Szczególnie pod FF
Też miałem sigmę 18-200 i też źle ją wspominam. Natomiast aktualnie mam canona 18-200, którego czasem zabieram z 50D i muszę przyznać, że daje radę. Jak na potrzeby wycieczkowe jest OK.
Wbrew pozorom to bardzo słuszna uwaga.
Tailandia jest jak każde inne miejsce, zdjęcia się robi tak samo jak gdzie indziej, więc raczej łatwo określić potrzeby.
16-35 nie ma w stopce, ale mam możliwość zabranie tego szkła (4.0 ) i raczej zabiorę - wydaje mi się że będzie tam bardziej przydatne niż tele (świątynie,plaże nawet miasto - lepiej ogarnie takie widoki)
24-105 zawsze i wszędzie miałem, i nie wyobrażam sobie jechać bez tego szkła ( najwyżej będę zostawiał jedno ) no i 70-200 też trzeba wziąć żeby nie żałować.
Tak czy inaczej dźwiganie mnie czeka - jakiś pas z podpiętymi pokrowcami - nie ma wyjścia![]()
Tak czy inaczej - zazdroszczę wyjazdu :-)
--- Kolejny post ---
Zgadzam się. Właśnie od dwóch dni jestem posiadaczem Sigmy 18-300, której mam zamiar używać w krótkich wypadach z bagażem podręcznym (Ryanair, Wizzair) gdzieś w Europę. To mój pierwszy obiektyw typu megazoom, bardzo jestem ciekaw efektów, zdając sobie jednocześnie sprawę z jego ograniczeń optycznych. Test bojowy na początku grudnia w Londynie.
Siem de i kilka obiektyvoof
Ogniskowa uzależniona od pogody i od rejonu na mapie no co za totalna bzdura :/
Tu wymiękłem, nie masz problemu z koncepcją/pomyslem na zdjęcia a nie wiesz jakie szkła zabrać?
Z takim podejściem to bierz wszystkie szkła i jeszcze fisha dokup, no przeciez jedziesz do Tajlandii.
ja na swoj ostatni wyjazd do Maroka wzialem tylko 28-70 i nie zaluje wcale, na twoim miejscu wzialbym 24-105 i nie zastanawial sie jakie szklo teraz zapiac albo jak ciezko mi na plecach a skupił sie tylko i wylącznie na fotografowaniu![]()
oczywiscie.
chociaz kazdy moze miec nieco inne preferencje
24-105 + ewentualnie dla samouspokojenia TC 1,4 - Dostaje sie 150 mm z cropem podchodzi sie pod 200 mm a jakosc wciaz dobra .
zabierajac plecak z paru kg sprzetu rujnuje sie sobie samemu przyjemnosc urlopu.
co innego jesli sie jedzie stricte na wyprawe fotograficzna , ale wtedy sie nie pyta co zabrac ze soba.
Za bober5264!
Sam po sobie wiem, że jak bierzesz 5kg sprzętu na wycieczkę: aparat, 3 obiektywy i lampę - więcej czasu tracę i nerwów na to 'co zapiąć' niż na robienie fotek, dlatego ostatnio zabieram tylko 24-70 i jest git. Ewentualna i racjonalna wycieczkowa alternatywa to 17-40 + 70-200 i to wszycho. Nie kombinuj bo bólu głowy dostaniesz. No chyba, że wyjazd to komercha, to co innego![]()