Pokaż wyniki od 1 do 10 z 346

Wątek: Głębokie rozważania nad głębią ostrości ;).

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Głębokie rozważania nad głębią ostrości ;).

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Nie bawię się aż w tak w drobiazgowe przeliczenia, wystarcza mi świadomość, że deklarowane parametry są naciągane. Nie robię zdjęć z kalkulatorem w łapie ;-)
    A czy jakiś producent deklaruje liczbowe rozdzielczości matryc?

Niektórzy je mierza, np. Popular Photography. Często matryca o większej gęstości ma gorsza rozdzielczość.
    Np. 5d3 ma u nich rozdzielczość 2750 linii na wysokość obrazka i to na ISO 50. (Mniej niż Mark ii)

Camera Test: Canon EOS 5D Mark III DSLR | Popular Photography

O ile pamiętam, rozdzielczość Foveonów wychodziła jednak mniejsza niż rozdzielczość matryc z Bayerem o trzykrotnie większej liczbie pikseli. Poza tym, demozaikowanie jest dla koloru. Nie trzeba go używać do celów czarno-białych, jak np. w Leice. Czyli jest tak samo jak w filmie chemicznym, rozdzielczość w kolorze jest mniejsza (ale nie trzykrotnie). Co jest raczej mało zaskakujace z punktu widzenia teorii informacji.

Teoria teoria, jak się postarać i zapłacić za to, zapewne można osiagnać z filmem w szczególnych warunkach super rozdzielczość, ale mnie to nie dotyczy. Ja nigdy nie uzyskałem w analogu 35 mm tak szczegółowych i ostrych zdjęć jak w cyfrze.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 04-01-2015 o 08:07
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uprawnienia umieszczania postów