Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 69

Wątek: Ceny za 135/2 L

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Ceny za 135/2 L

Cytat Zamieszczone przez cubbus Zobacz posta
    Grzecznie pytam... a to róznica
    Grzecznie odpowiedziałem

Mam kanuna od miesiąca, nie posiadam takiej rozległej wiedzy, jak ty i może warto napisać, że to szkło tak ma. Inne można kupić w fajnych cenach np. za 1000 zł półroczną 85/1.8 czy za 1500 idealny 70-200/4 a ich ceny są własnie o ok 30-35% niższe od nowych w sklepie.

Stąd moje infantylne rozważania;]
    No i tu się całkiem pogrążasz.
    To pytanie w stylu: "można kupić rocznego Opla astrę za 40k pln, czemu BMW 520d kosztuje 4 razy tyle?"
    Nie porównuj 85/1.8 czy nawet najtańszej wersji 70-200 do 135L. Jak już chcesz porownywac, to weź pod uwagę równorzędny sprzęt czyli chociażby jedną ze stałek L lub 70-200/2.8.
    Jezeli chodzi o ceny nowych i używanych stałek L, to chyba 135-ka jest najtańsza .
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 03-01-2015 o 12:15

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Grzecznie odpowiedziałem

To pytanie w stylu: "można kupić rocznego Opla astrę za 40k pln, czemu BMW 520d kosztuje 4 razy tyle?"
    Nie porównuj 85/1.8 czy nawet najtańszej wersji 70-200 do 135L. Jak już chcesz porownywac, to weź pod uwagę równorzędny sprzęt czyli chociażby jedną ze stałek L lub 70-200/2.8.
    Jezeli chodzi o ceny nowych i używanych stałek L, to chyba 135-ka jest najtańsza .
    Uzywki 100l sa ciut tansze i 200L tez nawet nowka:-)
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 03-01-2015 o 12:26

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

Cytat Zamieszczone przez zoomi Zobacz posta
    ogłoszenia z ostatnich dni na alle :
    - 3200 za niby kupiony w 2013 roku w pewnym znanym sklepie blisko Łodzi ale... kod rocznika UV (2007 jak pamiętam) ...alle
    - 3300 bez faktury, autentyczny 2013 rok, proponowałem 3100 - oferta odrzucona (to wolę kupić nowy z vatem ) ...alle
    - 3200 za 2007 rocznik na olx + popularnej giełdzie foto na FB
    - 35xx za kupiony 24XII i już do sprzedania ale bez faktury (ktoś odliczył vat i dochodowy...) - też giełda FB

sorry, przy cenie nowego... te ceny są z tylnej części ciała
    Mam podobne spostrzeżenia.

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Idąc twoim procentowym tokiem myślenia to taki canon 6d powinien chodzić za 4000 - 4200. Sam widzisz że takie wyliczenia się nie sprawdzają bo mają się nijak do rzeczywistości.
    Za niewiele więcej udało mi się kupić;]

Grzecznie odpowiedziałem

Ja się nie pogrążam! Ja jestem nowy po prostu! Można odpowiedzieć właśnie w taki sposób jak o BMW ale nie używać epitetów.
    Nie mam pojęcia to pytam, chcesz odpowiadasz, nie chcesz nie odpowiadasz. Proste. Jakbym wiedział skąd to wynika to bym nie pytał. Jakbym znalazł u dr Gógla to bym nie pytał. Ale nie wiem, nie ma gdzie szukać takiej wiedzy to pytam w najlepszym (IMO) miejscu do tego czyli na forum canona. Na nikoniarzach pewnie by mi podobnie odpowiedzieli ale chyba bym to zrozumiał, bo też skąd mogą to wiedzieć:P

Ale w sumie masz rację, bo to najtańsza eLka w systemie.

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Uzywki 100l sa ciut tansze :-)
    100 jest za blisko 85 i jakoś nie widzę potrzeby posiadania aż tak podobnych szkieł. Z 21 mpx można sobie z 85 na 100 zkropować w kilka sekund
    Ostatnio edytowane przez cubbus ; 03-01-2015 o 12:26

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Mam podobne spostrzeżenia.

Za niewiele więcej udało mi się kupić;]

Ja się nie pogrążam! Ja jestem nowy po prostu! Można odpowiedzieć właśnie w taki sposób jak o BMW ale nie używać epitetów.
    Nie mam pojęcia to pytam, chcesz odpowiadasz, nie chcesz nie odpowiadasz. Proste. Jakbym wiedział skąd to wynika to bym nie pytał. Jakbym znalazł u dr Gógla to bym nie pytał. Ale nie wiem, nie ma gdzie szukać takiej wiedzy to pytam w najlepszym (IMO) miejscu do tego czyli na forum canona. Na nikoniarzach pewnie by mi podobnie odpowiedzieli ale chyba bym to zrozumiał, bo też skąd mogą to wiedzieć

Ale w sumie masz rację, bo to najtańsza eLka w systemie.

100 jest za blisko 85 i jakoś nie widzę potrzeby posiadania aż tak podobnych szkieł. Z 21 mpx można sobie z 85 na 100 zkropować w kilka sekund
    85 nie ma macro :-)
    To sa inne szkla. Ja pisze tylko o cenie

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Tanio już było i pisałem to nie raz. Pamiętam jak za Canona 70-200/2,8 nófkę płaciłem 3300 Dobre szkła trzymają cenę a że od czasu rzekomego kryzysu wszystko poszło do góry to nic dziwnego, że jest jak jest
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Bywalec Awatar Wojtko
    Miasto
    Okolice Gorzowa

Wolę dopłacić za nowszy nr seryjny i lepszy stan mechaniczny i optyczny używanego obiektywu, niż kupować coś wysłużonego, co było mocno eksploatowane lub sprzęt zaniedbany czy zestaw niekompletny. Okazje czasem się zdarzają, ale trzeba uważać, bo można się podpalić, a potem słono za to zapłacić. Wiem coś o tym PS. 135 L w dobrym stanie warte jest w sezonie nawet te 3400 zł. PS. II Kup nowy i po problemie- jak widać to dobra inwestycja, bo szkło nie traci na wartości, oferuje genialną jakość za rozsądną cenę; inna kwestia to kursy walut, wahania cenowe spowodowane popytem czy podażą. Kup i rób zdjęcia.

Miasto
    Wołomin

Pokaż mi choć jeden epitet w mojej wypowiedzi odnoszący się do pytającego. Tych "roczny, najtańszy, równorzędny, nowy, używany" nie bierzemy pod uwagę . Nie odbieraj mnie źle, ale tak zadane pytanie świadczy o kompletnej nieznajomości tematu i niechęci jego poznania, bo jak to nazwałeś dr gógle rozwiewa wszelkie wątpliwość już po 5min...

Nie wiem z jakiego systemu wcześniej korzystałeś, ale większość producentów dzieli swój sprzęt na rożne kategorie cenowe i jakościowe. W canonie obiektywy oznaczone literką L to tzw. seria luxury i stad biorą się ich ceny.

Wracając do 135L, to moim zdaniem szkiełko, które trzeba mieć. Jako eLka jest w miarę przystępnej cenie i do portretu, w plener a nawet do sportu dzięki rewelacyjnemu AF sprawdzi się świetnie.

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

Pokaż mi choć jeden epitet w mojej wypowiedzi odnoszący się do pytającego.
    Zakończmy ten nierówny pojedynek.

Wracając do wyników wyszukiwarki-jest dużo zachwytów nad 135/2 ale nie ma informacji o cenach. Wnioski jakieś tam mogę wyciągnąć, co nie oznacza że używane szkło kosztuje tyle co nowe;] stąd też moje pytanie i moje wątpliwości. Czasem się pojawia jakaś seria o lepszych parametrach albo z większą ilością 'skilla' tudzież respektu na dzielni:P

Czyli najlepiej kupić nowe i nie patrzeć na chore ceny używek.

Miasto
    Wołomin

Zakończmy ten nierówny pojedynek.
    Rzeczywiście nierówny jak się nie wie co to epitet...

Czyli najlepiej kupić nowe i nie patrzeć na chore ceny używek.
    Jeżeli te kilka stówek nie ma dla Ciebie znaczenia, to lepiej kupić nowy. Masz gwarancję i lepsze samopoczucie .
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 03-01-2015 o 13:48

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

Uważam, że warto dołożyć kilka zł dla lepszego egzemplarza. A do nowego to już wcale

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów