No jest to dobre wytlumaczenie. Wydawalo mi sie ze @michpok, mowil o statycznych zdjeciach i lepszym naswietleniu tla. Chociaz w zasadzie smugi od pierwszego planu naswietlaja sie na tle![]()
No jest to dobre wytlumaczenie. Wydawalo mi sie ze @michpok, mowil o statycznych zdjeciach i lepszym naswietleniu tla. Chociaz w zasadzie smugi od pierwszego planu naswietlaja sie na tle![]()
EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)
--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--
Druga kurtyna w przypadku ślubów pozwala uzyskać naturalny efekt pomimo użycia lampy, aparat łapie jak najwięcej zastanego światła, osoby na zdjęciu są ostre o ile nie ma mocnego ruchu przy wydłużonym czasie naświetlania. Ogólnie w przypadku drugiej kurtyny- następuje najpierw otwarcie migawki, naświetlanie, później błysk i zamknięcie migawki, w przypadku pierwszej otwarcie migawki, błysk naświetlanie, zamknięcie migawki. Czyli jak na moje przy drugiej kurtynie , najpierw chwytasz światło zastane, później tylko doświetlasz lampą pierwszy plan- w przypadku ślubów osoby fotografowane. Pozwala to na mniejszą ingerencję w naturalne warunki oświetleniowe. Jest jeden warunek - czas nie może być za długi bo nawet poruszenie aparatu, może zostawić smugi i rozmycie postaci. Jeśli się mylę to mnie poprawcie, w każdym razie na pewno zdjęcia wyglądają naturalniej
Ostatnio edytowane przez michpok ; 22-05-2014 o 10:39
Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
__________________________________________________ ____________________________
www.facebook.com/pokornieckifotografia
Pomiędzy błyskiem na pierwszą i drugą kurtynę, różnica tkwi tylko w momencie błysku - albo jest on na początku, albo na końcu. Nie ma to żadnego wpływu na estetykę, jakość oświetlenia. Naświetlisz postać przed ruchem lub na jego końcu. W przypadku dłuższych czasów i w takich wypadkach wygląda to logicznie na zdjęciu, bo postacie mają ślad ruchu za sobą, a nie przed.
Skasowali mi ;(
"Synchronizacja błysku na drugą kurtynę migawki
Standardowo lampa błyskowa aparatu wyzwala się tuż po wciśnięciu spustu migawki, co powoduje, że błysk jest głównym źródłem oświetlenia, a inne światła oświetlające plener pełnią rolę dopełniającą (zdjęcie ). Synchronizacja błysku z drugą kurtyną to ustawienie lampy błyskowej w ten sposób, by błysnęła tuż przed zamknięciem kurtyny migawki. W efekcie aparat najpierw naświetla zdjęcie korzystając z zastanego oświetlenia, a następnie doświetla pierwszy plan lampą błyskową." - fotokurier.
Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
__________________________________________________ ____________________________
www.facebook.com/pokornieckifotografia
Dokładnie druga kurtyna pozwala na trochę bardziej naturalne naświetlenie zdjęcia
Pierdoły piszecie. Pokaż nam tą różnicę jeden z drugim.
Może warto poczytać, o naświetlaniu na drugą kurtynę - dla scen dynamicznych
Fotopolis
http://szkolaobrazu.pl/synchronizacj...druga-kurtyna/
Synchronizacja z pierwszą lub drugą kurtyną | Łukasz Stocki
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 01-06-2014 o 15:03
Robert nikt nie kwestionuje różnicy przy długich czasach.