Witam,
Dziś chce was zapytać o temat naświetlania. Jak sądzicie kiedy jest to prawidłowe? Oczywiście nie pytam tu o teorie książkowe które możemy przeczytać, tylko o wasze doświadczenia i spostrzeżenia w temacie naświetlania.
Witam,
Dziś chce was zapytać o temat naświetlania. Jak sądzicie kiedy jest to prawidłowe? Oczywiście nie pytam tu o teorie książkowe które możemy przeczytać, tylko o wasze doświadczenia i spostrzeżenia w temacie naświetlania.
Ekspozycja jest prawidłowa wtedy, kiedy jest prawidłowa.
Zastanowiłeś się w ogóle nad sensem tego pytania?
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Tak zastanawiałem się. A ty się zastanawiałeś? Pytanie jest dobre tylko trzeba potrafić na nie odpowiedzieć. Więc zapytam się Ciebie, jak mniemam wielkiego fotografa znanego na całym świecie. Kiedy według Ciebie ekspozycja jest prawidłowa?
To zależy co chcesz na zdjęciu pokazać. Nie ma uniwersalnej zasady. Dobrze opisane jest to w: http://www.canon-board.info/tips-and...trefowy-25632/ oraz http://www.canon-board.info/tips-and...-wynika-12704/
Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 16-11-2014 o 15:45
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
prawidłowa jest wtedy kiedy uznaje ze jest ok
powinieneś się tu zarejestrować i poszukać pomocy
ipon.pl
serio
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
W twoim aparacie w menu jest czwarta od lewej niebieska ikonka, po jej wybraniu wyświetli ci się "alarm prześwietl." Jako pierwszy od góry. Wybierz tą pozycję kółkiem nastaw. Następnie naciśnij przycisk znajdujący się pośrodku kółka nastaw pod prawym kciukiem. Wyświetli ci się rozwijane menu z którego wybierz "włącz". To nie wstyd używać tej funkcji. Po zrobieniu zdjęcia patrz na wyświetlacz. Z czasem pewnie zaczniesz się opierać na histogramie, albo i nie. Jak nie będziesz miał co robić, to kiedyś możesz zapytać co to jest histogram. Do aparatu jest też zazwyczaj dołączona instrukcja obsługi.
w canonach lepiej delikatnie prześwietlać niż nie doświetlać, bo wyciąganie z cieni to masakra![]()
SONY
Salas ale po co jak nie wiadomo co to jest ekspozycja :-)
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 16-11-2014 o 18:25
^^ Podam kontrprzykład z wikipedii. Uważasz, że poniższe zdjęcie jest źle naświetlone?
Nie ma recepty na dobre naświetlenie. Tak samo jak nie ma definicji dobrego zdjęcia. Ekspozycja to jest sprawa subiektywna i słabo określona. Świadomie teraz przesadzam ale jestem zdania, że przypisanie dobrej ekspozycji braku przepałów jest w podobnym tonie do stwierdzenia, że dobra kompozycja to jest taka, że stopy ani ręce nie są obcięte przez brzeg kadru.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0