okresie rozliczeniowym. Dziś mamy 4-ty stycznia. Jeśli rozliczasz się kwartalnie i dziś kupisz szkło to zwrot tego VATu i dochodowego nastąpi do 20 kwietnia, o ile zarobisz odpowiednio dużo w tym kwartale. A dziś musisz zapłacić cenę brutto. Nie masz tez prawa zwrotu. Więc te 3200 a 3649 to jakby nie było jest taniej i prościej. Jeśli szukasz kosztów to możesz też je znaleźć gdzie indziej zależnie od profilu działalności. Jeśli chodzi o foto to może będzie jakaś promocja na papier czy albumy i warto kupić na cały rok, może warto odświeżyć stronę, opłacić serwer na 3 lata do przodu w promocji, przedpłacić za studio, a może teraz kupić letnie opony do służbowego auta itd. I za tą samą wartość 3649zł znaleźć te koszty gdzieś indziej bo kupując wcześniej/więcej tez można zaoszczędzić. Do tego oszczędzasz na tańszym bo używanym obiektywie, ja oszczędziłem ponad 600zł za to że szkło było używane przez 4 msc. Gwarancję mam jeszcze na 8, a koszty znalazłem tam gdzie było to korzystniejsze.

Druga sprawa to proszenie kogoś kto ma działalność o oddanie VATu i dochodowego i zakup na siebie. Na całym świecie od lat przedsiębiorcy szukają okazji by płacić mniejsze podatki. Jeśli wiecie,że ktoś płaci wysokie podatki dochodowe i nie boi się kontroli i wpisania tego sprzętu na stan firmy to pytajcie. Większość jednak orze jak może czy walczy o przetrwanie i tylko kombinuje jak tu mniej zapłacić, żeby mieć na chleb. Kiedy idziesz do takiego, bo ma działalność, i prosisz go by wziął na firmę zakup obiektywu i oddał ci dochodowy i VAT najlepiej razem ze szkłem to wg mnie jest to równie dobrze możesz poprosić go o kilkaset złotych bezzwrotnej pożyczki.
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    No wcale nie. Cena dla osoby fizycznej i dla firm jest identyczna. Owszem mając działalność możesz część kosztów odliczyć, ale by móc odliczyć VAT i dochodowy musisz mieć nadwyżkę przychodów nad kosztami w danym okresie rozliczeniowym np w kwartale.
    To jest tzw. oczywista oczywistość. Koszty robi się wtedy, kiedy się pokazały zyski.

Druga sprawa to proszenie kogoś kto ma działalność o oddanie VATu i dochodowego i zakup na siebie. Na całym świecie od lat przedsiębiorcy szukają okazji by płacić mniejsze podatki. Jeśli wiecie,że ktoś płaci wysokie podatki dochodowe i nie boi się kontroli i wpisania tego sprzętu na stan firmy to pytajcie. Większość jednak orze jak może czy walczy o przetrwanie i tylko kombinuje jak tu mniej zapłacić, żeby mieć na chleb. Kiedy idziesz do takiego, bo ma działalność, i prosisz go by wziął na firmę zakup obiektywu i oddał ci dochodowy i VAT najlepiej razem ze szkłem to wg mnie jest to równie dobrze możesz poprosić go o kilkaset złotych bezzwrotnej pożyczki.
    Kupując dla siebie na własną DG masz taniej zarówno o VAT jak i dochodowy.

Jeśli jako osoba fizyczna kupujesz "na firmę kolegi", to z reguły ty dostajesz VAT, a kolega ma mniejszy podatek dochodowy.
    Win-win situation.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Jeśli jako osoba fizyczna kupujesz "na firmę kolegi", to z reguły ty dostajesz VAT, a kolega ma mniejszy podatek dochodowy.
    Win-win situation.
    Gorzej jak jest kontrola i się okaże, że obiektyw albo był nieuzasadnionym wydatkiem, albo go fizycznie nie ma, a w wyposażeniu widnieje.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Gorzej jak jest kontrola i się okaże, że obiektyw albo był nieuzasadnionym wydatkiem, albo go fizycznie nie ma, a w wyposażeniu widnieje.
    Walczysz wtedy z US i pewnie grozi za to niezłe manto. Ktoś wie?

To jest tzw. oczywista oczywistość. Koszty robi się wtedy, kiedy się pokazały zyski.
    Żeby odzyskać VAT i podatek musisz je wcześniej odprowadzić. Zakładam,że ktoś kto prowadzi firmę ma część kosztów stałych typu księgowość, telefon, auto, może jakiś leasing i te koszty w jakiś sposób planuje i balansują mu się z przychodami. Jeśli nagle wrzuci do tego worka dodatkowe 3649zł kosztów obiektywu to musi mieć dodatkowe 3649 przychodów bo inaczej nie odliczy vatu i dochodowego albo od obiektywu albo od innych stałych kosztów.

Jeśli natomiast płaci wysokie podatki dochodowe to znaczy,że zarabia czyli ma wolną kasę. No więc jeśli ma kasę i do zapłacenia dochodowy i VAT to lepiej zrobi jak zapłaci za kampanię reklamową/remont samochodu/zakup komputera/oprogramowania za 3649zł i pomniejszy opłaty dla US o 23% VAT czyli 839,27zł i 18% dochodowego 505,8zł. Razem robi się spora oszczędność 1345,07zł. Może też kupić za tą kwotę szkło dla kumpla i mieć sam dochodowy czyli jedyne 505,8zł. A na stanie firmy coś czego nie ma fizycznie.

Mnie taka prośba by wkurzyła. Prościej chyba od razu dać koledze kilkaset złotych z portfela i nie bawić się z tymi wszystkimi zakupami, fakturami i zwrotami.
    Ostatnio edytowane przez BartasPL ; 05-01-2015 o 17:30
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    Walczysz wtedy z US i pewnie grozi za to niezłe manto. Ktoś wie?
    babcia 90-cio letnia za kradziez kwiatka wyladowala w sadzie i prawie, ze w wiezieniu.
    zalezy ile wylozysz kasy na prawnikow tak beda delikwenta dlugo bronic. szacuje , ze w najlepszym wypadku kilka tysiecy zlotych , a moze jakies zawiasy do tego.
    Zalezy od urzednika . albo wyrzuci te fakture , jesli uwierzy w tlumaczanie , albo potraktuje jako przestepstwo karno-skarbowe.
    Z tym ,ze tutaj teoretycznie przynajmniej powinno byc mozliwe w przypadku kontroli pokazac aparat . chyba , ze kumpel akurat wyjechal z aparatem do londynu na 2 lata.

z punktu widzenia US jest to obciazenie sie lewa faktura , nie ma znaczenia czy kumpel ma aparat , czy nie. rownie dobrze moznaby sobie wydrukowac samemu jakas fakture i zaksiegowac - to byloby dokladnie to samo.

Żeby odzyskać VAT i podatek musisz je wcześniej odprowadzić.

nikt vatu nie zwraca , a w szczgolnosci US - chyba , ze to eksport albo sprzedaz wewnatrzunijna.
    jesli bilansujesz pozytywnie to masz przewage vatu naleznego nad naliczonym . taka faktura powieksza vat naliczony , i dokladnie o te kwote odprowadzasz do US mniejszy vat.
    Czyli vat dostajesz de facto od klientow , ktorzy placa Twoje faktury z vatem.
    jesli bilansuje sie negatywnie to vatu sie tak dlugo nie odprowadza , dopoki zacznie sie bilansowac pozytywnie. Byc moze nigdy. czyli nie bardzo jest mozliwosc ukrecenia loda.
    Wowczas to tylko potencjalna mozliwosc odzyskania tego vatu kiedys w przyszlosci ( o ile pamietam ma sie na to 5 lat)

Mnie taka prośba by wkurzyła.
    .

ja bym sie nie odwazyl komus ja zlozyc , wiedzac czym on ryzykuje.
    rownie dobrze mozna poprosic kogos , zeby pomogl np przy wlamaniu do jakiegos samochodu.

Zablokowany
    Miasto
    Usa

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta

nikt vatu nie zwraca , a w szczgolnosci US - chyba , ze to eksport albo sprzedaz wewnatrzunijna.

Skoro US nie to ciekawe kto wpłaca mi ten nadpłacony VAT 3-4 razy w roku... musze w środę spytać księgowej... Może to ona wpłaca mi te pieniądze...

PS. Obiektywy opieki kupować w cenie do 3 tys jednak bo wtedy nie trzeba amortyzować.

Uprawnienia umieszczania postów