Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Odbicie światła.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Odbicie światła.

No jest to dobre wytlumaczenie. Wydawalo mi sie ze @michpok, mowil o statycznych zdjeciach i lepszym naswietleniu tla. Chociaz w zasadzie smugi od pierwszego planu naswietlaja sie na tle

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    W menu ustawiasz czy testowy jest slaby czy laduje z pelna moca
    Tak, dopiero wczoraj zrozumiałem po co to jest
    Nigdy się nie zastanawiałem nad tym odbiciem, błyskiem testowym itd. Liczy się dobrze naświetlone zdjęcie

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    O blysku pomiarowym juz wiesz
    Ano wiem, teraz już świadomym człekiem jestem
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Dopiero zaczyna Awatar michpok
    Miasto
    Bydgoszcz

Druga kurtyna w przypadku ślubów pozwala uzyskać naturalny efekt pomimo użycia lampy, aparat łapie jak najwięcej zastanego światła, osoby na zdjęciu są ostre o ile nie ma mocnego ruchu przy wydłużonym czasie naświetlania. Ogólnie w przypadku drugiej kurtyny- następuje najpierw otwarcie migawki, naświetlanie, później błysk i zamknięcie migawki, w przypadku pierwszej otwarcie migawki, błysk naświetlanie, zamknięcie migawki. Czyli jak na moje przy drugiej kurtynie , najpierw chwytasz światło zastane, później tylko doświetlasz lampą pierwszy plan- w przypadku ślubów osoby fotografowane. Pozwala to na mniejszą ingerencję w naturalne warunki oświetleniowe. Jest jeden warunek - czas nie może być za długi bo nawet poruszenie aparatu, może zostawić smugi i rozmycie postaci. Jeśli się mylę to mnie poprawcie, w każdym razie na pewno zdjęcia wyglądają naturalniej
    Ostatnio edytowane przez michpok ; 22-05-2014 o 10:39
    Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
    __________________________________________________ ____________________________
    www.facebook.com/pokornieckifotografia

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Pomiędzy błyskiem na pierwszą i drugą kurtynę, różnica tkwi tylko w momencie błysku - albo jest on na początku, albo na końcu. Nie ma to żadnego wpływu na estetykę, jakość oświetlenia. Naświetlisz postać przed ruchem lub na jego końcu. W przypadku dłuższych czasów i w takich wypadkach wygląda to logicznie na zdjęciu, bo postacie mają ślad ruchu za sobą, a nie przed.
    Skasowali mi ;(

Dopiero zaczyna Awatar michpok
    Miasto
    Bydgoszcz

"Synchronizacja błysku na drugą kurtynę migawki
    Standardowo lampa błyskowa aparatu wyzwala się tuż po wciśnięciu spustu migawki, co powoduje, że błysk jest głównym źródłem oświetlenia, a inne światła oświetlające plener pełnią rolę dopełniającą (zdjęcie ). Synchronizacja błysku z drugą kurtyną to ustawienie lampy błyskowej w ten sposób, by błysnęła tuż przed zamknięciem kurtyny migawki. W efekcie aparat najpierw naświetla zdjęcie korzystając z zastanego oświetlenia, a następnie doświetla pierwszy plan lampą błyskową." - fotokurier.
    Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
    __________________________________________________ ____________________________
    www.facebook.com/pokornieckifotografia

Awatar salbert13
    Miasto
    Niedźwiada

Dokładnie druga kurtyna pozwala na trochę bardziej naturalne naświetlenie zdjęcia

Pierdoły piszecie. Pokaż nam tą różnicę jeden z drugim.

Cytat Zamieszczone przez eclipsis Zobacz posta
    Pierdoły piszecie. Pokaż nam tą różnicę jeden z drugim.
    Obawiam się, że tego nie zrobią

Przy statycznej scenie nie będzie różnicy.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Może warto poczytać, o naświetlaniu na drugą kurtynę - dla scen dynamicznych

Fotopolis

http://szkolaobrazu.pl/synchronizacj...druga-kurtyna/

Synchronizacja z pierwszą lub drugą kurtyną | Łukasz Stocki
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 01-06-2014 o 15:03

Robert nikt nie kwestionuje różnicy przy długich czasach.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów