Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Ogniskowa....420EX

Smile Ogniskowa....420EX

jako nowy użytkownik tego forum, Witam wszystkich bardzo serdecznie

na początek niestety mam problem nie znalazłem odpowiedzi w instrukcji... dlatego próbuję tutaj.

Posiadam obiektyw M42 80-205 body Canon EOS 5d, problem polega na działaniu lampy błyskowej Speedlite 420Ex

ogniskowa ciągle to 50mm czy jest możliwość ręcznego przestawienia na np 105mm???
    czy to się synchronizuje z obiektywem Canona?

czy mogę coś z tym zrobić?

pozdrawiam

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Ogniskowa....420EX

z tego co widzę po zdjęciach lampy 420ex nie ma tam możliwości ustawienia trybu manualnego, a w trybie E-TTL będzie zmieniać ogniskową tylko z obiektywami do systemu EOS, nie koniecznie musi być zaraz obiektyw canon może być sigma lub tamron ale już taki z "elektroniką"
    Ostatnio edytowane przez FOTO-PAN ; 16-05-2014 o 22:53

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Posiadam obiektyw M42 80-205 body Canon EOS 5d, problem polega na działaniu lampy błyskowej Speedlite 420Ex

ogniskowa ciągle to 50mm czy jest możliwość ręcznego przestawienia na np 105mm???

W odpowiedniej lampie-tak.
    Niestety 420ex nie umożliwia ręcznej zmiany kąta świecenia.

czy to się synchronizuje z obiektywem Canona?
    Nie tyle "z obiektywem Canona", co z informacjami, jakie body dostaje z "komputerka" obiektywu.
    To znaczy, że jeżeli masz adapter z chipem, i Twój chip podaje dla body ogniskową 50mm, to lampa się do tego dopasuje.
    Jeśli masz chip "programowany", w którym samodzielnie możesz zmienić parametry podawane do aparatu, to jeśli zmienisz ustawioną w nim ogniskową na np. 80mm, wtedy lampa się do tego dostosuje.

czy mogę coś z tym zrobić?
    Raczej nie - tzn. możesz, nie używać lampy "palnikiem na wprost", a jak odchylisz palnik w inną stronę to nie musisz mieć zgodności pomiędzy tym co oświetla lampa i ogniskową obiektywu

FOTO-PAN i r_m bardzo dziękuje za pomoc
    pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów