Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Prawidłowe naświetlanie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Prawidłowe naświetlanie.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta

tonowi o jasnosci 1 mozna przypisac przez obrobke np 251.
    .
    bardziej dla zabawy

takie zdjecie wisi w sieci ( nie wiem kto jest autorem)

Młoda Elizabeth Taylor, portret - tapeta na Tapetyczne.pl

i mala zbawa . nie poswiecilem dluzej niz 5 minut , naturalnie zeby zrobic dobrze nalezoby jeszcze troche popracowac na obrazem.

high key:
    http://spherapan.vot.pl/hk.jpg

low key:
    http://spherapan.vot.pl/lk.jpg

dobre naswietlenie to bedzie takie , ktore pozwoli zapisac mozliwie najwiecej informacji n.t. fotografowanej sceny.
    jesli mamy zapisane te dane w formie cyfrowej , wszystko inne pozniej jest obrobka - mozna robic co sie chce.
    kapitalna cecha fotografii cyfrowej , w przeciwienstwie do analogowej - obrobka jest odwracalna .
    Jak wspominalem poprawne naswietlenie to takie ktore dopasuje zakres tonalny sceny do matrycy by w konsekwencji moc pokazac to co sie chce na urzadzeniu wyjscia .

Bywalec

Bechamot. Kiedyś kiedy zaczynałem poznawać Ps uważałem, że teraz mogę robić "bylejakie" zdjęcia w sensie oświetlenia. Z czasem doszedłem jednak do wniosku, że lepiej przyłożyć się do światła, kompozycji, choćby tylko po to aby później mieć mniej pracy. Owszem, w obecnych czasach obróbka zdjęć jest wymagana ale nie powinna zastępować procesu samego fotografowania bo wtedy starczy iphone i dobry grafik. Kończy się magia a zaczynają się sztuczki.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez eska Zobacz posta
    Bechamot. Kiedyś kiedy zaczynałem poznawać Ps uważałem, że teraz mogę robić "bylejakie" zdjęcia w sensie oświetlenia. Z czasem doszedłem jednak do wniosku, że lepiej przyłożyć się do światła, kompozycji, choćby tylko po to aby później mieć mniej pracy. Owszem, w obecnych czasach obróbka zdjęć jest wymagana ale nie powinna zastępować procesu samego fotografowania bo wtedy starczy iphone i dobry grafik. Kończy się magia a zaczynają się sztuczki.
    kompozycja nie ma nic wspolnego do prawidlowego naswietlenia.
    obrobka nie zastepuje fotografowania , jest dalszym ciagiem , nastepnym krokiem
    najpierw fotografujesz , potem wyliczasz obraz.
    tak dobrze fotografowac jak sie da i tak dobrze obrabiac jak sie da.

Bywalec

Kompozycja nie ma nic wspólnego do prawidłowego naświetlenia? Dobrze, że mnie oświeciłeś. Nie rozumiesz mnie, cóż ...
    Najpierw to wymyślam co chcę i jak chcę sfotografować, później to fotografuję a jeszcze później obrabiam. Ale to ja.

Pełne uzależnienie

Kompozycja nie ma nic wspólnego do prawidłowego naświetlenia? Dobrze, że mnie oświeciłeś. Nie rozumiesz mnie, cóż ...
    .
    NIe , nie ma . nie myl naswietlenia z oswietleniem
    .
    naswietlac nalezy zawsze prawidlowo , dla kazdej kompozycji , niezaleznie jaka by byla.

czyzbys uwazal , ze pewne kompozycje mozna oswietlac prowidlowo inne mniej ?

naswietlasz prawidlowo , czyli dobrze - na etapie fotografowania.
    prawidlowo , to nie znaczy zawsze tak samo.
    Jesli masz naswietlony material , to potem przychodzi etap obrobki.
    Im lepiej naswietlony , czyli wiecej informacji zapisanych , tym masz wiecej mozliwosci interpretacyjnych w dalszej obrobce.

Bywalec

Kluczowym było słowo ekspozycja. To jego się uczepiłeś a nie naświetlenia czy oświetlenia. Zasadniczo różnimy się tylko tym o czym pisałem w poprzednim poście. Nie widzę sensu dalszej konwersacji, do niczego nas nie zaprowadzi. Zaczynamy rzeźbić w kale.

Pełne uzależnienie

Kluczowym było słowo ekspozycja. To jego się uczepiłeś a nie naświetlenia czy oświetlenia. Zasadniczo różnimy się tylko tym o czym pisałem w poprzednim poście. Nie widzę sensu dalszej konwersacji, do niczego nas nie zaprowadzi. Zaczynamy rzeźbić w kale.
    ???? - chyba mylisz mnie z kims innym .

temat watku brzmi " prawidlowe naswietlenie"
    nie uzyto slowa" expozycja"

w fotografii " expozycja " jest synonimem " naswietlenie ". Nie ma potrzeby dyskutowac nad znaczniem pojecia " expozycja " , gdyz to niczego nie zmienia.
    w sieci istnieje wiele wyjasnien , wszystkie prowadza do tego samego
    np
    Ekspozycja - Przysłona, Czas migawki (czas naświetlania), ISO.

a zapewne polskie " ekspozycja" wzielo sie z angielskiego " Exposure" , " Exposure Value"

Bywalec

Oczywiście chodziło mi o kompozycję a nie ekspozycję. Ale dzięki za wykład.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

i mala zbawa . nie poswiecilem dluzej niż 5 minut , naturalnie zeby zrobic dobrze nalezoby jeszcze troche popracowac na obrazem.
    Zapewne trzeba jednak popracować więcej aniżeli pięć minut, a może użyć innego przykładu.

Żadna z tych propozycji, ani na jasno, ani na ciemno - mnie nie przypadła do gustu. Ale ja tylko jestem zwykłym amatorem i na wielu rzeczach mogę się nie znać.

Jak wspominalem poprawne naswietlenie to takie ktore dopasuje zakres tonalny sceny do matrycy by w konsekwencji moc pokazac to co sie chce na urzadzeniu wyjscia .
    A tak w uproszczeniu, to jak ?

Rozumiem, że mniej więcej tak - aby nie było zbytnich prześwietleń, ani nie było niedoświetleń.

Uzyskanie szczegółów z cienia skutkuje szumem, a z przepalonych miejsc niczego nie da się uzyskać, chyba, że taki był zamysł fotografa.

Pomijam kwestię kompozycji, bo to jest inna sprawa, co na zdjęciu ma być przedstawione.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 18-11-2014 o 15:56

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez marcin_g Zobacz posta
    Zastanawia mnie jedno na tym forum. Wszyscy z tzw. elity forum, mogą obrażać mnie czy innych użytkowników, ale już użytkownicy nie mogą na tych frajerów powiedzieć nic złego. W****ia mnie taki system.
    A w którym miejscu ktoś Cię obraził? Zadajesz pytanie typu "mamy kolor niebieski i zielony, który z nich jest bardziej czarny?" i dziwisz się że ktoś (MZ zupełnie normalnie) zwraca Ci uwagę? Ja również uważam, że Twoje pytanie nie ma większego sensu, ponieważ nie ma na nie odpowiedzi :-). Tylko od fotografującego zależy, jak bardzo chce kadr naświetlić/niedoświetlić.
    Podobnie można zapytać "jaka temperatura wody jest optymalna do kąpieli?" ;-)). Zapytaj o to morsa i zmarzlaka, zobaczysz co Ci odpowiedzą ;-)
    Pozdrawiam
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów